Post entry

Vem säljer denna aktie idag?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det finns många lågvärderade aktier på börsen nuförtiden. Huruvida det är köpläge eller inte för dessa beror på vilken tidhorisont man har och givetvis vad man tror om finanskriser och lågkonjuktur framöver. Denna blogg handlar om en aktie som jag tror även den störste pessimisten måste tillstå är ett fynd just nu. BE Group kurs 19.1kr

BE Group vinstvarnade i veckan och aviserade ett besparingsprogram som skall ta ner kostnaden 100 milljoner SEK på två år. Engångskostnader på 15 milj för programmet tas Q4 iår. Trots denna kostnad och trots kraftigt försvagad efterfrågan under innevarande kvartal kommer rörelseresultatet 2008 att bli bättre än 2007 då resultatet efter skatt var 7,06/aktie varvid 3,5kr delades ut.

Enligt VD kommer man även med ett worst case scenario för December klara ett bättre resultat 2008. Man kan därför anta att utdelningen blir minst 3,5 kr även för 2008. Det motsvara idag en direktavkastning på 18%. Så här långt ingen tvekan om att aktien är köpvärd. Men hur blir 2009 för detta bolag som har sin marknad främst i skandinavien och östeuropa? Medlevärdet av proffsanalytikernas vinstprognos för 2009 ligger på över 5,5 kr. Tar vi bort ytterligare 10% som säkerhets buffert är vi nere på 5 kr/aktie som med 50% vinstudelning ger 2,5kr dvs 13% direktavkastning för 2009.

Så för 19 kr idag får inom 6 månader 3,5kr och ett år senare ytterligare åtminstone 2,5 kr i utdelning
Huruvida detta är ett bra köp eller inte beror givetvis hur marknaden ser ut för 2010 och det vet vi inget om. Rimligtvis borde bättre tider var inom synhåll då. Aktien handlas nu till PE 3 så nersidan ser inte alltför avskräckande ut även om 2009 skulle visa sig bli sämre än analytikerna förutspått. Dessutom har man redan sjösatt ett besparingsprogram som skall reducera kostnader med 100 sek fram till 2010. Ett frågetecken finns dock när det gäller företagsledningen. VD som skött sig utmärkt kommer att lämna bolaget i början av nästa år.

Han är för övrigt bland de 10 största aktieägarna och han deklarerade vid kurs 52kr i september att han inte tänker sälja sitt innehav "vid så larvigt låg kurs " - trots att han alltså lämnar bolaget.

Aktiens årshögsta är 76kr och tidigare i veckan kunde man köpa aktien för 16 kr. Jag äger aktier i bolaget och har ökat på innehavet ytterligare denna vecka.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?