Post entry

Två tolvtaggare i farten

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I läkemedelsbranschen talar man ofta om milstolpar. I det perspektivet har redeye.se idag nått en av flera viktiga milstolpar. Vi har fått en exklusiv VD-intervju med ett av börsens största bolag, nämligen Astrazeneca och dess VD David Brennan. Det tack vare vår frilans-krönikör Stefan Wikholm som ju analyserat bolaget för Nordea och Handelsbankens räkning i massor med år. Tack Stefan! I intervjun säger Brennan en hel del intressant. Bland annat bekräftar han den numer ganska vedertagna sanningen att Big Pharmas enda sätt att nå en tillräckligt stark pipe-line och forskningsportfölj är att förvärva till sig en sådan. Det gäller inte minst bolag/portföljer med projekt i tidig fas.

Det leder till följdfrågor. Varför köps aldrig svenska bioteknikföretag upp? Varför handlas dessa med rabatt jämfört med amerikanska och till och med danska jämlikar? Svaret är nog det där med hönan och ägget. Rabatten minskar sannolikt för de svenska den dagen ett svenskt bolag verkligen köps upp eller når en rejäl framgång. Blir 2008 året då det händer? Inte omöjligt.

Är Astrazeneca en intressant investering i sig? Inte omöjligt. Lite absurt är att aktien den här gången inte varit den säkra hamn som varit aktiens signum i tider med börsoro tidigare. Om nu forskningsportföljen verkligen är på väg att stärkas (och så verkar det onekligen) så kan mycket väl synen på Astrazeneca förändras. Eller vad säger ni andra bloggare som kan bolaget bra?

Bankkrisen är ju annars temat för dagen återigen. UBS mega-nedskrivning och nyemissionsbesked gav dock inte den skrämselhicka som vi vant oss vid. Ingen Bear Stearns-effekt här inte. Kan det vara ett tecken i tiden? Har aktiemarknaden blivit mättad avseende negativa banknyheter? Inte omöjligt.

På besök hos Redeye idag var Svenskt Näringslivs makroprofil Stefan Fölster. Han sa mycket matnyttigt. För det första lär risiga bankbesked komma som ett smatterband under hela 2008. Det är antagligen långt ifrån över, enligt Fölster. Men dess påverkan på ekonomin kommer sannolikt bli begränsad och FED kommer inte spara på krutet och troligtvis rädda åtminstone de amerikanska banker som hamna i klistret. Och Fed kommer sannolikt att se till att bankerna lyfter fram garderobslik så snabbt som möjligt. Ingen vill ha en situation a la Japan på 90-talet. Fram med skräpet fort. Den amerikanska staten kan då mycket väl bli en mellanstation som ägare för vissa banker om det skulle krävas. Intressant.

Jag är nog en köpare av bankaktier mycket snart…

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?