Post entry

Sengångaren Artimplant

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag måste erkänna att jag är rätt försiktig till nya teknologier. Det brukar således dröja ett tag innan jag övertygar mig själv att jag behöver den oftast så revolutionerande produkten. Med ett stort intresse för börsen och samtidigt ett arbete som sjöman samt lite bloggabstinens har jag nu dock tagit mitt förnuft till fånga och investerat i ett 3G-abonnemang. Och givetvis känns upplevelsen euforisk även fastän surfandet av kostnadsskäl är begränsat till min vistelse i Finland.

En marknad som även verkar vara rätt försiktig till nya teknologier är läkemedelsmarknaden för implantat. Artimplant har kämpat på rätt länge nu för att försöka nå ett försäljningsgenombrott för sitt biomaterial "Artelon" men marknaden ser dessvärre synnerligen svårflörtad ut. Försäljningen av Artimplants huvudprodukt "Artelon CMC Spacer" är efter ett hoppfullt Q4 nu tillbaks kring 800 (1300) enheter per kvartal, vilket i princip kan kännetecknas som en katastrof. Small Bone Innovation som har rättigheterna för Spacern slarvade ifjol ordentligt då bl.a. en felaktig operationsmetod användes vilket orsakade en hel del skavanker för patienterna och framförallt negativ reklam för varumärket. Även fastän en ny modifierad operationsmetod nu används och att SBI beslutat att öka försäljningsstyrkan med 50 procent så kommer knappast försäljningen att explodera på kort sikt. Att så kommer att vara fallet är rätt enkelt att förstå med ett enda ord.

Förtroende är nyckelordet. Alltså förtroendet mellan SBI, läkaren och patienten. Noterbart är ju att läkarens rykte nu är lite skamfilat efter att denne prövat på den tidigare felaktiga operationsmetoden. Går det då så enkelt för SBI att övertyga läkaren om att den nya metoden är den rätta eller väljer läkaren att överge Artelon och istället återgå till traditionella behandlingsmetoder för att för säkerhets skull återuppbygga patientens förtroende? Hur det kommer att gå är svårt att sia om men en sak är definitivt säkert och det är att läkaren kommer att noggrant utvärdera den nya operationen innan läkaren låter sig övertygas att börja använda Spacern till fullo. Detta innebär alltså en sannolik förskjutning för Artimplants förväntade försäljningsökning, men på lång sikt bör ändå SBI lyckas tack vare produktens kvaliteter. Men då försäljningen för det andra produktområdet, Artelon Tissue Reinforcement (ATR), bara ökade till 250 enheter under det första kvartalet kan man ju verkligen fråga sig om ett börsvärde på 200 Mkr verkligen är skäligt för ett bolag som omsatte 2,1 Mkr under kvartal 1? Ett skyhögt p/s-tal alltså!

Nu är det ju lyckligtvis så att Artimplant har säcken full med potentiella försäljningssuccéer och det är framförallt alldeles för tidigt att ge kalla handen åt ATR där Artelon används som förstärkning av mjukvävnadsskador. Det är nämligen just ATR som kan bli det verkliga genombrottet för Artimplant, en "potentiell storsäljare" om jag citerar VD Hans Rosén. ATR är redan godkänd för en mängd olika indikationer och när tillräckligt med klinisk data finns samt med hjälp av det OEM-avtal som finns med Biomet Sport Medicine och olika referenskliniker kan försäljningen komma att öka överraskande mycket. En enkel fråga är faktiskt lämplig för att belysa potentialen:

Om du skulle drabbas av en mjukvävnadsbristning och läkaren skulle rekommendera ett implantat. Skulle du då välja ett implantat tillverkat av kollagen från djur- eller människokadaver eller skulle du föredra ett syntetiskt implantat som efter ett tag absorberas och försvinner i kroppen, fullständigt ofarligt till motsats till kollagenen som ofta orsakar irritationer? Svaret bör väl vara rätt enkelt, för patienten alltså. Läkaren är dock eventuellt svårare att övertyga eftersom denne oftast kräver klinisk dokumention. Kollagen låter rätt asigt bokstavligt talat men det som är synnerligen viktigt att uppmärksamma med just ATR är att utfallet vid samtliga operationer inom samtliga applikationer hittills varit positiva! Det är ett rejält styrkebesked till motsats till den fadäs som SBI orsakat. Mycket goda kliniska datan är alltså på väg och om vi då noterar att det år 2003 reparerades 781 000 sen- och ligamentrupturer (bristningar) på den amerikanska marknaden finns det en rejäl marknad att beta av.

Men det finns mer för Artimplant att exploatera, betydligt mer. Närmast till hands finns bl.a. en prelansering av Artelon Cosmetic i dentalapplikationer, en MTP-studie för behandling av artros i stortåleden samt en pilotstudie för behandling av artrosdrabbade fasettleder i ryggen. Ytterligare har Artelon börjat användas för reparation för korsbandskador för hundar, där materialet visat sig ha en avsevärd bättre effekt än traditionella behandligsmetoder som endast varit lyckosamma i 50 procent av fallen. Att då lite blygsamt notera att försäkringsbolagen i USA betalar ut cirka 1 miljard dollar per år avseende korsbandsskador för hundar känns lite kittlande och att veta att cirka 5 miljarder dollar per år spenderas på implantat och biomaterial vid ryggradskirurgi gör att det pirrar till lite extra utöver det. Slutligen finns det en potential att använda Artelon som bärarmaterial för celler för behandling av kroniska sjukdomar. Hela kroppen väntar alltså för Artimplant och bolaget sitter med full hand. Problemet är bara att det tar tid innan korten kommer ut på bordet pga just kliniska studier men Artimplant har råd att vänta då kassan kommer att räcka ett bra tag framöver, förmodligen tills dess att bolaget lyckas nå positivt kassaflöde. Marknaden borde egentligen inte fokusera så mycket på SBI utan istället fokusera på ATR samt kommande applikationer. Då skulle vi antagligen se betydligt högre kursnivåer.

Sengångaren Artimplant kravlar sig sakta uppåt i värdekedjan och frågan är om inte Artimplant inom en tioårsperiod nått så högt upp som till Large Cap? Jag är nästan övertygad. Det enda som oroar är att bolaget är ett solklart uppköpsobjekt.

Ha en fortsatt lyckosam börsvecka!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?