Post entry

Kan man tjäna pengar på AstraZeneca?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

AstraZeneca 318 kr

Hur kan man tjäna på AstraZeneca?

Det är inte svårare för ett bolag som kostar 300 kr, att dubblas, till sexhundra, än för ett litet företag vars aktie kostar 30 kr att bli värd 60 kr.

Snarare tvärtom. Stora instutioner köper endast aktier som finns på de större listorna. De har ett krav på att aktien skall vara likvid, det vill säga att det skall finnas köpare oavsett marknadsklimat.

AstraZeneca har vid ett par tillfällen dubblats i kurs under 2000 talet. Dessvärre har aktiepriset sedan sjunktit tillbaka, men den risken finns i de flesta aktier.

Senaste rapport, visade att vinsten var klart bättre än förväntat. Det tyder på att aktien har mer att ge, på sikt.

Just nu är värderingen ca 6 gånger vinsten. Det vill säga man betalar 6 kr, för varje vinstkrona, eller med andra ord: Det tar sex år för företaget att tjäna in aktiepriset, allt annat lika.

Det är inget som hindrar att kursen skulle kunna öka från 320 kr till 370 kr, dvs med 50 kr, på ett års sikt. Forskningsportföljen är stark, och det finns förhoppning om ytterligare många vinstår framöver. Risken består i att de tunga placerarna kan tänkas välja andra aktier, om konjunkturen skjuter fart. AstraZeneca kan betraktas som en lågriskplacering i tuffa tider, men är "si så där" som placering när konjunkturen går bättre.

Genom att utdelningen kommer regelbundet, fyra gånger om året, har depåinnehavaren ett jämt och bra kontantinflöde i sin kassa.

Rapporterna har genomgående varit starka det senaste året. I år, 2009 kommer företaget att tjäna 50 kr per aktie.

Koncernchefen David Brennan kommenterar i delårsrapporten att resultatet var bättre än väntat:

"Vårt resultat har utvecklats bättre än förväntat mot bakgrund av de utmanande förhållanden som präglat ekonomin globalt. God effektivitet i verksamheten och en gynnsam effekt av Toprol-XL har lett till ett starkt första halvår".

Brennan konstaterar även:
"Sedan första kvartalet har flera viktiga registreringsansökningar lämnats in och godkänts, vilket visar på fortsatta framsteg med forskningsportföljen".

Just nu finns en mindre osäkerhet inför framtiden, bland annat oroas marknaden av Crestorpatenträttegången, men i ett större perspektiv är tendensen tydlig: Vinsten stiger. Både försäljning och marginaler är bättre än förväntade. AstraZeneca höjde häromdagen prognoserna.

Kan man tjäna pengar på AstraZeneca? Citigroup är försiktiga i sin hållning, och sätter 335 kr, som riktkurs på ett halvårs sikt.

Den som tänker sig att kursen kommer att så och stampa, det vill säga röra sig sidledes kring 320 kr, kan med fördel inhandla Maxcertifikatet istället för aktien. Då tjänar man pengar även om kursen inte går upp. Derivatalternativet öppnar för möjligheten plocka kronor i aktien, även om man är måttligt optimistisk om framtiden.

Jag rekommenderar boken "Så här kan alla svenskar bli miljonärer" av Per H Börjesson. Ett av råden är att innehaven skall behållas, på lång sikt. AstraZeneca platsar utomordentligt väl i en sådan portfölj.

.....

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?