Tjurrusning i Artimplant
2010-10-02 21:54, Edited at: 2010-10-02 21:54Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
När förhoppningsbolag börjar spamma positiva pressmeddelanden mitt under pågående nyemission bör man dra öronen åt sig då det oftast rör sig om ett marknadsföringsknep för att locka aktieägarna att teckna.
I tisdags pressmeddelade Artimplant att en studie utförd vid Brånemarkskliniken i Göteborg bekräftar att bolagets biomaterial Artelon Cosmetic fungerar och att den medicinska tidskriften, Clinical Implant Dentistry and Related Research, accepterat att publicera resultaten. Artelon Cosmetic är ett implantat som används till uppbyggnad av mjukvävnad i munnen i samband med tandimplantat.
Det tog inte länge förrän nyhetsbyråerna nappade på pressmeddelandet och Dagens Industri skrev bl.a. i en artikel på hemsidan med rubriken ”Galen rusning i Artimplant” att det gällde en färsk studie. Som rubriken antyder reagerade självfallet aktien positivt och på eftermiddagen hade aktien stigit med över 75 procent. Då Artimplant inte tidigare i år rosat aktiemarknaden med positiva nyheter såg säkerligen således många småsparare sin chans att hoppa på ”caset” då pressmeddelandet gav ett sken av att Artimplant nu nått ett stort genombrott. Men var det verkligen det?
Bläddrar vi i kvartalsrapporterna framkommer att denna studie redan blev klar under det sista kvartalet 2008, alltså för ungefär två år sedan. Det är alltså inte någon ”färsk” studie, utan istället en gammal. Det är inte ens en nyhet att implantatet fungerar, för det vet vi redan eftersom Artimplant under samma år som studien slutfördes även inledde en begränsad lansering vid referenskliniker i Sverige och Italien. Det enda som är tillräckligt nytt för att uppmärksammas är att en medicinsk tidskrift nu accepterat en publicering av resultaten – 2 år efter att studien slutfördes.
Det är således lockande att tro att Artimplant - på klassiskt manér - tagit till målarpenseln för att smycka till det nyemissionsprospekt som släpptes för en vecka sedan med syfte att locka aktieägarna att bidra med 65 öre per aktie i kollekthoven för att bolaget skall kunna överleva och fortsätta driva sin verksamhet. Värt att påpeka är att Brånemarksstudien även är en pilotstudie vilket vanligtvis brukar omfatta endast ett tiotal patienter. Det som även förbryllar och som också sannolikt ligger bakom det faktum att aktien nu sjunkit tillbaka under kronan efter att ha varit uppe och nosat på 1,35 kr, är att Artimplant valt att nedprioritera dentalområdet för att istället enbart fokusera på ortopedi. Skulle studieresultatet vara banbrytande, vilket inte framkommer i det textfattiga pressmeddelandet, är åtminstone jag övertygad om att Artimplant inte skulle tveka att starta en större studie i syfte att bygga ytterligare värden inför en utlicensiering av tekniken till t.ex. Straumann eller Nobel Biocare. Nu gör de istället tvärtom vilket knappast lockar en att kasta sig över köpknappen.
Visserligen finns fortfarande chansen att Artimplant till slut lyckas göra en Pricer efter ett maratonvarv på börsen. I mitt synfält ser jag dock ännu inte någon mållinje. Istället ser bolaget ut att vara ute på straffrunda med bankerna i hälarna då nyemissonsprospektet avslöjar att bolaget inte klarat villkoren i lånelöftena. Artimplant är dock inte något Eniro då lånen endast uppgår till 8 Mkr men det är självfallet aktieägarna som får stå för notan.