Post entry

Avanza (update)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aktiemäklarfirman Avanza har gjort justeringar av sin hemsida efter kritiken här i bloggen.

Tidigare blogginlägg (från fre 6 dec 2013) med rubriken "Tveksamt agerande, Avanza!": http://www.redeye.se/aktiebloggen/avanza-bank/tveksamt-agerande-avanza

Temat där var bla upplägget för Avanzas hemsida där Avanza på olika sätt verkade försöka locka kunderna att köpa aktier i oseriösa bolag etc.

Det gällde särskilt denna del av Avanzas hemsida: www.avanza.se/aktier/aktier-torg.html

• Där fanns rubriken "Hitta nya favoritaktier" med länkar till de aktier som gått bäst på småbolags-listorna Aktietorget och First North under olika tidsperioder, bla under dagen.

• En annan del av samma sida hade texten "Hitta nästa raket?" med länkar till de aktier som stigit mest under dagen på Aktietorget och First North-listan.

Mejlfråga skickades till Finansinspektionen fre 6 dec 2013 om det verkligen är tillåtet av Avanza att göra så här (dvs ett upplägg där kunder kan lockas tro att man enkelt kan tjäna snabba pengar genom att köpa denna typ av aktier, så att kunderna ska sätta in/låna pengar hos Avanza och handla med aktier så att Avanza tjänar pengar på dessa kunder etc.).

Finansinspektionens svar mån 9 dec 2013 (tillagt i det förra blogginlägget) var att:

...Avanza har tillstånd för sin verksamhet

...Avanza övervakas av Finansinspektionen

...I övrigt uttalar sig Finansinspektionen inte om enskilda fall.

Och:

Nu när man tittar på samma sida på Avanzas hemsida (idag mån 9 dec 2013), har förändringar plötsligt skett:

Istället för "Hitta nya favoritaktier" står det nu istället bara "Hitta nya aktier".

Och den del där det tidigare stod "Hitta nästa raket?" med länkar till dagens vinnarlistor för Aktietorget och First North, har istället bytt text till "Gillar du småbolag?"

Bild 3 i det förra blogginlägget från fre 6 dec 2013:

Samma del av Avanzas hemsida idag mån 9 dec 2013:

Bild 4 från Avanzas hemsida fre 6 dec 2013:

Samma del av Avanzas hemsida idag mån 9 dec 2013:

Dvs:

• Är det efter Finansinspektionens påstötningar som Avanza gjorde justeringarna?

• Eller gjorde Avanza det på eget initiativ av oro för ev kritik från Finansinspektionen?

Positivt i alla fall att Avanza har tonat ned vissa formuleringar på sin hemsida.

Det är ett steg i rätt riktning.

Men ändå kan formuleringarna misstolkas av kunder som därmed ev lockas att köpa aktier i oseriösa bubbelföretag på småbolagslistorna.

Och mycket av det på hemsidan som kritiserades i det förra blogginlägget finns fortfarande kvar.

Bla:

• Länkar om Avanzas kundlån och hur man sätter in mer pengar hos Avanza, intill listor över dagens bästa aktier på Aktietorget.

• Annonser om börsintroduktioner av bolag där övervärderade aktier säljs ut av smarta riskkapitalbolag. Mer om det i det förra blogginlägget från 6 dec 2013 och även i tidigare blogginlägg från 22 nov 2013 ("Varning för börsintroduktioner"): http://www.redeye.se/aktiebloggen/varning-borsintroduktioner

I börsintroduktions-annonserna har Avanza anordnat fiffiga länkar kallade "Teckna här", för att kunderna ska klicka där och föra över pengar till säljarna av aktier i de bolag som ska börsintroduceras (se bild i förra blogginlägget från 6 dec 2013).

Men det är ju inte av omtanke om sina kunder som Avanza har gjort så, utan för att Avanza får ersättning från de bolag som ska börsintroduceras och dess ägare.

//Tilläg 10 dec 2013

Avanzas egen analysavdelning Placera.nu:s analytiker Tomas Linnala kritiserar att bolag som ska börsintroducera sig, ofta på förhand endast anger ett intervall för det utförsäljningspris som aktieinvesterare får köpa aktier i bolaget för: www.avanza.se/placera/redaktionellt/2013/12/05/det-ar-ett-otyg.html

Tex när fastighetsbolaget Platzer börsintroducerades nyligen var intervallet 25-28 kr, och i efterhand fick de aktieinvesterare som anmält sig veta att det slutliga utförsäljningspriset blev 26,50 kr.

Dvs det blir lite som att köpa grisen i säcken att aktieinvesterare i förväg ej får veta det exakta utförsäljningspriset.

"Det är ett otyg", skriver Linnala i länken ovan och pekar på att det kan göra stor skillnad var i intervallet det slutgiltiga utförsäljningspriset hamnar.

Men tex på Avanzas egen hemsida finns annons för börsintroduktionen av godisbolaget Candyking som på förhand endast anger sitt utförsäljningspris per aktie som intervallet 27-32 kr:

Men Avanza, om ni anser det vara ett otyg är det väl schysstast gentemot era kunder att tacka nej till sådana annnonser där utförsäljningspriset på förhand endast anges i ett intervall för aktier i bolag som ska börsintroduceras?

Så stora intäkter får ni väl inte för dessa annonser, så att det är värt att sätta hela Avanzas renommé på spel?

Annonsen ovan var hämtad härifrån på Avanzas hemsida tis 10 dec 2013: www.avanza.se/aktier/aktier-torg.html

Edit:

• Fastighetsbolaget Platzer hade utförsäljnings-intervallet 25-28 kr per aktie och det slutgiltiga utförsäljningspriset blev 26,50 kr.

Första börsdagen var 29 nov 2013 och i skrivande stund ligger aktien i 27 kr (på förmiddagen 10 dec 2013).

• Toalett-tillverkaren Sanitec hade utförsäljnings-intervallet 57-66 kr per aktie.

Det smalnades sedan in till 60-63 kr, och det slutgiltiga utförsäljningspriset blev 61 kr.

Första börsdagen blev tis 10 dec 2013 och i skrivande stund under förmiddagen handlas aktien i 64 kr.

Dvs kursförändring från utförsäljningspris till nuvarande börskurs:

• Platzer: +2%

• Sanitec: +5%

Dvs hittills har båda dessa aktier gett en värdeökning för de aktieinvesterare som köpte aktier i samband med dessa börsintroduktioner.

Men det är utvecklingen på kort sikt.

Frågan är hur utvecklingen blir på lång sikt.

Mer om både Platzer och Sanitec i tidigare blogginlägg från 22 nov 2013: http://www.redeye.se/aktiebloggen/varning-borsintroduktioner

//

Och tex så varnar förra USA-presidenten Ronald Reagans tidigare ekonomiska rådgivare David Stockman för att det är farligt att köpa och äga aktier i nuläget när börsen stigit så kraftigt utan att bolagsvinsterna hängt med.

http://www.bloomberg.com/video/equities-are-a-grossly-overvalued-bubble-stockman-SeWtsnohS9WfxeMD5Ug_8A.html

Han pekar på att det amerikanska börsindexet S&P500 är +45% de senaste två åren fast resultaten för bolagen i indexet samtidigt bara är +5%.

Förklaringen till den kraftiga börsuppgången är enl honom amerikanska centralbanken Feds stimulansåtgärder och att aktieinvesterare nu har blivit beroende av det som en heroinist.

Stockman pekar på att aktierna i S&P500-indexet nu handlas till ett genomsnittligt p/e-tal (börskurs delat med resultat per aktie för senast rapporterade 12 mån) på 19, och att aktierna i småbolagsindexet Russell 2000 handlas till ett motsvarande genomsnittligt p/e-tal på 85.

Han betecknar nuvarande börsläget som en bubbla.

Stockman tror inte på den tillträdande Fedchefen Janet Yellen, utan beskriver henne som en arkitekterna bakom bankens nuvarande kraftiga stimulanspolitik som enl Stockman varit katastrof och ej gjort mycket för att förbättra konjunkturen men däremot inflaterat bla aktiekurserna till den största bubblan någonsin: http://www.bloomberg.com/video/janet-yellen-an-architect-of-fed-disaster-stockman-0S7XgAt9QSCy4WEm6vXnvQ.html

Visst finns tecken på en viss förbättring av USA-konjunkturen, men enl Stockman beror det inte på Feds stimulansåtgärder.

Han anser istället att Fed ska hålla fingrarna borta från att trycka ned räntan och låta dess nivå istället bestämmas av marknaden så att räntan speglar faktiska ekonomiska förutsättningar och leder till en sund fördelning av kapital och risk.

Avanza-aktien

• Avanza-aktien fick rekommendationen "sälj" vid börskurs 208 kr i det förra blogginlägget från eftermiddagen fre 6 dec 2013. (Mer motivering till det i de blogginlägget.)

• Idag mån 9 dec 2013 var aktien -0,5% till 205,50 kr (och var som lägst nere i 201,50 kr under dagen).

Kunder hos Handelsbanken och Avanza var dagens största nettosäljare av Avanza-aktier på börsen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?