Bergsstatens beslut väntar runt hörnet
2017-11-09 18:46Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Sedan 2007 har Copperstones ansökan om bearbetningskoncession för Eva-fyndigheten varit under behandling hos Bergsstaten. Efter många turer mellan diverse myndigheter och en stor mängd kompletteringar är det nu äntligen dags för bergsstaten att fatta det avgörande beslutet. Tidigare i år gav den rådgivande myndigheten Länsstyrelsen i Norrbotten sitt godkännande och nu återstår det bara det vi väntat på så länge; att koncessionen beviljas. Detta skulle öppna nya dörrar för Copperstone Resources och i spåren av ett godkännande följer fortsatt utveckling och förståelse för både Eva-fyndigheten men också hela "Copperstoneprojektet" som beskrivs som "en av de potentiellt största bas- och ädelmetallsuppslagen i Norden".
Jag har i tidigare inlägg diskuterat kring Copperstones fyndigheter och deras olika projekt, både gällande intern prospektering och externt ägande inom gruvsektorn. För att läsa mina tidigare analyser kan ni klicka här, här och här.
Gruvindustrin har rest sig ur askan som långsamt svalnat sedan den brinnande finanskrisen. En lång period av låga metallpriser och obefintliga investeringar har gjort att i princip hela branschen gått svagt. Men när till och med Kina var tvungna att sänka produktionen för att få ordning på priserna förstod man att det hade gått för långt. Nu är gruvbolagen hungriga efter nya projekt och priserna har vänt sin negativa trend. Efterfrågan på både ädel- och basmetaller är hög och världens tillväxt har fått liv. Mitt i detta sitter nu Copperstone Resources på en (delvis bokstavligen) guldgruva.
"Copperstoneprojektet" som består utav Granliden, Eva och Svartliden är en enorm fyndighet med stora mängder koppar, zink, silver och guld. Endast den mängd koppar (100Mt 1% Cu-Ekv) som finns i området motsvarar ett värde på knappt 60 miljarder SEK vilket mot företagets börsvärde på knappt 500 miljoner SEK känns utomjordiskt. Men för att kunna tillgodogöra sig de tillgångar som finns i marken krävs både anrikningsverk och tillstånd. Copperstone har i sin ansökan om bearbetningskoncession bifogat ett LOI (Letter of intent) med både Boliden och Mandalay Resources. Där framgår det att parterna är överens om att under rätt förutsättningar kommer den malm som bryts kunna anrikas antingen i Boliden eller i Björkdalsgruvan. Således slipper Copperstone onödigt stora investeringar i anläggningar samt att ansökningsprocessen blir enklare. Det tillstånd som behövs för att arbetet skall fortskrida och att en "DFS" (Definitive Feasibility Study) ska kunna göras är just bearbetningskoncessionen.
På Bergsstaten har man som internt mål att ärenden skall avslutas inom två månader efter det att alla handlingar inkommit till dem. Den 12 September kompletterade Länsstyrelsen i Norrbotten sitt tidigare yttrande gällande de villkor som ska ställas på företaget för att en koncession ska godkännas. Jag har sedan dess vid upprepade tillfällen (senast 8/11) tillfrågat om några ytterligare handlingar begärts in. Hittills har så inte varit fallet. Jag drar därför slutsatsen att bergsstaten har alla handlingar de behöver och att det inom några dagar kommer ett beslut från bergsstaten.
Vad händer efter beslutet från bergsstaten? Om vi antar att det blir positivt så, förutom att aktiekursen kommer skjuta i höjden, kommer bolaget inom kort göra en DFS som tydligare klargör de ekonomiska förutsättningarna för gruvan. I slutet av november kommer även den borrkampanj som inleddes under hösten att avslutas vilken kommer ge mer struktur över hur malmkropparna utformar sig på djupet för hela Copperstoneprojektet. Den 23/11 väntas även bolagets delårsrapport. Men det jag tror kan ske på lite sikt är att bolaget antingen gör sig redo för att sälja sina tillgångar (prospekteringslicenser och koncessioner) delvis eller helt och hållet, alternativt att ett samarbete inleds med ett av de större bolagen. Både Lundin Mining och Boliden har stora kassor och letar efter nya projekt. Kanske är bergsstatens beslut en av de sista pusselbitarna i en sådan historia? Även partnern Mandalay Resources kan tänkas vara en uppköpskandidat vars mantra är att köpa upp s.k "Junior Miners".
Bolaget tog nyligen in 30 mkr i en riktad emission där bl.a. SHB fonder deltog och som stod för hälften av emissionen (15mkr). Att en så pass seriös aktör tar position strax innan viktiga myndighetsbeslut presenteras inger ett lugn åtminstone hos mig. Att teckningskursen var så hög som 1,88kr var också väldigt positivt. Vill man inte vänta på att de riktigt stora nyheterna ska komma kan man åtminstone få en bit av kakan om man äger aktier vid tid för beslut. Har man observerat andra prospekteringsbolag vid liknande händelser vet man att aktiekurserna rusat hundratals procent. Copperstone Resources är inget undantag; ett bra case både på kort och på lång sikt.
Jag har köpt aktier i bolaget men rekommenderar alla som läser att själva göra en bedömning innan man investerar.
Källor: Min mapp på dropbox