Jag vet att manga tycker jag ar tjatig och inte vill lasa vad jag skriver.
Men de behover ju inte lasa, aven om en bloggares storsta gladje ar att bli last.
Kan inte signaturerna gap2, Didi och FEZ-invest skriva vilka siffror som ar felaktiga.
Nar man borjar kalla varann for namn, da ar argumenten slut, skriver professor Taleb i en av sina bocker. Det ar alltid nar man for fram ekonomiskt kansliga saker, som man blir kallad vid namn i stallet for att fa mojlighet att diskutera i sak, skriver han.
Jo, www.flutetankar.blogspot skriver om det har jag vill skriva om nu, liksom Svenska Dagbladets ekonomisida e24.
Finansministern, statsminister och riksbankschef har under sommaren varnat for kommande problem i fastighetsbranchen. Wall Street Journal och Financial Times skriver standigt om problem som kommer inom kommersiella fastigheter.
Det var bra att vice Riksbankshefen Lars Nyberg tog upp det har i sitt tal for nagra dagar sedan
Fastighetsbolagen hade arshogsta haromdagen.
Jag sager dock nu: Las vad jag skriver men gor inga aktieaffarer av vad jag skriver. Jag kan inte gora korta affarer. Jag kan inte ge rad om det.
Jag beklagar om nagon gjort (kortsiktiga) forlust-affarer pa grund av att de last mina skriverier om bankerna.
Vad jag ar intresserad av ar utvecklingen pa lang sikt.
Darfor intresserar det mig nar vice Riksbankschefen sa i sitt tal i veckan.
1) En konjunkturnedgång är alltid förknippad med ökade risker. Under andra kvartalet i år föll de nominella priserna på kontorslokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö med mellan 14 och 20 procent på årsbasis.
2) Det är betydande prisfall, om än inte lika stora som under 1990-talskrisen. Prisnedgången tog sin början i slutet av 2007 och drevs primärt av att investerarna höjde sina avkastningskrav. Samtidigt var hyrestillväxten fortfarande god, vilket motverkade att priserna föll ännu mer.
3) Sedan i våras har hyrorna dock börjat falla, speciellt i Stockholm där man har sett att antalet vakanser ökat. Mot bakgrund av att utsikterna på arbetsmarknaden blir allt sämre och att fler konkurser är att vänta bland hyresgästerna, är det högst sannolikt att vakanserna fortsätter att öka.
4) En sådan utveckling innebär att intjäningen i fastighetsbolagen kommer att minska och deras förmåga att betala räntor och amorteringar försämras. I förlängningen kan det innebära betalningsinställelser även hos fastighetsbolag.
5) Fallande priser kan också medföra svårigheter för fastighetsbolagen om bolagen inte lever upp till bankernas krav på maximal belåningsgrad. Vissa fastighetsbolag, som före den aktuella krisen finansierade delar av sin verksamhet utomlands, förefaller också ha fått besvär med sin finansiering.