Post entry

AstraZeneca - stark i lågkonjunkturen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

AstraZeneca 340 kr

Inga nyheter har framkommit annat än att en amerikansk mäklarfirma, Citygroup, har höjt riktkursen från 306 kr till 356 kr. Bakom höjningen ligger att Citigroup tror att andra kvartalet 2009 kommer att vara starkt med hänvisning till Crestor, Toprol XL och Cosodex. Estimatet för 2009 för vinst per aktie har höjts med 6 procent.

Morgan Stanley tycker att hela sektorn är attraktiv. Bland de svenska aktierna i skektorn som kan vara köpvärda hör Meda. Ett läkemedelsbolag som inte belastas av den kostnadsbetungande forskning, utan främst säljer läkemedel vars patent håller på att löpa ut, och som av olika skäl är olönsamma att hantera för större läkemedelsfirmor.

Standard & Poor & apos Equity Research sänker sin riktkurs för läkemedelsbolaget AstraZeneca till 333 kr, från tidigare 347 kr. Analyshuset upprepar samtidigt rekommendationen behåll. Det framgår av en färsk analys. S&P är oroade över bolagets icke-diversifierade strategi som ett rent läkemedelsbolag, med begränsad bioteknikexponering. Bland annat beskrivs utsikterna för Onglyza som begränsade.

Den hastiga uppgången från 311 kronor till 340 kronor på bara några dagar har varit välkommet för den som redan innan dessa dagar har gjort att dagsstapeln bildat ett gap uppåt och skapat en ö. Trenden är fortsatt stigande.

Förmodligen uppkommer fina placeringstillfällen när kursen rekylerar tillbaka i den stigande trenden. Aktien visar inga tydliga tecknen på att backa. Köparsidan är tre gånger så stark som säljsidan, i antalet aktier räknat. Fast man kan aldrig veta riktigt säkert hur orderboken egentligen ser ut. Det kan finnas mörkade poster, som plötsligt visar sig vara stora.

AstraZeneca har en defensiv karaktär och passar bra i en portfölj, under lågkonjunkturen. Även när det är kärvt och tufft på arbetsmarknaden blir folk sjuka och behöver läkemedel.

Att den brittisk-svenska läkemedelsgiganten gått sin egen väg har flera orsaker. Dels är Astra Zeneca ett klassiskt defensivt val, som brukar dra till sig intresse när cykliska aktier inom verkstad, bygg, råvaror och numera även banker faller.

Bolagets kvartalsrapport, Q1 2009, visade att affärerna går bättre än många branschbedömare räknat med. Ledningen upprepar vinstprognosen för i år. Den verkar försiktig, med tanke på att 30 procent av den väntade vinsten redan tjänats in. Det bäddar för höjd prognos längre fram, som var fallet i fjol då Astra Zeneca var enda storbolagsaktien som inte tappade i värde på Stockholmsbörsen.

Preparatet Brilinta hör till ljuspunkterna. Tredje fasens studier visar bättre behandlingseffekt på akuta kärlkrampssyndrom som stroke och hjärtinfarkt än konkurrenten Bristol-Myers Squibbs preparat Plavix. Det senare säljs för 8 miljarder dollar per år, vilket är en bra måttstock för den marknad som hägrar. Morgan Stanleys läkemedelsanalytiker räknar med att Brilinta kan sälja för 3 miljarder dollar, vilket skulle höja Astra Zenecas vinst per aktie med 15 procent.

Snittprognosen ligger omkring 43 kronor vinst per aktie i år och 2010. Det ger ett p/e strax över 7, eller sex gånger kassaflödet. Utdelningen ger en direktavkastning över 5 procent.

Exempel på större analyshus som höjer sin rekommendation är Goldman Sachs som tidigare haft en säljrekommendation. JP Morgan behåller en neutral inställning till aktien, men höjer sin riktkurs till drygt 350 kronor. Mest positiva är ABG Sundal Colliers läkemedelsanalytiker som anser att aktien är värd 465 kronor. Medan exempelvis kollegerna på Öhman och Swedbank anser att aktien är i stort sett rätt prissatt, med riktkurser vid 325 kronor och 294 kronor.

...

Aktiekursen gör den något svårhanterad, som optionsaktie. Tusen aktier kostar en hel del om man vill hedga.

Fotnot: Uppgifterna är hämtade från PrivataAffärers hemsida. Jag har klippt och klistrat.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?