Post entry

G&L Beijer, Eolus Vind, Medivir

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vilken aktie är mest köpvärd; G&L Beijer, Eolus Vind eller Medivir?

//Edit: G&L Beijer-aktien handlas from 29 maj 2012 efter split 2:1, dvs alla nedanstående börskurser för den aktien ska delas med två för att vara jämförbara.//

Sammanfattning

I detta blogginlägg blir rekommendationerna följande:

• G&L Beijer: "fullvärderad" (vid börskurs 221 kr)

• Eolus Vind: "långsiktigt köpvärd" (vid börskurs 31 kr)

• Medivir: "spekulativt köpvärd" (vid börskurs 58,75 kr)

(Börskurserna är slutkurser fre 25 maj 2012.)

Alla tre aktier är intressanta på sina sätt men om man ska rangordna dem betraktas här Eolus Vind-aktien som mest köpvärd, följd av Medivir och G&L Beijer:

Vindkraftbolaget Eolus Vind har en svacka men aktieinvesterare verkar ha sänkt aktien för mycket vid en börskurs på drygt 30 kr då bolaget räknar med att tjäna ett resultat per aktie på 5-6 kr innevarande räkenskapsår. Bolaget äger ca 35 egna vindkraftverk värda 400-500 miljoner kr på marknaden (att jämföra med bolagets börsvärde på drygt 700 miljoner kr). Och därtill kommer Eolus Vinds själva huvudverksamhet (att uppföra vindkraftverk åt andra).

Medicinska forskningsbolaget Medivirs aktie har varit lite pressad på sistone, bla pga forskningsresultat om läkemedel som konkurrerar med Medivirs anti-gulsotsprodukt TMC435. Aktien har fått lite sänkta riktkurser från analytikerna på sistone men tex Jefferies har en riktkurs på 130 kr och Handelsbanken 78 kr vilket innebär en god uppgångspotential från nuvarande börskurs 58,75 kr. Jefferies anser bla att aktiemarknaden inte alls har beaktat att TMC435 som huvudscenario verkar kunna nå en årsförsäljning på många miljarder kr/år (även om Jefferies nyligen har sänkt sin försäljningsprognos för TMC435).

G&L Beijer är grossist för kyl- och luftkonditionerings-utrustning för fastigheter. Det låter som en trist verksamhet, men bolaget med vd Joen Magnusson har byggt upp ett väldigt fint bolag med internationell expansion och god historisk utveckling. Även om q1/2012 blev bra för bolaget nämndes särskilt i q1/2012-rapporten att konjunkturen generellt väntas bli sämre 2012. Dessutom är G&L Beijer-aktien är inte jättebillig vid ett p/e-tal på 14 (beräknat som börskurs 221 kr delat med resultat per aktie för senast rapporterade 12 mån).


G&L Beijer

Inriktning

G&L Beijer har sitt ursprung i den handelsverksamhet som grundades av bröderna Gottfried och Lorens Beijer i Malmö på 1800-talet.

Från början verkar bolaget ha varit inriktat på spannmålshandel men genom olika turer är huvudinriktningen idag kyl- och luftkonditionerings-utrustning för fastigheter (och delvis även utrustning för uppvärmning och ventilation). Ett begrepp är HVAC-utrustning (där HVAC står för Heating, Ventilation, Air-Condition).

Tydligen är det främst från Japan som G&L Beijer importerar sådan utrustning (från tex tillverkaren Toshiba), och säljer den i stora delar av Europa men numera även delvis i Asien och Afrika.

Det är produkter från de japanska tillverkarna (bla Toshiba) som dominerar branschen i Västeuropa där japanarna har över 60% av totalmarknaden.

G&L Beijer har även viss egen relaterad tillverkning, förädling och kundanpassning av produkterna, samt tillhandahåller teknisk support och service.

Branschen i sig har ganska måttlig tillväxttakt, men tillväxten gynnas långsiktigt av att kunderna vill byta till energisnålare och miljövänligare utrustning.

Dessutom expanderar G&L Beijer kraftigt genom att köpa liknande bolag i olika länder. Bara under 2011 köpte G&L Beijer bolag med intäkter på över 2 miljarder kr i årstakt (varav en grossistverksamhet från Toshiba med intäkter på över 1 miljard kr/år), vilket höjer bolagets totala intäkter till ca 7 miljarder kr i årstakt.

Därmed hör G&L Beijer till de tre största bolagen i världen med liknande inriktning, men eftersom de två andra är amerikanska med verksamhet bara i USA är G&L Beijer det enda globalt inriktade bolaget av de största.

På kort sikt kan branschen påverkas av den allmänna konjunkturen och hur varm sommaren blir i Europa. Ju varmare sommar desto mer ökar efterfrågan på luftkonditionering.

Kylutrustning som ej avser luftkonditionering är tex avsedd för kyldiskar i livsmedelsaffärer och ishallar.

Marknaden för kylutrustning i Europa (ca 25 miljarder kr/år) är faktiskt något större än marknaden för luftkonditionerings-utrustning i Europa (ca 20 miljarder kr/år).

G&L Beijer är störst i branschen i Europa. Bland konkurrenter finns främst tyska, spanska och nordiska aktörer och därutöver många småbolag.

De nordiska konkurrenterna är främst svenska Ahlsell och finska Onninen.

De tillverkare som G&L Beijer säljer utrustning från, konkurrerar bla med svenska Alfa-Laval.

En risk för G&L Beijer kan vara att ca en tredjedel av intäkterna åtminstone tidigare har kommit från Sydeuropa. Det kan vara en nackdel nu med de statsfinansiella kriserna i flera sydeuropeiska länder. En stor del av G&L Beijers intäkter i Sydeuropa verkar dock komma från Frankrike som inte hör till de värst drabbade länderna.

-

Ekonomisk utveckling

G&L Beijers verksamhet kan till synes verka vara enkel (förenklat; att importera fastighetsutrustning från Japan och sälja den vidare i Europa), men bolaget har lyckats uppnå en väldigt fin ekonomisk utveckling.

Så här ser utvecklingen för intäkter och rörelsemarginal de senaste tre åren:

Intäkter:

2009: 4,8 miljarder kr

2010: 5,0 miljarder kr

2011: 5,8 miljarder kr

Rörelsemarginal:

2009: 6%

2010: 7%

2011: 7%

Och så här har resultatet per aktie utvecklats de senaste fem åren:

2007: 14,12 kr

2008: 15,15 kr

2009: 9,39 kr

2010: 12,25 kr

2011: 15,19 kr

Man kan fråga sig varför resultatet per aktie inte har haft bättre tillväxt under de senaste åren, utan bara ungefär legat stabilt. Men obs alltså att det var god konjunktur under 2007 och 2008 vilket följdes av den allmänna finanskrisen 2008 och 2009 varefter konjunkturen återhämtade sig igen.

Så intrycket är snarare att G&L Beijer uppvisat en väldigt fin stabilitet genom denna skakiga period.

Ett resultat per aktie kring 15 kr 2011 kan jämföras med att bolagets börskurs nu ligger i 221 kr (slutkurs fre 25 maj 2012). Det blir ett p/e-tal på 14-15, dvs en ganska hög värdering av aktien.

Genom åren har G&L Beijer även lämnat god aktieutdelning:

2007: 6 kr

2008: 6 kr

2009: 6,50 kr

2010: 8 kr

2011: 9 kr

Detta är alltså utdelningen för respektive år som sedan utbetalats till aktieägarna på våren året därefter.

Utdelningen på 9 kr för 2011 (som redan har avskiljts från börskursen och utbetalats till aktieägarna nu under våren 2012) motsvarar 4% av nuvarande börskurs 221 kr. Dvs förenklat kan man säga att man bara genom aktieutdelningen får en "ränta" på 4%/år om man köper G&L Beijer-aktien.

Enl G&L Beijers årsredovisning för 2011 (som är daterad 22 mars 2012) skriver vd Joen Magnusson följande om bolagets utsikter för 2012:

"Utsikter för 2012

Trots den finansiella oron under 2011 har G & L Beijer

skapat en stabil plattform för fortsatt lönsam tillväxt.

Enligt flertalet konjunkturprognoser blir den ekonomiska

aktiviteten i världsekonomin lägre under 2012. G & L Beijer

är dock mindre konjunkturkänsligt än företag inom många

andra branscher och vi har dessutom en hög beredskap för

att kunna parera svängningar i efterfrågan på koncernens

produkter."

http://www.beijers.com/systems/file_download.aspx?pg=274&ver=16

Dvs å ena sidan negativt att konjunkturen väntas bli sämre under 2012 än 2011, men samtidigt konstaterar Magnusson att G&L Beijer är ett stabilt företag som inte bör drabbas alltför mycket av det.

Dessutom har 2012 åtminstone börjat bra enl G&L Beijers resultatrapport för q1/2012 (som kom 25 apr 2012).

Enl rapporten hade bolaget följande ekonomiska utveckling under q1/2012:

• Intäkter 1,7 miljarder kr (+30% jämfört med q1/2011, varav +3% exkl företagsköp)

• Rörelsemarginal 5% (ner från 6% i q1/2011)

• Resultat per aktie 2,60 kr (+16% jämfört med q1/2011)

Dvs framför allt positivt att resultatet per aktie visar så god tillväxttakt.

Dock är q1 varje år ett säsongsmässigt ganska litet kvartal för G&L Beijer varje år. Q2 och q3 är de viktigaste kvartalen.

Under q1/2012 var G&L Beijers utveckling god i Norden, Afrika och Asien, medan övriga Europa var mer splittrat i sin utveckling.

För senast rapporterade 12 mån (apr 2011-mars 2012) blev G&L Beijers resultat per aktie 15,54 kr vilket gör att aktien värderas till ett p/e-tal på ca 14 vid nuvarande börskurs 221 kr.

Dvs fortsatt en ganska hög värdering av aktien.

G&L Beijers skuldsättning är ganska låg med en nettoskuld (räntebärande skulder minus kassa) på drygt 1 miljard kr jämfört med att bolaget är värt nästan 5 miljarder kr på börsen (vid nuvarande börskurs 221 kr).

G&L Beijer är baserat i Malmö och hade ca 2 100 pers anställda under q1/2012.


Eolus Vind

Vindkraftbolaget Eolus Vinds aktie har flera gånger utpekats som köpvärd här i bloggen. Bla har aktien sett väldigt billig ut utifrån aktiemäklarfirman Remiums optimistiska prognoser för bolagets ekonomiska utveckling.

Men på sistone har börskursen fallit. Vad är det som har hänt?

• Eolus Vind-aktien låg i drygt 30 kr i aug 2009.

• Därefter nådde aktien en topp på ca 65 kr i maj 2011.

• Men sedan dess har börskursen återigen fallit ner till drygt 30 kr. (Nuvarande börskurs 31 kr vilket är slutkursen fre 25 maj 2012.)

Förenklat kan man väl säga att kursnedgången beror på försämrad ekonomisk utveckling för Eolus Vind. Bla har väl bolaget fått sänka sina egna prognoser.

Och det i sin tur har väl bla att göra med lågt elpris och lågt elcertifikatspris, samt försämrade finansieringsmöjligheter för vindkraftsprojekt.

• Det låga elpriset har väl bla att göra med den milda vintern som varit, men det lär ju inte vara för evigt. Tidigare vintrar var kalla med väldigt höga elpristoppar, och nu på sistone har det varit soligt och torka vilket lär minska vattenmagasinen i vattenkraftverken.

• Elcertifikatspriset är ju det påslag som miljövänliga energikällor som vindkraft får i Sverige, och de fallande elcertifikatspriserna hänger väl delvis samman med det låga elpriset men även att utbyggnaden av vindkraften i Sverige skett så snabbt att det nu finns en hel del vindkraftverk redan. Förhoppningsvis lär väl dock elcertifikatspriset återhämta sig om själva elpriset återhämtar sig.

• Och de försämrade finansieringsmöjligheterna har väl sin grund i de statsfinansiella kriserna i flera länder med stora statsskulder, främst Grekland. Det har lett till oro på finansmarknaderna och där finns det väl ingen "quick fix".

Sammantaget försämrar dessa tre faktorer investeringsmöjligheterna i vindkraftverk, vilket drabbar Eolus Vind vars främsta inriktning är att uppföra vindkraftverk och hela "vindkraftparker" (med flera vindkraftverk på ett ställe) som sedan säljs vidare till investerare.

En särskild riskfaktor är om Eolus Vind självt investerar stora belopp i uppförande i stora vindkraftsparker och sedan "blir sittande" med dem för att de (pga ovannämnda faktorer) blir svåra att sälja vidare till investerare.

-

Eolus Vinds räkenskapsår varar från sept ena året till aug året därpå.

Det innevarande räkenskapsåret är alltså 2011/2012 som avser perioden sept 2011-aug 2012.

För innevarande räkenskapsår har Eolus Vind hittills presenterat resultatrapporter för q1 (sept-nov 2011) och q2 (dec 2011-feb 2012).

Så här blev Eolus Vinds ekonomiska utveckling under förra räkenskapsåret (2010/2011, dvs sept 2010-aug 2011):

• Intäkter 1 629 miljoner kr (+16%)

• Rörelsemarginal 12% (upp från 10%)

• Resultat per aktie 6,18 kr (+33%)

Dvs en väldigt fin utveckling.

Så här blev Eolus Vinds ekonomiska utveckling för de första sex månaderna innevarande räkenskapsår (dvs perioden sept 2011-feb 2012):

• Intäkter 780 miljoner kr (-14%)

• Rörelsemarginal 9% (ner från 11-12%)

• Resultat per aktie 1,93 kr (-41%)

Dvs det ser inte lika bra ut.

Delar man upp det i kvartal blir Eolus Vinds ekonomiska utveckling följande de senaste kvartalen:

Intäkter:

2010/2011, kvartal 1 (sept-nov 2010): 520 miljoner kr (+121%)

2010/2011, kvartal 2 (dec 2011-feb 2011): 383 miljoner kr (+68%)

2010/2011, kvartal 3 (mars-maj 2011): 273 miljoner kr (-31%)

2010/2011, kvartal 4 (juni-aug 2011): 454 miljoner kr (-18%)

2011/2012, kvartal 1 (sept-nov 2011): 425 miljoner kr (-18%)

2011/2012, kvartal 2 (dec 2011-feb 2012): 355 miljoner kr (-7%)

Rörelsemarginal:

2010/2011, kvartal 1 (sept-nov 2010): 12%

2010/2011, kvartal 2 (dec 2011-feb 2011): 11%

2010/2011, kvartal 3 (mars-maj 2011): 7%

2010/2011, kvartal 4 (juni-aug 2011): 16%

2011/2012, kvartal 1 (sept-nov 2011): 9%

2011/2012, kvartal 2 (dec 2011-feb 2012): 9%

Resultat per aktie:

2010/2011, kvartal 1 (sept-nov 2010): 2,00 kr (+83%)

2010/2011, kvartal 2 (dec 2011-feb 2011): 1,28 kr (+51%)

2010/2011, kvartal 3 (mars-maj 2011): 0,55 kr (-49%)

2010/2011, kvartal 4 (juni-aug 2011): 2,35 kr (+47%)

2011/2012, kvartal 1 (sept-nov 2011): 1,06 kr (-47%)

2011/2012, kvartal 2 (dec 2011-feb 2012): 0,87 kr (-32%)

Dvs:

• Efter ett par mycket starka kvartal i början på förra räkenskapsåret, har intäkterna sedan dess minskat de senaste fyra kvartalen.

• Rörelsemarginalen har dock hållit sig uppe någorlunda väl med en nivå på 9% även de två senaste kvartalen.

• Ganska kraftiga minskningar av resultatet per aktie de två senaste kvartalen (men det var väl då jämfört med de mycket starka två första kvartalen förra räkenskapsåret).

Även med den utveckling Eolus Vind haft de senaste fyra kvartalen blir bolagets sammanlagda resultat per aktie nästan 5 kr för den perioden, vilket gör att aktien verkar lågt värderad vid nuvarande börskurs 31 kr (förutsatt att bolagets ekonomiska utveckling stabiliseras och ej fortsätter försämras).

Ser man bara på de två senaste kvartalen verkar Eolus Vinds intjäningstakt ligga på ett resultat per aktie på ca 1 kr/kvartal vilket alltså ger ca 4 kr i årstakt. Även utifrån det verkar aktien billig vid börskurs 31 kr (om den ekonomiska utvecklingen stabiliseras).

Eolus Vind har en förhållandevis låg skuldsättning med en nettoskuld (räntebärande skulder minus kassa) på ca 170 miljoner kr (jämfört med att bolaget är värt drygt 700 miljoner kr på börsen vid nuvarande börskurs 31 kr).

-

Därtill kommer att Eolus Vind äger ca 35 egna vindkraftverk. I slutet av förra räkenskapsåret (dvs i slutet av aug 2011) ägde Eolus Vind ca 30 egna vindkraftverk som var bokförda till drygt 400 miljoner kr, och bolaget ansåg då att marknadsvärdet på dessa vindkraftverk var högre än det bokförda värdet.

Enl Eolus Vinds resultatrapport för räkenskapsåret 2010/2011 (daterad i okt 2011):

"Planenligt restvärde för koncernens vindkraftsanläggningar uppgick den 31 augusti 2011 till 409,3 Mkr. Styrelsens bedömning är att marknadsvärdet per balansdagen översteg planenliga restvärden med cirka 95 Mkr."

Det skulle alltså innebära att Eolus Vinds egna vindkraftverk då (i slutet av aug 2011) hade ett marknadsvärde på 504,3 miljoner kr (409,3 miljoner kr plus 95 miljoner kr).

Egentligen blir värdet på de egna vindkraftverken ca 480 miljoner kr ur aktieägarsynpunkt, eftersom bolaget vid en avyttring av dem får betala reavinstskatt på reavinsten (dvs 26% skatt på 95 miljoner kr?).

Nu enl senaste resultatrapporten (dvs i slutet av feb 2012) ägde Eolus Vind ca 35 egna vindkraftverk, så de borde i så fall kunna säljas för mer än de dryga 500 miljoner kr som de egna verken värderades till i slutet av aug 2011.

Av Eolus Vinds totala börsvärde på drygt 700 miljoner kr utgörs alltså en ansenlig del av de egna vindkraftverken (värda ca 500 miljoner kr?).

I så fall verkar aktiemarknaden värdera Eolus Vinds övriga rörelse (uppförandet av vindkraftverk åt utomstående investerare) väldigt lågt. Den rörelsen går ju trots allt med vinst.

I och för sig kanske Eolus Vinds egna vindkraftverk svarar för en inte obetydlig del av bolagets totala resultat.

Eolus Vinds totala rörelseresultat uppgick till ca 70 miljoner kr under de två senaste kvartalen, samtidigt som de egna vindkraftverken genererade intäkter på ca 40 miljoner kr (där rörelsemarginalen säkert är hög).

//Edit: Egentligen ska man väl räkna som så att Eolus Vinds börsvärde på drygt 700 miljoner kr plus bolagets nettoskuld på knappt 200 miljoner kr innebär att aktiemarknaden anser att bolaget är värt ca 900 miljoner kr skuldfritt (dvs detta är Eolus Vinds så kallade "enterprise value").

Och sedan kan man jämföra värdet på Eolus Vinds egna vindkraftverk (400-500 miljoner kr) med detta enterprise value, vilket i så fall motsvarar ca hälften - medan Eolus Vinds övriga rörelse (att uppföra vindkraftverk åt andra) då skulle svara för den övriga hälften av bolagets enterprise value.//

-

Den försämrade ekonomiska utveckling har gjort att Eolus Vind tvingats krypa till korset och sänka sina prognoser för det innevarande räkenskapsåret 2011/2012 (sept 2011-aug 2012).

Så här skrev bolaget som ursprungliga prognoser i helårsrapporten för räkenskapsåret 2010/2011 (daterad i okt 2011):

"Prognos

Under det kommande räkenskapsåret räknar styrelsen med att drygt 90 verk kommer att kunna etableras. Minst sex av dessa avses att behållas för att bedriva elproduktion.

Givet de nuvarande marknadsförutsättningarna och att turbulensen på de finansiella marknaderna inte tilltar, så bedömer styrelsen att omsättningen för det kommande räkenskapsåret kommer att uppgå till cirka 2 500 Mkr med ett resultat efter finansiella poster på cirka 220 Mkr."

http://www.eolusvind.com/LinkClick.aspx?fileticket=4iirO8W3ZwM%3d&tabid=4636

Och så här skriver bolaget nu i den senaste resultatrapporten (sexmånadersrapporten för innevarande räkenskapsåret 2011/2012, dvs för perioden sept 2011-feb 2012) som är daterad 26 apr 2012:

"Framtidsutsikter och prognos

Styrelsen har tidigare kommunicerat en prognos innebärande etablering av drygt 90 verk under räkenskapsåret och att minst sex av dessa avsågs att behållas för att bedriva elproduktion. Styrelsen bedömde att omsättningen skulle komma att uppgå till cirka 2 500 Mkr med ett resultat efter finansiella poster på cirka 220 Mkr.

Elprisutvecklingen samt marknadspriset på elcertifikat har utvecklats mer negativt än förväntat under första halvåret. Detta har i sin tur påverkat priserna på nyckelfärdiga projekt negativt. Givet detta reviderar styrelsen ned prognosen för innevarande räkenskapsår från ett resultat efter finansiella poster om 220 MSEK till ett intervall mellan 150 och 180 MSEK. Resultatet kan dock komma att påverkas positivt av eventuell projektförsäljning. Antalet etablerade verk förväntas fortfarande uppgå till ungefär 90."

http://www.eolusvind.com/LinkClick.aspx?fileticket=%2f51x7HN8oN0%3d&tabid=4636

Prognosen för resultatet före skatt har alltså sänkts ganska kraftigt från 220 miljoner kr till 150-180 miljoner kr.

Som jämförelse hade Eolus Vind ett resultat före skatt på 189 miljoner kr för det förra räkenskapsåret (2010/2011) vilket då ledde till ett resultat per aktie på 6,18 kr.

Så om resultatet före skatt nu väntas bli 150-180 miljoner kr skulle det (allt annat lika) innebära ett resultat per aktie på i alla fall 5-6 kr.

Förutsatt att Eolus Vinds ekonomiska utveckling stabiliseras gör ju det att aktien ser billig ut vid nuvarande börskurs 31 kr.

-

Så här säger Eolus Vinds vd Gustaf Ekberg i senaste resultatrapporten http://www.eolusvind.com/LinkClick.aspx?fileticket=%2f51x7HN8oN0%3d&tabid=4636 (som alltså är daterad 26 apr 2012):

"Elprisutvecklingen samt marknadspriset på elcertifikat har utvecklats mer negativt än förväntat under första halvåret. Detta har i sin tur påverkat priserna på nyckelfärdiga projekt negativt, vilket gjort att styrelsen justerat ned prognosen för helåret."

Dvs negativt att elpriset och elcertifikatpriset fallit. Men samtidigt pekar han på det positiva med att bolagets projektportfölj ser bra ut:

"Samtidigt har ett stort antal nya projekt resulterat i tillstånd. För närvarande har Eolus platser med tillstånd från första instans för mer än 230 vindkraftverk i Sverige. En stor projektportfölj av hög kvalitet ger möjlighet att även i nuvarande marknadssituation etablera anläggningar som möter såväl våra egna som våra kunders avkastningskrav."

Ekberg konstaterar dock att kostnaden per nyckelfärdigt vindkraftverk måste ner för att investerarnas intresse ska öka. Delvis underlättas det av att vindkrafts-tillverkarna kontinuerligt sänker sina priser på vindkraftverk, men därutöver vidtar Eolus Vind egna åtgärder för att ytterligare sänka kostnaden:

"För att Eolus på lite längre sikt till fullo skall kunna utnyttja potentialen i denna projekteringsportfölj och fortsätta med en hög etableringstakt krävs emellertid att etableringskostnaden per producerad kilowattimme måste ned ytterligare.

• Nyutvecklade turbintyper och överkapacitet bland tillverkare bidrar till att sänka kostnaderna, men det ensamt räcker inte.

• Ett naturligt steg är att öka konkurrensen bland turbinleverantörer genom att aktivt söka nya leverantörer från exempelvis Asien.

• En effektivare byggprocess är också ett sätt att få ned kostnaderna.

Ledningsgruppen har under kvartalet förstärkts för att kunna möta dessa utmaningar och arbetet med att kvalitetsäkra företagets interna arbetsprocesser är påbörjat."

Dvs intrycket är att Ekberg verkar ha gott hopp om att Eolus Vind ska kunna vara fortsatt lönsamt även med nuvarande förutsättningar.

-

Eolus Vind betalar aktiemäklarfirman Remium för att få finnas med på Remiums hemsida Introduce.se http://www.introduce.se/ där Remiums aktieanalytiker Susanna Helgesen har gjort följande prognoser (daterade 4 maj 2012) för Eolus Vinds ekonomiska utveckling framöver:

Intäkter:

2011/2012: 2,4 miljarder kr (+42%)

2012/2013: 1,6 miljarder kr (-34%)

2013/2014: 1,6 miljarder kr (0%)

Rörelsemarginal:

2011/2012: 8% (ner från 12% året innan)

2012/2013: 5%

2013/2014: 5%

Resultat per aktie:

2011/2012: 4,89 kr (-12%)

2012/2013: 2,15 kr (-56%)

2013/2014: 1,73 kr (-20%)

http://www.introduce.se/media/4240025/eolu_2.012.pdf

Dvs hon verkar räkna med en ganska kraftigt försämrad ekonomisk utveckling för Eolus Vind, framför allt from nästa räkenskapsår 2012/2013.

Om hon får rätt verkar Eolus Vind-aktien inte särskilt köpvärd vid nuvarande börskurs 31 kr om resultatet per aktie faller till ca 2 kr nästa räkenskapsår med fortsatt resultatminskning året därpå.

Dessutom räknar Remium med att Eolus Vinds nettoskuld kommer att öka de kommande åren. Enl Remium uppgick bolagets nettoskuld till 140-150 miljoner kr enl senaste resultatrapporten per slutet av feb 2012, och Remium räknar med att nettoskulden kommer att öka till ca 380 miljoner kr inom 2-3 år (till i slutet av räkenskapsåret 2013/2014, dvs i slutet av aug 2014).

-

Det återstår alltså att se vem som får rätt vad gäller Eolus Vinds resultatutveckling de kommande åren.

• Till att börja med lär elpriset långsiktigt inte ligga kvar på så låg nivå som det har gjort i år.

• För det andra verkar Eolus Vinds vd Gustaf Ekberg hysa hopp om att kunna bibehålla hygglig lönsamhet i rörelsen genom olika åtgärder.

• För det tredje utgör Eolus Vinds egna vindkraftverk en stor del av bolagets börsvärde.

En särskild riskfaktor är om Eolus Vind har gjort stora investeringar i vindkraftprojekt men sedan blir sittande med dem för att de blivit svårsålda, eller att dessa projekt måste säljas till låga priser.

En tänkbar "smäll" för Eolus Vinds aktieägare skulle därmed kunna bli om bolaget tvingas ta stora engångskostnader pga nedskrivningar av de bokförda värdena för sådana projekt.

Risken för det verkar dock inte vara så stor om man synar Eolus Vinds balansräkning.

• Där finns "materiella anläggningstillgångar" bokförda till nästan 500 miljoner kr, men det verkar mest vara Eolus Vinds egna vindkraftverk.

• Bland omsättningstillgångarna finns "varulager" bokfört till över 800 miljoner kr, varav drygt 200 miljoner kr i "pågående arbete för annans räkning" och nästan 600 miljoner kr i "förskott till leverantörer".

• Och bland omsättningstillgångarna i övrigt finns "kundfordringar" på drygt 100 miljoner kr och "övriga fordringar" på ca 50 miljoner kr.

Det är alltså svårt att se att Eolus Vind har pågående vindkraftprojekt bokfört till några jättebelopp på flera 100 miljoner kr.

Det är väl posten "förskott till leverantörer" på ca 600 miljoner kr som kan vara ett orosmoln, dvs om Eolus Vind redan nu beställt vindkraftverk av vindkraftstillverkarna, och redan betalat för det, fast de vindkraftverken senare visar sig svårsålda.

Enl senaste resultatrapporten hade Eolus Vind ett eget kapital bokfört till knappt 900 miljoner kr (per sista feb 2012), som alltså skulle minska med ev nedskrivningar (och om det egna kapitalet skulle bli negativt skulle alltså Eolus Vind vara konkursmässigt och behöva omgående kapitaltillskott från aktieägarna för att inte gå omkull).

Det egna kapitalet motsvarar ca 35 kr/aktie (medan börskursen alltså står i 31 kr).

-

Här blir utgångspunkten att Eolus Vind kommer klara av att få en bättre utveckling långsiktigt än vad aktieinvesterare generellt och Remiums analytiker Susanna Helgesen räknar med, och att aktien därmed är långsiktigt köpvärd vid nuvarande börskurs 31 kr.

Resultatet per aktie väntas enl bolaget falla från 6 kr förra räkenskapsåret till 5-6 kr innevarande räkenskapsår. (Remium räknar med knappt 5 kr.)

Förhoppningen är att bolaget genom ett högre elpris och åtgärder för att sänka vindkraftverkskostnaden ska kunna tjäna ett högre resultat per aktie än de ca 2 kr/aktie som Remium räknar med from nästa räkenskapsår.

Av stor vikt för bedömningen av Eolus Vinds förmåga är bolagets väldigt fina historiska ekonomiska utveckling:

Antal uppförda vindkraftverk per räkenskapsår:

2006/2007: 26 st

2007/2008: 26 st

2008/2009: 29 st

2009/2010: 54 st

2010/2011: 50 st

2011/2012: 90 st (bolagets prognos)

Intäkter:

2006/2007: 304 miljoner kr (+94%)

2007/2008: 440 miljoner kr (+45%)

2008/2009: 731 miljoner kr (+66%)

2009/2010: 1 409 miljoner kr (+93%)

2010/2011: 1 629 miljoner kr (+16%)

Rörelsemarginal:

2006/2007: 12%

2007/2008: 15%

2008/2009: 9%

2009/2010: 10%

2010/2011: 12%

Resultat per aktie:

2006/2007: 1,95 kr

2007/2008: 2,91 kr

2008/2009: 2,81 kr

2009/2010: 4,63 kr

2010/2011: 6,18 kr

2011/2012: 4,90-5,88 kr (bolagets prognos)

Det vore ju märkligt om luften plötsligt skulle gå ur hela verksamheten framöver, även om det förstås teoretiskt sett kan bli så också.

Och så gynnas väl Eolus Vind av att miljömedvetenheten generellt ökar i samhället. Enl vd Gustaf Ekberg på omslaget till bolagets senaste årsredovisning:

“I förlängningen kommer endast företag som tar aktivt ansvar för miljön

att tillåtas existera.”

-

En speciell aspekt på Eolus Vind är att vd Gustaf Ekberg för en tid sedan aviserade en inriktning på att i ökad utsträckning fokusera på att äga och förvalta egna vindkraftverk snarare än att uppföra vindkraftverk åt andra.

Han verkar se stor potential i det, och i det sammanhanget spelar Eolus Vinds havsbaserade vindkraftprojekt "Blekinge Offshore" en huvudroll.

Frågan är alltså om Eolus Vind inom några år kommer ha som huvudinriktning att tex vara storägare i och förvaltare av Blekinge Offshore.

Projektet har redan börjat planeras och nu pågår processen med att få myndighetstillstånd för det.

Enl Ekberg i senaste resultatrapporten (daterad 26 apr 2012):

"Den förnyade remissrundan för det havsbaserade projektet Blekinge Offshore är avslutad. Nu väntar förhandlingar i Miljödomstolen samt förhoppningsvis en regeringsprövning."

Enl Eolus Vinds senaste årsredovisning finns möjligheten att koppla in vindkraftverk med en effekt på 2 500 megawatt i Karlshamn (som ligger på fastlandet i Blekinge), vilket motsvarar tex 500 verk med en effekt på 5 megawatt/st eller 800 verk à 3 megawatt).

Med så många vindkraftverk skulle det alltså bli ett jätteprojekt.

(Frågan är om Remiums sänkta resultatprognoser för Eolus Vind from nästa räkenskapsår har att göra med att bolaget väntas ändra inriktning till att fokusera på att äga och förvalta egna vindkraftverk snarare än att främst fortsätta uppföra vindkraftverk åt andra.)

-

Eolus Vind har hittills i princip bara varit verksamt i Sverige och här uppfört över 300 av de totalt ca 2 000 vindkraftverk som finns här i landet i dagsläget.

Positivt enl senaste resultatrapporten att Eolus Vind nu även ska inleda verksamhet i Norge enl vd Gustaf Ekberg i senaste resultatrapporten:

"Eolus Vind Norge AS har etablerats under andra kvartalet och Norge kommer framgent vara en del av Eolus Vinds hemmamarknad."

-

I rapporten beklagar sig Ekberg bla över att Försvarsmakten sätter käppar i hjulet för de nya vindkrafverk som Eolus Vind vill uppföra på olika håll i landet.

Eolus Vinds vd Gustaf Ekberg menar enl rapporten att Försvarsmakten agerar otillbörligt, och har nu anmält det till Justitieombudsmannen:

"Problematiken kring Försvarsmaktens agerande vid vindkraftsetableringar har eskalerat under andra kvartalet, vilket gjort att vi sett oss nödsakade att JO-anmäla Försvarets agerande."

-

Eolus Vind är baserat i Hässleholm (i Skåne i södra Sverige) och hade under förra räkenskapsåret i snitt drygt 40 pers anställda.


Medivir

• Medivir värt ca 1,8 miljarder kr på börsen vid nuvarande börskurs knappt 60 kr.

• Bolaget hade knappt 500 miljoner kr i kassan i slutet av q1/2012 (dvs positivt att bolaget har en så stor kassa motsvarande över en fjärdedel av börsvärdet vilket utgör 15-16 kr/aktie).

• Nettoresultat +114 miljoner kr helåret 2011, -38 miljoner kr i q1/2012.

• Bolagets forskningskostnader på drygt 180 miljoner kr 2011 bedöms hamna på samma nivå 2012.

• Medivirs huvudprodukt: anti-gulsotsprodukten TMC435.

• Forskningsresultat om produkten väntas vid årsskiftet 2012/2013 och planen är att därefter lämna in ansökan om myndighetsgodkännande.

• Jefferies hade tidigare riktkurs 190 kr för Medivir-aktien, men sänkte det i maj 2012 till 130 kr: http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1904328 Det innebär fortfarande en uppgångspotential på mer än en dubbling från nuvarande börskurs 58,75 kr.

• Jefferies räknade tidigare med att TMC435 skulle kunna nå en maximal försäljning på ca 30 miljarder kr/år, men har nu sänkt den prognosen till 16 miljarder kr/år.

• Handelsbanken sänkte sin riktkurs för Medivir-aktien från 85 kr till 78 kr nu i maj 2012. http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1904477 Det innebär en uppgångspotential på 33%.

• I apr 2012 föll Medivir-aktiens börskurs efter att konkurrenterna Gilead och Abbott presenterat bra forskningsresultat om sina anti-gulsotsprodukter: http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1898711

• Positivt att Medivirs vd Maris Hartmanis köpte 10 000 aktier i Medivir nu i maj 2012: http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1904905

Även Medivirs affärsutvecklingschef Paul Wallace köpte aktier i bolaget i maj 2012 (6 200 st). http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1905864

Dvs det är väl ett gott tecken när både vd och affärsutvecklingschefen köper aktier i bolaget?

-

Sammantagen reflektion om Medivir:

Medivir-aktien verkar köpvärd vid nuvarande börskurs 58,75 kr (med ovannämnda riktkurser på 78-130 kr), men risken är nog hög bla beroende på hur forskningsresultaten blir för TMC435 och hur framgångsrika konkurrenternas produkter kommer att bli.

-

Medivir är baserat i Stockholm och hade drygt 170 pers anställda i slutet av q1/2012.


Skala för aktie-rekommendationer:

• "Köpläge": En aktie som för tillfälligt är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt.

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex 1-2 års tid. Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs.

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. I så fall är det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda aktier eftersom alla aktier (vid köp till rådande börskurs) därmed bara ger den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella


Tillägg 29 maj 2012

Analysföretaget Redeye har riktkurs 193,80 kr för Medivir-aktien: http://www.redeye.se/analys/today/allenex-getupdated-genovis-medivir-och-neurovive

Börskursen i skrivande stund i 59,75 kr (i den inledande börshandeln tis 29 maj 2012).


Tillägg 31 maj 2012

Pessimistisk artikel om vindkraft i tidningen Elbranschen: http://www.elbranschen.nu/pdf/EL_1_2012.pdf

Det står bla följande i artikeln:

"Med dagens el- och certifikatspriser blir ersättningen (för vindkraftsproducerad el) endast 40-45 öre/kWh. Det krävs minst 60-65 öre i ersättning per kWh för att det (vindkraftproduktionen) ska gå jämnt ut, d.v.s. det blir en förlust på 20-25 öre per producerad kWh. Ett läge som gällt sedan försommaren 2011."

Dvs som nämnt ovan är det ju inte bra för vindkraftens lönsamhet med låga elpriser och elcertifikatspriser. Men också som nämnt ovan lär väl inte elpriserna förbli så här låga i evighet?

Dessutom uppges artikelns författare (Jonny Fagerström och Björn Törnvall) vara engagerade i "Föreningen Landsskapsskydd", dvs frågan är därmed om deras artikel är partisk. Föreningen syftar väl bla till att stoppa vindkraftverksbyggen?

Fler kommentarer till artikeln i tråd från Di.se:s aktieforum Börssnack:

http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=1&ThreadID=2092802#msg14063659

-

Insynsregistrerade personer har sålt en del Eolus Vind-aktier på sistone: http://www.eolusvind.com/Finansiellinformation/Insynsförteckning/tabid/4639/Default.aspx

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?