Det har nyligen kommit ut en bok som ger en balanserad bild av Warren Buffet. Jag ger här en kortfattad resume av innehållet i den.
Warren Buffet betraktas som den största investerare som någonsin levt. Vahan Janjigian gör i boken Even Buffet Isn’t Perfect. What You Can and Can’t - Learn from the World’s Greatest Investor, ingen hemlighet av att han är en stor beundrare av Warren Buffet. Han fastslår det redan i inledningen.
Titeln kan på svenska översättas ungefär som “Även Buffet gör misstag, vad du kan lära dig och vad du inte kan upprepa. Insikter från världens framgångsrikaste investerare.”
Janjigian poängerar, trots sin beundran av Warren Buffet, att nästan varje beskrivning av den välkände aktieplacerarens exceptionella framgångar utgår från entusiastens synvinkel, och därför inte innehåller mycket av eftertänksamhet. Detta leder ofta till felaktiga slutsater om Buffets verkliga investeringsstrategi.
Janjigian konstaterar att Buffets placeringsstil har utvecklats kontinuerligt över tiden, och att tidigare försök att definiera honom som en “värde investerare” inte helt överenstämmer med verkligheten. Författaren synar även varierande missförstånd rörande Buffet’s uppfattning om diversifiering och optioner.
I boken intar Janjigian rollen som “åklagaradvokat” och klarlägger varför det bokstavligen är omöjligt att upprepa Buffets framgångar. Åtminstone går det inte med begränsade medel eller inom en kort tidsperiod. Däremot så kan man nyttja en del av strategierna framgångsrikt, om man förändrar dem något.
Först begraver författaren “värdeinvesterar stämpeln” som alltid fästs ihop med Buffets namn. Han framför tesen att Buffet är en “undervärdes-” investerare, inte en “värdeinvesterarare”. Janjigian ägnar en del utrymme åt att förklara skillnaden.
Sedan synar Janjigian Buffets riskbenägenhet och påståendet att Buffet endast köper sådana företag som han förstår sig på. Det visar sig att flera av strategierna inte kommer att fungera för småsparare, inräknat metoden att storköpa i vissa utvalda företag. Till detta kommer den extremt långa ägandeperioden, och Buffets ovilja att sälja någon av de aktier han äger.
Strategier som fungerar för små placerares plånbok, är att man kan köpa aktier för reapriser, när de prissätts under företagets verkliga värde, och att man även som liten placerare kan diversifiera risken på olika branscher.
Det kan vara tröstefullt att inse att det inte alltid behövs komplicerade matematiska modeller, som att bestämma ett prognostiserat kassaflöde och korrigering av siffror, för att lyckas. Trots att Buffet har en oerhört kunnig stab av finansmän som hjälper honom att bestämma värdet på en aktie, så räcker “sunt förnuft” och den vanliga ekonomiska känsla vi alla har ganska långt.
De flesta aktieköpare har en kortare tidshorisont än Buffet, och därför visar Janjigian, som ett komplement till Buffets strategi, hur man kan placera pengar i takt med kurstrenden och satsa på tillväxtaktier. Dessa kortsiktiga investeringar kan även för den lille placeraren bli extremt framgångsrika. Janjigian förordar också att man skall sälja sina aktier vid lämpliga tillfällen, något som Buffet sällan förespråkar.
I bokens avslutning behandlar Janjigian Buffets intresse för att styra och bestämma i företagen han äger och tittar även närmare på Buffets försvar för aktieskatter.
Janjigian poängterar att Buffet är en stor investerare, men hans sätt att hantera detta på är inte den enda möjliga strategin. Dessutom är det väldigt svårt att upprepa det som Buffet gjort. I boken plockar författaren ut några av Buffets bästa placeringsmetoder, samtidigt som han lägger till verktyg som hjälper den lilla placeraren att bygga en stark portfölj.
Fastän Janjigians strategier inte, i grunden, är något nytt, och knappast lämpar sig för den som snabbt vill tjäna pengar, så har de betydelse för den som försöker att utveckla en fungerande finansiell strategi.