Kortsiktigt köp: Avanza
2012-06-01 15:37, Edited at: 2012-06-01 16:47Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Aktiemäklarfirman Avanzas aktie kan stiga åtminstone tillfälligt, vid besked nu i juni om rätt att flytta pensionssparande till bla Avanza.
Vision
Avanza är egentligen mer än bara en aktiemäklarfirma (även om aktiemäkleriet är huvudverksamheten).
• I bredare bemärkelse kan man betrakta Avanza som ett "spar-varuhus" där kunderna har tillgång till ett stort utbud av alla möjliga sparande-alternativ såsom aktiehandel och fonder etc.
• Förutom brett utbud satsar Avanza på en lågprisstrategi där priserna här alltså avser de avgifter Avanza tar ut av kunderna.
• Och tanken är att allt ska vara så lättillgängligt som möjligt för kunderna via Avanzas hemsida på internet.
Med dessa tre strategier vill Avanza öka sin marknadsandel på den svenska sparmarknaden på bekostnad främst av de fyra svenska storbankerna (Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank) som ännu så länge är klart störst på denna marknad.
Storbankernas konkurrensfördel är bla att deras kunder oftast har andra engagemang där (tex lönekonto och bolån), vilket gör att det ligger nära till hands för kunderna att då även ha sitt sparande på samma ställe.
Avanzas fördel i det sammanhanget är att sparkunder hos storbankerna alltså oftast inte har sitt sparande där för att den storbanken är bäst och billigast på sparande.
Det ger utrymme för Avanza att kapa åt sig åtminstone en del av kundernas sparande eftersom Avanza ofta lär ha ett bredare sparutbud med lägre avgifter än vad respektive storbank kan erbjuda sina kunder.
Det har gjort att Avanza genom åren byggt upp en viss position på sparmarknaden i Sverige och har nu kunder med ett sparkapital på ca 80 miljarder kr på sina konton hos Avanza (i form av kundernas aktieinnehav, fondinnehav, likvida medel etc).
Och då kan Avanza ännu sägas bara ha "skrapat lite på ytan". Enl Avanzas q1/2012-rapport uppgick Avanzas marknadsandel till knappt 2% av den svenska sparmarknaden i slutet av 2011.
-
I sammanhanget är det tydligen förenklat så att en stor del av den svenska sparmarknaden utgörs av kundernas pensionssparande som kunderna hittills inte har kunnat flytta till att ha sitt pensionssparande hos en annan bank eller ett annat bolag än där man en gång startade det pensionssparandet.
Men där har Avanza självt tidigare pratat om att finansmarknadsminister Peter Norman nu i juni 2012 väntas presentera nya regler som ger rätt för folk att flytta sitt pensionssparande.
Reglerna väntas i och för sig införas först 2013 och lär inte omfatta allt pensionssparande, men ändå kan man anta att flytträtten kommer leda till att kunder flyttar mer kapital till Avanza.
Avanzas vd Martin Tivéus har bla sagt att de nya flytträtts-reglerna kommer att möjliggöra för Avanza att uppnå sitt mål att öka resultatet per aktie med 15-20% per år.
Och för ett bolag som har en långsiktig resultattillväxt på 15-20%/år bör väl en ganska hög värdering vara motiverad för detta bolags aktie (med tex ett p/e-tal på 15-20?).
-
Verklighet
Påståendet att de nya flytträtts-reglerna ska möjliggöra Avanzas resultattillväxt på 15-20%/år bygger väl på att ju mer sparkapital kunderna har på sina konton hos Avanza, desto mer intäkter innebär detta för Avanza i form av avgifter från kunderna.
Det ligger säkert en del i det, men ännu så länge kommer det mesta av Avanzas intäkter från det vanliga aktiemäkleriet (så kallade courtage-avgifter som tas ut när kunderna handlar med aktier via Avanza) och räntenetto (bla ränteintäkter från kunder som har belånat sina aktieinnehav hos Avanza, dvs lånat pengar med aktieinnehaven som säkerhet).
Enl Avanzas senaste resultatrapporter utgör courtageintäkterna drygt 40% av Avanzas totala intäkter medan räntenettot utgör knappt 40% av de totala intäkterna.
Övriga intäkter är alltså fortfarande relativt små.
Resonemanget att ökat kundkapital ökar Avanzas intäkter och resultat, bygger väl annars bla på att Avanza får en del av fondavgifterna om kunderna (tex i sitt pensionssparande) investerar i en fond från ett utomstående fondbolag via Avanza.
Men sådana intäkter verkar ännu så länge vara ganska små för Avanza, vilket gör att man kan fråga sig om Avanza verkligen får så mycket mer intäkter om kunderna får flytta sitt pensionssparande till Avanza.
Dvs kommer det fortfarande vara aktiemäkleriet (med sina courtageintäkter och belånings-ränteintäkter) som under lång tid framöver dominerar Avanzas intäkter och resultat?
Nackdelen med det är att aktiemäkleriets intjäning är väldigt svängig. Vid börsuppgångar kan intäkterna öka kraftigt medan det vid långvariga börsnedgångar blir lägre kundaktivitet och minskade intäkter.
Och just nu är trenden negativ för Avanzas intjäning från aktiemäkleriet. Så här ser Avanzas ekonomiska utveckling ut de senaste kvartalen:
Intäkter:
q1/2011: 183 miljoner kr (+19%)
q2/2011: 172 miljoner kr (+7%)
q3/2011: 182 miljoner kr (+32%)
q4/2011: 157 miljoner kr (-6%)
q1/2012: 164 miljoner kr (-10%)
Rörelsemarginal:
q1/2011: 58%
q2/2011: 40%
q3/2011: 57%
q4/2011: 39%
q1/2012: 44%
Resultat per aktie:
q1/2011: 3,17 kr (+20%)
q2/2011: 2,00 kr (-18%)
q3/2011: 3,09 kr (+44%)
q4/2011: 1,93 kr (-20%)
q1/2012: 2,09 kr (-34%)
Dvs stora resultatminskningar de senaste två kvartalen (även om det var från ganska höga nivåer året innan).
Därefter har Avanza kommit med månadsrapporter för apr och maj 2012 enl följande:
Avanza-kundernas totala antal aktieaffärer/dag i snitt:
• apr 2012: 31 700 st (-7% jämfört med apr 2011)
• maj 2012: 31 600 st (-8% jämfört med maj 2011)
Kundernas totala sparkapital hos Avanza (i slutet av månaden):
• apr 2012: 82,0 miljarder kr (-7% jämfört med samma tidpunkt i fjol)
• maj 2012: 78,7 miljarder kr (-9% jämfört med samma tidpunkt i fjol)
Dvs efter att Avanza haft ganska stora minskningar i resultatet per aktie under q4/2011 och q1/2012 verkar det även bli en resultatminskning i q2/2012.
Avanzas huvudsakliga intjäning kommer ju från de avgifter som Avanza tar ut av kunderna då kunderna handlar med aktier via Avanza, så ju färre aktieaffärer kunderna gör desto lägre avgiftsintäkter till Avanza.
I och för sig var Avanzas q2/2011 dåligt med ett resultat per aktie på 2 kr belastat av extrakostnader 18 miljoner kr (nästan 0,50 kr/aktie).
Säg förenklat att Avanzas intjäningstakt med ett resultat per aktie på ca 2 kr/kvartal består så att resultatet per aktie ligger på 8 kr i årstakt.
Då verkar Avanza-aktien dyr vid nuvarande börskurs 135,50 kr som innebär ett p/e-tal på 17.
Dock skulle det väl alltså nu i juni 2012 komma besked om regelförändringar som möjliggör flytt av pensionssparande till tex Avanza, vilket enl vd Martin Tivéus ska möjliggöra för Avanza att upprätthålla en resultatökningstakt på 15-20%/år.
Flytträtten lär väl dock inte tillåtas förrän under 2013, och den lär väl inte avse allt pensionssparande.
-
Slutsats
Summa summarum kan det bli en viss kortsiktig kursuppgång för Avanza-aktien om flytträtts-regeln meddelas nu i juni 2012.
Men aktien i sig verkar fullvärderad vid nuvarande börskurs 135,50 kr så länge den underliggande intjäningen i bolaget bara ligger på ett resultat per aktie på 8 kr/år.
En strategi är alltså att köpa Avanza-aktien vid nuvarande börskurs 135,50 kr, invänta beskedet om de nya flytträtts-reglerna för pensionssparande, och sälja aktien på kursnivåer på säg tex åtminstone 140-145 kr (med antagande om att börskursen stiger dit vid beskedet om flytträtten).
Säg att man köper 1 000 Avanza-aktier för nuvarande börskurs 135,50 kr och säljer dem på 140-145 kr inom en månad så blir ju det i varje fall 5 000-10 000 kr i vinst.
Ett förbehåll är om det samtidigt blir en allmänt kraftig börsnedgång vilket då även lär sänka Avanzas börskurs (allt annat lika).
Skala för aktie-rekommendationer:
• "Köpläge": En aktie som för tillfälligt är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning.
• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt, även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.
• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt.
• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.
• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.
• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.
Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex 1-2 års tid. Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs. (Undantaget är rekommendationen "kortsiktigt köp" som är avsedd för kort sikt.)
Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.
Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. I så fall är det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda aktier eftersom alla aktier (vid köp till rådande börskurs) därmed bara ger den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella
Här blev alltså rekommendationen "kortsiktigt köp" för Avanza-aktien vid en börskurs på 135,50 kr i skrivande stund (på eftermiddagen, fre 1 juni 2012).