Post entry

Rätt strategi för vinster

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rätt strategi för vinst för mig är i huvudsak "stockpicking", dvs man köper och säljer enskilda bolag. Jag baserar beslut både på fundamenta och en enkel teknisk analys med följande punkter:

- Köp aldrig mot trenden.

- Granska även fundamenta och trend för vinst och försäljning.

- Sälj när trenden har avbrutits mot negativt, köp när trenden är brutits mot positivt.

- Köp inte för att det är "billigt" och sälj aldrig för att det är "högt pris".

Exempel

H&M - köp inte för att det är billigt

Har förlorat mest pengar på H&M senaste året. Sålde först strax efter toppen, men köpte tillbaka för att alla andra tror på H&M och det var "billigt". Man lär sig av sina misstag. Jag avvaktar tydligt trendbrott innan jag köper.

Jays - köp nu och avvakta trendbrott för sälj

Trenden för kursen är positiv och trenden för försäljningen är mycket bra. Det indikerar köp. De visar ingen vinst än, men har rätt trendriktning även för den. Frånvaro av vinst gör att köpet blir en chansning. Ingen vet hur länge framgången bär, om de blir riktigt stora, men jag kommer att följa strategin och sälja först när försäljningsökningen bryts - nästa kvartal eller om 3-5 år.

Avega - köp och gå med den långa trenden

Trenden för långsiktig tillväxt finns, indikerar köp. Vinsten per kvartal var negativ under 2010, Q3 gav endast 1 mkr i vinst. Jag trodde på ett dåligt resultat per kvartal nu senast pga av högre kostnader för tillväxt. Kortsiktigt valde jag därför att sälja halva innehavet för att köpa igen senare. Avega överraskade med Q4-resultat på 11 mkr. Resultatet och kursen är högre än någonsin. Borde istället ha litat på den längre trenden.

Autoliv - köp för att det är ett trendbrott nu

Har inte trenden för kursnedgången brutits nu? Jag köper en liten post och avvaktar tydligt brott. Fundamentalt ett starkt bolag med stor andel försäljningstillväxten utanför Europa. Det är positivt men valutarisken är negativ.

Unibet Group(neg), TradeDoubler(pos) - trendexempel

Trenden för Unibet är negativ för kurs, försäljning och vinst. Ändå köpte Redeye in Unibet till sin portfölj. Enligt kommentarerna i texten för att det var ett trendbrott med något minskad försäljning och ändå ökad vinst det senaste kvartalet. Jag köpte också en mindre post. Kursen sjönk sedan till gårdagens stängning. Kortsiktigt blev köpet därför ett felaktigt beslut. Idag ser det bättre ut för Unibet och förhoppningsvis går det bra till slut. Om den negativa trenden fortsätter för Unibet säljer jag och accepterar förlusten. Ett av de andra förslagen på köp, TradeDoubler, följde sin trend och steg mycket.

Nokia - sälj på negativ trend

Nokia är inte billigt och trenden neråt har inte vänt alls utan kursen sjunker likt Ericsson gjorde förr i många år, men trendbrott kommer nog på lång sikt. Jag gick en kurs med Aktiespararna förrförra veckan. Andra deltagare ville köpa Nokia för "the botten is nådd" som man sa. Kursen var då 65 kr. Nu är den 58 kr, en nedgång på 10%. Vilken tur att jag hade rätt för en gångs skull.

C-RAD - ett bolag med förhoppningar om genombrott för sin produkt

Avvakta tills fundamenta visar tydlig tillväxt för försäljning och vinst.

Nordic Mines - blandad trend

Sälj för att det just idag är fundamentalt övervärderat. Kursen motiveras på vinster som ligger långt i framtiden. Köp för att trenden för kursen är stigande. För mig överväger sälj för att de fundamentala resultaten i vinst och försäljning inte finns idag. Avvakta tills de visar bra vinst eller hög produktion.

Önskar jag själv kunde följa dessa regler alltid. Jag använder dem och förfinar dem gradvis men finner att det är en bra strategi för vinst för mig om man valt "stockpicking". Jag vill gärna ha kommentarer så kanske strategin kan vässas ytterligare. Kommentera helst inte de enskilda aktierna i exemplen utan mer strategin och dess punkter.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?