Post entry

Scalping - för den snabbtänkte hyvlaren

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Scalping

Denna strategi tillhör de mest intensiva i tradingvärlden. Den som "scalpar" gör dussintals, eller hundratals snabba köp och säljaffärer varje dag, och "hyvlar" på så vis till sig en liten vinst från varje vända, genom att tjäna på spreaden mellan köp och säljkurs.

Fördelen med scalping är att man oftast använder mindre belopp som omsätts flera gånger under dagen. Denna typ av handel kan bara ske i aktier med hög omsättning typ Ericsson, Nokia, ABB etc. Ibland är det möjligt även i mindre bolag som rapporterar den dagen. Kan du omsätta 6.000 st ERIC- aktier vid 5 tillfällen under dagen och gör 10 öre vid varje tillfälle blir det 3.000 kr i vinst.

Du måste då använda en nätmäklare som lägger ihop dina avslut i en aktie under dagen till en nota, annars äter courtaget upp dina vinster. En fördel är också att ha ett blankningsavtal då det vissa dagar är lättare att se en nedgång och därmed ta en negativ position. Scalpinng är en form av daytrading och därför är man alltid likvid över natten.

För att hyvla eller scalpa måste man vara en person som trivs med detta.

Ctitat från nätet, som beskriver hur det går till:

_Själv är jag en Scalper i min relation till ERICB och jagar en 10-öring. Vinsten vid nuvarande kurs är ca 0,8% per vändning och courtaget drygt 0.1% (förhandlat Nordnet).

Det kan aldrig bli en förlust på 10% som Guld-Ivar skriver eftersom man
- aldrig sover med aktien
- är försiktig vid rapporter
- alltid har köp/säljorder inne en 10-öring högre/lägre än avslutet vid
ett köp/en blankning. Själv har jag dessutom order liggande också 20 och 30 öre ifrån, i syfte att ligga långt fram i kön ifall jag anser att kursen kan tänkas fortsätta upp/ner och väljer att cancellera den första ordern._

Den mest berömda inom scalping är måhända Joe Ross, legendarisk amerikansk tekniker, med femtio år som daytrader.

Om Joe Ross gör 2 förluster på tre affärer så slutar han. Han sätter även stopp om det blir två förluster på raken. Det gäller att vara helskärpt och på alerten.

Joe Ross har skrivit böcker som rekommenderas, och har även ett forum där frågor om scalping behandlas.

Scalping innebär förutom att det handlar om snabba mycket kortsiktiga affärer vanligen också om hög belåning.

Strategin har fått ett uppsving tack vare CFD's eftersom att man där tillåts ha en hög belåning, och likviditeten är mycket god.

Eftersom att "scalpern" aldrig ligger med innehavet över en natt drabbar man inte heller av räntekostnader.

Den som inte hållit på så länge med trading bör hålla sig till ett längre tidsperspektiv, förutsatt att diciplinen inte är extremt god. Det tar vanligen flera år att växa upp till en fullgod kontroll, så det är inget för nybörjaren. Det kan bli väldigt kostsamt, redan efter någon minnut, att hålla på sina förluster för länge med hög belåning.

Vid en affär som varar bara några minuter så har marknadstron inte så stor betydelse. Däremot är små felprissättningar av avgörande vikt.

Exempel på felprissättning.
Vostok Nafta föll hastigt häromdagen med 12 kr. Den hade dagen innen gjort en spik, då den föll till 347 men studsade upp och slutade på dagshögsta runt 360 kr.

Det är givetvis omöjligt att veta hur många aktier som säljaren Glitnir hade på lager, och kunde dumpa. Ibland säljer de stora aktörerna mindre poster under hela dagen och när man tror att de är klara kan helt osannolika volymer visa sig. Slutcallen kan flascha upp enorma mängder aktier.

Det är följaktligen svårt att avgöra vad som är felprissatt i det korta perspektivet. Om man känner sig osäker så skall man vara försiktig, men för den som anade att köparna bara vek sig tillfälligt när kursen hastigt sjönk till 347 kr, kunde köpet bli ett fynd. I sådana lägen kan köpsidan dröja lite innan de på nytt vågar sig fram.

Scalpingstrategier finns i olika varianter. De flesta stora aktörer försöker nyttja spreaden mellan A och B aktier.

Atlas Copco och Scania har god omsättning i båda aktieslagen.

En person på nätet, berättat att han arbetat åt en mäklarfirma, och då fick lära sig en hel del om scalping.

....kommer t.o.m ihåg ett case som kördes när jag jobbade på HQ. Glömt vilken aktie det gällde dock. Däremot var det fler spreadcase som kördes mellan två aktier än mellan A- och B-aktier. Om det är så på alla firmor vet jag inte.
Scalping går ut på att hyvla till sig många små vinster, oftast bara spreaden (skillnaden mellan köp och sälj).

Scalping är ursprungligen en grym metod där mördaren (kunde vara en vit eller en indian i amerika) tog hårtofsen och en bit av huvudskinnet som "scalp". Därav namnet, som syftar på att man hyvlar, eller skalpellerar.

För den som vill ha mera fundamentalfakta innan han agerar, och som tycker att scalping är för spekulativ och intensiv så passar den nära besläktade strategin, momentum trading förmodligen bättre. Den är oftast "event-driven". Det vill säga man agerar på nyheter och information.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?