Dagen D för Ålandsbanken
2008-12-22 21:05, Edited at: 2010-06-11 11:59Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Ålandsbanken har nu landstigit på svensk mark. Undrar om de åkte över med Viking Line? Och frågan är om priset de betalar för Kauphting är "Tax-free"?
Att ägandet i Kaupthing Sverige flyttar från en ö till en annan känns kanske lite lustigt, men det finns dock all anledning för konkurrenterna att hålla sig för skratt. Ålänningarnas egna lilla bank är kända för sin stabilitet och försiktighet och ÅAB var faktiskt den enda finska banken som klarade sig utan statligt stöd vid bankkrisen under 1990-talet. Det är sannolikt denna försiktighet som även gjort att banken sedan femton år tillbaka lyckats etablera sig på det finska fastlandet och med stor attraktionskraft lockat över allt fler "exklusiva" kunder, för det är just inom Private Banking som Ålandsbanken visat musklerna. Det är alltså de riktigt förmögna som banken vill åt, även fastän de offentligt säger att det är de med stabil inkomst.
Ålandsbankens framgångar har under åren även väckt intresse hos större aktörer och Handelsbanken gjorde faktiskt ett uppköpsförsök under 2001, ett försök som dock misslyckades då budet var för snålt. Under 2003 gjorde sedan den finlandssvenska banken Aktia ett allvarligt fusionsförsök, som även det misslyckades. Ålandsbanken är alltså ålänningarnas egen nationalklenod och ser tydligen så ut att förbli, även fastän Aktia fortsättningsvis nu som då flirtar in sig lite extra hos storägarna.
Att nu banken av egen kraft ger sig an den svenska marknaden har även väckt rätt så stor uppståndelse i media men egentligen landsteg faktiskt Ålandsbanken redan för två år sedan då snabbväxande dotterbolaget Crosskey Solutions öppnade en filial i Stockholm. Crosskey utvecklar och säljer banksystem för små och medelstora banker och det är även från detta dotterbolag som nuvarande VDn Peter Wiklöf härstammar. För Wiklöf blir också Kaupthingaffären det första stora mandomsprovet sedan han tillträdde i mars i år och sitter det i "generna" så kommer Wiklöf att klara av detta med bravur. Det är nämligen så att hans farbror är "ålandskungen" Anders Wiklöf, som bl.a. är storägare men framförallt ägare av Nordens största privatägda koncern, Wiklöf Holding. För övrigt så har Peter Wiklöf, förutom en finansiell gen även en målsökande näsa, åtminstone i innebandy där han tidigare varit elitspelare på landslagsnivå.
Då nu Wiklöf x2 etablerar Ålandsbanken i Sverige kunde ju inte heller tidpunkten ha varit bättre. Finanskrisen och bankernas höga risktagande har definitivt resulterat i ett eskalerande missnöje hos spararna. Ett enkelt bevis på detta finns att få om vi studerar de kommentarer som gjorts kring ekonomisajternas artiklar om Ålandsbankens etablering, där många avslöjar sitt missnöje med befintliga banker samt även gladeligen välkomnar en ny spelare.
Även fastän jag är lite jävig i frågan så tror jag också att tilliten till ålänningarna är stor i Sverige, särskilt då det finns historiska band, men även då Åland kan stoltsera med ett mycket framgångsrikt näringsliv, framförallt inom shipping. För många ses också Åland som en trygg ö som erbjuder lugn och ro och tillsammans blir ju detta slutligen en rejäl kaka "goodwill" som Ålandsbanken kommer att kunna dra nytta av i jakten på nya kunder. Och blir det pannkaka av allt så blir det ju förstås Ålandspannkaka! Och denna frestelse är ju svår att motstå, särskilt då den serveras med sviskonkräm och grädde i form av Ålandsbankens Private Banking och Asset Management. Undrar om det är just Ålandspannkakan som lockat Ingvar Kamprad till banken då han finns bland de tio största ägarna? Spännande är det och en sak är säkert. Framledes kommer det att synas allt fler AAL i avsluten på börsen.
Som ni säkerligen märkt så tycker jag givetvis att detta är superkul och lite stolt är jag också även fastän jag varken är aktieägare eller kund, bara ålänning!