Nyheterna var så negativa i såväl svenska, norska som danska affärstidningar. Många mindre aktieägare blev osäkra och flera hann säkert gå ur aktien innan börstopp med efterföljande aktie-upgång skedde.

Här gjorde Stockholms-börsen en stor insats som ingrepp. Det är oförklarligt att SAS lät det ske. När så många uppenbarligen fått kvartalsuppgifterna läckta till sig.

Det grundläggande i all företagsinformation är “lagen om tomrummet”. Om inte företaget själv säger något, så kommer ryktena i gång.

Som direkt obehagliga är de börstopp som Lundin-sfären med jämna mellanrum begär av Stockholmsbörsen för att komma med en nyhet några timmar senare.

Där blir det också rejäla uppgångar efter “hetsen” kring nyheten.

Jag har tidigare här på Redeye tagit upp när Lundin Oil flaggade för nya fyndet i Nordsjön på lösendag, vissa lösenoptioner gick upp med tusen procent.

Sedan gick det några månader, sedan kom på på lösendag en nyhet om att sagda oljekälla ej var så stor. Resultat aktuella köpoptioner med lösendag blev värdelösa redan på morgonen. Säljoptioner firade dock triumfer.

Det står i tidningarna att familjen Lundins förmögenhet nu ligger på 20 miljarder svenska kronor.. De har varit duktiga på att marknadsföra sina aktier, mindre duktiga på att få fram olja, skrev en affärstidning häromdagen.

När jag skrev om att Black Pearl borde säljas av sina aktieägare vid cirka 55 kronors kurs. Då gick en av Lundin-bröderna ut i svenska tidningarna och sa att aktien var värd 80 kronor.

Frågan blev ju då varför han inte köpte själv och varför ordföranden i Black Pearl sålde på just 55 kronor.. Hur det gick för Black Pearl-aktien vet alla aktieägare som kom in sent.

Att analysera ett Lundin-bolag med konventionella metoder låter sig icke göras.

1) För mig är det så självklart att företag skall analyseras efter kostnader för dess arbetande kapital. Där menar jag aktiekapitalet plus värden i bolaget som fastigheter med mera plus företagets skulder.

Det finns flera andra uppfattningar om vad ett företags arbetande kapital är. Avvikande synpunkter mottages med tacksamhet på kommentatorsfältet nedan.

2) Företagets enda kostnad är ränte-kostnaden för det kapital man använder för att få fram en vinst.

3) Vinsten för bolaget är kassaflödet (inkomsterna - utgifterna + avskrivningar) Avskrivning är ingen kostnad, utan en redovisnings-term för att göra en rättvis jämförelse över åren..

4) Sett ur aktieägarens perspektiv är det han äger i företaget, bolagets JEK.

5) Aktieägarens vinst i företaget är årets utdelning plus förändringen varje år i JEK.

2012-års utdelning + JEK år 2 (2012) -JEK år 1 (2011)

6) Aktieägarens enda kostnad varje år är det han köpt för (sitt eget inköpspris, ej aktuell aktiekurs). På sitt eget inköpspris skall han räkna och betala ränta ( i dag cirka 3 procent) eller om han köpt utan skuld (beräknad ränta).

Det är ju när man behåller sin aktie år efter år som de stora pengarna kommer in på aktieförvaltning.

Jag gör ett grovt, helt uppskattat, antagande att en HM-aktie som i dag är värd på börsen mycket över 200 kronor. när aktien introducerades på börsen (efter nyemissioner, split, utdelningar, extrautdelningar) kanske motsvarar ett värde på aktiens beräknade inköpspris för femtio år sedan är tio öre aktien (obs ej vetenskapligt uträknat, endast pedagogiskt exempel).

Stefan Persson skall året 2012 räkna räntekostnad på tio öre för att äga över 200 kronor.

Undra på att han har blivit inte bara en av Sveriges rikaste människor utan en av världens rikaste människor.

Jag har utvecklat ovanstående i två artiklar för tre år sedan (2009) i som jag tycker i det utmärkta och stimulerande Börstjänaren. Det är internetföretaget Börstjänaren jag höjer till skyarna, inte mina artiklar där, även om jag fick stark positiv reaktion från läsare, när de publicerades där.

borstjanaren.se

För att hitta mina analysartiklar där, slå på ledorden:

Börstjänaren att läsa en årsredovisning

I dagarna har den kände investeraren Jim Rogers gått ut med det viktigaste aktieråd han kan ge som investerare, säger han:

Råd: Gör ingenting (läs samuelssonsrapport.se)

eller Warren Buffet som i amerikansk TV för någon vecka gick ut med sitt viktigaste ord vid aktieförvaltning.

Råd: behåll!

Ny bok presenterades i USA-tv denna vecka av journalisten Ben Stein. Han menar att det bästa sättet att ruinera sin privatekonomi är att hålla på med aktie-plockning. Att försöka pricka in ett företagets uppgång och nedgång på kort sikt. “How to not ruin your life” heter den nyutkomna boken.

Men det är ju detta som är så stimulerande och roligt och spännande. Ju yngre aktieägare, dessto mer spännande. Men förlusterna som då uppstår får sättas på nöjeskontot.

Men de som jobbar på det “tråkiga” behåll-sättet, det är de som blir rika!