En tidigare centralbankschef i Storbritannien gar i dag till angrepp mot de engelska bankerna.
- Vi gav dem frihet, stabilisering och bra villkor att arbeta efter. De missbrukade sin frihet. Bankerna och inga andra ar ansvariga for den kreditkris vi har i varlden i dag, ar hans barska och kritiska synpunkt.
Fore detta riksbankschefen Willy Bergstrom skriver i en analys i Avanza.se att nu maste avregleringen bort.
Han skriver:
- De oreglerade marknaderna har resulterat i obskyra finansiella instrument, nya institutioner utan genomlysning och framtvingade räddningsaktioner med skattebetalarnas pengar för att hindra systemkollaps på finansmarknaderna. Northern Rock i Storbritannien och Bear Stearns i USA är ett par exempel, där statliga pengar satts in mot resultaten av marknadernas frihet. Tyska banker och andra banker i USA finns med på listan av haverier.
Darfor menar Willy Bergstrom att avregleringspolitiken inom bankvasendet har natt till vags ande. Han tror pa mer statliga insatser igen. Han tror att Keynes kommer till heders igen.
Det ar intressant med socialdemokraten Willy Bergstroms synpunkt. Hans trivs inte med en avreglerad finansmarknad utan vill ha tillbaka det gamla.
Jag skrev den 24 april en blogg om som jag kallade for “Det ar synd om Raghnhild Wiborg”. Hon fick symbolisera vad marknadsaktorer kan raka ut for nar centralbankerna borjar vara aktorer i stallet for domare och overvakare.
Det viktigaste i den blogg var dock de citat och referat jag gjorde av en artikel som publicerats i varldens stora tidningar (se datum i ovannamnda blogg) och som var skriven av forre chefen for konsultfirman MacKinsey i Tokyo.
Han menade att varlden har bara ett problem att angripa i den finansiella varlden for att losa alla ovriga problem.
Fed och Centralbankerna maste ga in i bankerna och kontrollera vad det ar for krediter de har som har forlorat sa mycket i varde.
Han menar att den japanska finanskrisen pagar an i dag efter femton ar eftersom bankerna dar aldrig har behovt avsloja sina problemkrediter och kanske efter femton ar fortfarande har de skrivna till sitt fulla varde trots att de inte har nagot verkligt varde ute pa marknaden.
SEB-chefen i Sverige har ju i dagarna fort fram att hon delar detta. Hon har sagt att en forlust ar ingen forlust forran den tagits i bockerna.
Den japanska MacKinsey chefen menar att FED och centralbankerna skall ga in i varje bank som de misstanker har problemkrediter. De skall titta pa dem och tvinga bankerna att paketera om dem sa det ratta vardet kommer i dagen.
Flera ganger har jag pa Redeye forsokt reda ut vad som ar problemet i finans- och kreditkrisen. I dag tror jag sa har.
Problemet: Bankerna har krediter som forlorat i varde som de inte vill avsloja.
Hur har problemet uppstatt: Fed och Allan Greenspan holl rantorna for laga i USA under borjan av 2000-talet. Det blev for billigt att lana. Det blev efterfragan pa billiga lan och bankerna stallde upp. Tyvarr garanterade de lanen pa flera plan och sitter fast i en ravsax nar lanen inte betalas.
De stoppar huvudet i sanden och latsar som det regnar. Forlusterna finns inte sa lange de inte offentliggors. Men alla pa marknaden vet att de finns och vagrar kopa dem eller gora affer med de banker som tros vara insolveta.
Vilka losningar finns:
1) Bankerna tvingas avsloja sina forluster och ta konsekvserna.
2) Bankerna tvingas ej avsloja sina forluster. FED och Centralbankerna gar in med skattebetalarnas pengar och haller marknaden i gang.
3) De far ga som i Japan att varken bankerna eller centralbanken gor nagonting. Lat ga-politiken.
Basta losningen: Nummer 1 givetvis.