Batterieffekten allt viktigare i framtidens elbil
2008-12-04 11:45, Edited at: 2010-06-11 11:57Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
De flesta som funderar kring bilindustrin i framtiden är ganska eniga om att elhybriden bara är ett övergångsskede till en renodlad elbiil. Elhybriderna blir för dyra eftersom de måste ha två drivkrafter. Först det laddningsbara batteriet som hos de flesta tillverkare klarar högst 10 –l5 mil utan laddning. Därefter, för att klara längre körning utan laddning (tar tid), måste man ha en hjälpmotor med bensin-, etanol-eller gasdrift. Idag finns ett knippe biltillverkare som kommit med elhybrider (flest japanska).Hybridbilarna blir förmodligen bara en parentes innan elbilen kommer. Nyckeln till elbilens genomslag ligger idag hos batteritillverkarna och forskningen i jakt efter bättre batteriprestanda. Givetvis måste biltillverkarna ligga i framkant för att snabbt ta tillvara batteriteknikens landvinningar. Någa biltillverkare har t.om egen batteriforskning. Då och då lkommer det nyheter som tyder på avsevärda framgångar.Hur långt har batteriforskningen kommit i Sverige? Blybatteriet kan vi snart glömma . Det ersätts av olika typer av litiumbatterier. I Sverige pågår forskning kring två olika batterityper (järn-litiumbatteri och maxthalbatteriet. För att uppdatera tankar kring bilindustri och forskning har jag plockat ihop några citat.
1
Det första kommer från ett gemensamt pressmeddelande den 14 mars 2008 från Näringsdepartementet och Miljödepartementet och talar för sig självt.
2
Det andra kommer från ett pressmeddelande 2008-03-10 om ett avtal för elladdningsstationer mellan Stockholms stad och Fortum.
3
Det tredje kommer från globaliserings rådets rapport den 28 maj 2008.
Samtliga citat stärker tanken att bilindustrin har och kommer att ha en stor betydelse för Sveriges framtid. Vi får inte var så naiva att vi släpper all varuproduktion utan att anstränga oss. Sverige kan inte leva på att inbördes sälja tjänster mellan oss själva. Vi kan ju inte betala sådana tjänster om vi inte har andra inkomster(nollsummespel) . Professor Pontus Braunerhjelms uttalande i en intervju i DN/Ekonomi/Bilkrisen 2008-12-03 är bara ett men färskt exempel på denna naiva inställning.
1
”Vi har bestämt oss för att samverka för att snabba på utvecklingen av nästa generations bilar och motorer. När företagen, politiken och industrin gemensamt bestämmer oss för att driva frågor får vi bättre resultat. Det här kan bli ett stort och viktigt tekniksprång som behövs för att klara klimatutmaningen, säger näringsminister Maud Olofsson.
- Sverige kan vara världsledande i att ta fram de lösningar för att ställa om transporterna som resten av världen nu efterfrågar. Miljölösningarna från den svenska bil- och kraftindustrin kan vinna av exportframgångar och samtidigt ge ett viktigt bidrag för att lösa världens klimat- och energiproblem, säger miljöminister Andreas Carlgren.
Syftet med samarbetsprojektet som presenterades i dag är att utveckla och demonstrera plug-in hybrider, nästa generations hybridfordon som kan laddas direkt ur vägguttaget. Elföretagens forskningsorganisation, Elforsk, har beräknat att om 70 procent av de svenska bilarna skulle drivas med el, skulle utsläppen av koldioxid från personbilstrafiken minska med 80 procent.
Bakom samarbetsprojektet står SAAB Automobile, Volvo Car Corporation, Vattenfall AB och ETC AB. Projektet genomförs med stöd av Energimyndigheten. Totalt satsas 62 miljoner kronor i projektet, varav Energimyndigheten bidrar med 20 miljoner kronor.
Genom projektet kommer plug-in-modeller från Saab och Volvo att tas bruk, modeller som billlverkarna inom några år avser ha tillgängliga på marknaden.
Energimyndigheten motiverar beslutet att stödja projektet med att Sverige är särskilt lämpat för en utveckling och demonstration av plug-in hybrider, då kallt klimat oftast ställer hårda krav på batterierna”.
2
”Stockholms stad har som uttalat mål att vara en av världens renaste städer. Ska vi kunna minska oljeberoendet på fordonssidan så räcker det inte med ett bränslealternativ, det krävs flera. Genom detta strategiska samarbetsprojekt med Fortum, som äger elnätet i Stockholm, kan staden bidra till att öka stockholmarnas möjligheter att övergå till nära nog utsläppsfria transporter. Projektet är särskilt intressant eftersom det genomsnittliga pendlingsavståndet för Stockholmsregionens bilister är långt under de fem mil som redan dagens teknik klarar av med eldrift, säger Ulla Hamilton (m), miljö- och fastighetsborgarråd.
Det rullar redan tusentals så kallade hybridbilar, fordon som har både förbränningsmotor och eldrift och där batterierna laddas vid exempelvis inbromsning. De närmaste åren kommer flera biltillverkare också att lansera laddhybrider, vilket innebär att bilen kan laddas från elnätet då den står parkerad”.
3
”Regeringen beslutade den 21 december 2006 att inrätta ett
globaliseringsråd inom Regeringskansliet för att fördjupa kunskaper
om och bredda det offentliga samtalet kring vad som krävs för att
Sverige ska hävda sig väl i en värld präglad av fortsatt snabb
globalisering (U2006/9119/IS). Resultatet av rådets arbete ska
sammanfattas i en slutrapport senast under 2009.
Som ett led i Globaliseringsrådets arbete överlämnas härmed till
regeringen en rapport om hur Sveriges kompetens på två områden –
fordonstillverkning respektive el-teknik – i kombination med vårt
lands starka engagemang på miljöområdet kan utnyttjas för att
främja ett genombrott för elbilar. Med det begreppet menar rådet i
denna skrift både bilar som enbart drivs med elektricitet och sådana
som huvudsakligen drivs med elektricitet men har en
kompletterande förbränningsmotor – däremot inte den idag vanliga
typen av hybridfordon som ej kan laddas från elnätet. Enligt
Globaliseringsrådets bedömning har Sverige mycket goda
möjligheter att bli världens ledande elbilsland. I denna rapport
utvecklas förutsättningarna för en omställning och lanseras idén om
en stor satsning för att göra Sverige till ett elbilens pionjärland.
Stockholm den 28 maj 2008
För Globaliseringsrådet
Lars Leijonborg”
Jag tänker nu ta en bilfri helg för att ladda batterierna. Ha en bra helg!