Post entry

Följ Insider, mina bästa köptips!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I börsens oro där småsparare tagit tillflykt till räntebärande så fyndar vi mer långsiktiga investerare utan domedagsprofetior på förlöjligande låga nivåer.

Jag har sagt det förut och säger det igen; Köp Aspiro. Nu handlas aktien på 1,20 i skrivande stund. Återigen blev det oroligt på börsen efter föregående rapport vilket skapat nya köplägen i aktien, i tillägg till detta går fortsatt många småsparare i tron om att de vänder till vinst över en natt. Men det kostar att växa!

De växer inte heller lite, tillväxttakten har under första halvåret varit ca 180% i segmentet Music. Antalet betalande användare i Music nådde 300 000 i slutet av Juni. Bara denna del skall då alltså ge en omsättning om ca 30 mkr per månad eftersom varje avtal ger 99:- per månad.

I Norge har WiMP varit den mest spelade reklamen under Q2 och är enligt VD också nu större och kändare än Spotify i Norge.

Vid senaste finansieringsrundan av Spotify värderades bolaget till 7 miljarder, vilket är drygt halva föregående värdering. Om vi räknar på denna lägre värdering av bolaget och räknar på att Spotify har 1,9 miljoner betalande användare vilket är senast kända siffra, så bör WiMP ha ett värde på 1,1 miljard med sin senaste siffra om 300 000 betalande. Sedan är heller inte WiMP den enda verksamheten i bolaget.

Med dagens kurs är Aspiro inte värt mer än 228,6 Mkr. Detta inkluderar HELA Aspiros verksamhet.

Under sommaren har också anställda via sitt optionsprogram tankat ca 2,5 mkr av eget kapital i bolaget. Strike på optionerna låg nästan helt i linje med dåvarande kurs vilket gör att dessa Insiderköp skall jämföras som ett helt vanligt köp.

Marginalen för Aspiro skall vara ca 25% i WiMP, dvs ca 24 kronor per månad per kund är vinst efter de kostnader som är knutna till artister mm.

Fortsätter samma tillväxt som var under Q1-Q2 bör betalande användare nu ligga på ca 400 000 stycken, och 450 000 efter Q3.

Uppfattningen jag får vid diskussion med VD är att man kanske inte ska förvänta sig någon vinst under året, även om han inte sa det rakt ut. Men detta är också kopplat till att det kostar mer så länge de försöker expandera verksamheten så pass kraftigt.

Kursen har nått ca 1,80 två gånger i år, andra gången var strax efter min föregående köprekommendation (se tidigare analys för mer info). I min värld vet marknaden inte om något som ska motivera ett ras till 1,20.

Når de 450 000 användare under året så kommer alltså omsättningen bara i Music ligga över en halv miljard på årsbasis.

Jag tror att man ska hålla utkik efter nya samarbetsavtal i Music, de planerar att lansera i fler länder under året men det tar tid att nå slutliga avtal. Lanserar de t ex i Tyskland ser vi nog rally i aktien, jag ser inte detta som en omöjlighet då man redan tittar på den möjligheten och att de redan är aktiva med t ex streaming av Bundesliga via Mobile TV. Då når man ett land med mer än 83 miljoner invånare, vilket är mer värt än hela Norden.

Då går vi vidare:
Nästa bolag jag finner intressant för stunden är Nordnet, bolaget har haft en lyckosam kostnadsminimering och vid senaste rapport vill jag minnas att fasta utgifter täcks till 92% av fasta intäkter, och jag tolkar det som att man här endast syftar på "kickbacks" (alltså fondrabatter) från fondbolagen.

Flera Dinkelspiels och anställda i Nordnet har tankat ordenligt under året och inte minst under Augusti månad, vilket bekräftar att även de ser stor potential i kursen.

Efter sommaren har det varit mycket oroligt, om jag tillåts spekulera är det mest positivt för Nordnet, detta eftersom antalet Köp/Sälj accelererar kraftigt. Då det troligen mest är småsparare som säljer så är det låga volymer per trade och gör att Nordnet får ett bra snitt på courtage per trade. Dock tar småspararna tillfykt till räntefonder vilket ger Nordnet en lägre kickback än aktiefonder.

Under första halvåret blev insättning-uttag ca 6 miljarder, kunders kapital hos Nordnet uppnådde ca 102 miljarder. De växer alltså kraftigt vilket jag ser som den största tryggheten i aktien utöver att de klarat av kostnadsmålet under året.

Utöver detta så växer både inlåning som utlåning, fler och fler uppmärksammar låga räntor på bankkonton samt höga räntor på lån och höga avgifter på pensionsförsäkringar/kapitalförsäkringar och olika rådgivningstjänster etc. I den oro som präglat marknaderna senaste 10 åren så inser fler och fler nyttan med internetbankerna och hur dyrt det är på andra håll.

Kursen nådde nästan 30 kr under 2010, under 2011 har den köprekats från höger och vänster när den pendlade mellan 20 och 24 kr. Nu handlas den på 16,50 vilket ger att marketcap om ca 2,9 miljarder och jag tror Q3 kan ge en boost med tanke på oron som skapat mycket aktivitet.

Fler bolag som jag investerat i som också haft Insiderköp under senaste tiden är t ex New Wave där Torsten Jansson anser att allt under 40:- är för billigt samt Partnertech där både Traction och flertalet anställda tankat, Partnertech hade ett sämre Q2 än förväntat men ska man tro på ledningen så verkar Q3 se bättre ut då flertal affärer sköts framåt något.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?