Post entry

Avega - Bästa valet i en "billig" sektor

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har tidigare tagit upp IT-konsulterna som en spännande och undervärderad sektor, och den inställningen kvarstår. Vid en snabb överslagsräkning så ser jag att genomsnittskonsulten värderas kring P/e 9 och Peg 0,65 (08e) vilket får ses som förhållandevis lågt , och det finns ett par bolag som ser extra intressanta ut. I denna blogg skall jag i punktform ta upp varför jag ser Avega som det klara valet i sektorn just nu. Obs: Brutet räkenskaps år, bokslut 2008-06-17

- Profilerar sig själva som nischade specialister som värderar erfarenhet högt hos sina konsluter. Detta leder till att man blir mindre konjunkturkänsliga, och påverkade av prispress än många av konkurrenterna. Hittills verksamhet endast i Stockholm men efter utgången av kvartal tre gick man ut med att man sakta men säkert skall inleda en positionering i den snabbväxande Öresundsregionen, i sann Connecta-anda. Kanske ett resultat av att många nyckelpersoner i bolaget kommer just från Connecta.

- Blev för någon vecka sedan utsedd till en av de snabbast växanade IT-konsulterna i Sverige med en genomsnittlig tillväxt på 44% de senaste sex åren. Den tillväxten ser ut att hålla i sig med råge under räkenskapsåret 2007/08 och gör att Avega sticker ut nämnvärt mot andra bolag i branschen. Ett mycket viktigt tillägg här är att tillväxten är 100% organisk

- Har lyckats enormt bra med sin rekrytering de senaste åren och det har fortsatt under 2007/08 då personalstyrkan har ökat nämnvärt (idag ca 180 st). Ett resultat av detta är att Avega utmärker sig med en mycket liten andel underkonsulter och dessutom är personalomsättningen, som också är intressant att titta på när man analyserar IT-konsulterna, mycket låg. En annan intressant organisatorisk poäng är bolagets lönemodell med möjlighet till en stor rörlig del vilket verkar som ett säkerhetsbälte marginalmässigt i en lite sämre marknad.

- Vad gäller marginalerna har man de senaste kvartalen seglat upp i HiQ klass med en rörelsemarginal på 19% i Q3. Detta betyder att man ligger allra bäst till i klassen lönsamhetsmässigt och det ska bli mycket spännande att se vad man kan visa upp nu i Q4. Avega har aldrig visat upp ett negativ resultat sedan starten 2001. Balansräkningen ser också rätt stark ut, med en aningen låg soliditet, och finansnettot är positivt

- Avega värderas idag, trots de i särklass starkaste siffrorna i klassen, till P/e 7 om vi räknar på rullande tolvmånaders siffror och bolagets egna mål. Att man dessutom indikerat att halva vinsten kommer att delas ut skulle betyda en direktavkastning på dryga 5%, vilket skulle sänka p/e-talet ytterligare. Tittar vi på Peg (relation mellan värdering och tillväxt) ligger man på extremt låga 0,2 då man räknar med en tillväxt på 35% (se historik i tidigare punkt)

Det är lätt att hävda att konsulternas tjänster är bland de första som ryker i en svagare konjunktur men bryter man ner det hela och tittar på efterfrågan, prisläge och trånga sektorer så ser det fortsatt riktigt starkt ut i sektorn. Jag tror inte att IT-konsulterna står någon hemsk framtid till mötes vilket i dagsläget diskonteras i kurserna. För Avegas del ser det tvärtom, riktigt ljust ut. Prognosen för 2007/08 ligger på en omsättning à 177 miljoner med ett rörelseresultat på 27 miljoner. Likviditeten i Avega aktien är likt många andra småbolag riktigt dålig och intresset har aldrig riktigt blommat upp sedan noteringen (18 kr) under surbörsen i november.

Mvh Pechan

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?