Post entry

Artifetischm

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är uppenbart att jag lider av någon slags Artimplant-fetischm då jag inte kan släppa bolaget. Måhända beror detta på att jag 2007 skrev en positiv rekommendation i en användaranalys och att aktien sedan dess sjunkit med ca 90 procent. Det är självfallet inte något att stoltsera över och frågan är om det är revanschlustan som sedan dess lockat mig att vända på alla stenar och krypa med ljus och lykta för att söka något som kan göra aktien till en vinnare. I skenet har jag dock mestadels funnit elände och turligt nog har detta medverkat till att jag även publicerat tre olika säljrekommendationer, varav den senaste i höstas också varnade för eventuella stämningar i USA kopplade till de misslyckade operationerna med implantatet, Artelon CMC Spacer, vilket nu dessvärre blivit fallet.

I bokslutskommunikén avslöjas att Artimplant samt dess licenspartner, SBI, före samt efter rapportperioden (Q4) mottagit totalt nio stämningar från patienter som behandlats med implantatet. Förutom att detta äventyrar bolagets överlevnad kan man ju fråga sig om aktieägarna som deltog i den senaste nyemissionen i höstas blev förda bakom ljuset. Emissionsprospektet publicerades nämligen den 24 september, alltså strax innan Q3:s slut. Då den första stämningen dök upp före Q4 kan Artimplant alltså ha känt till detta när de gav ut emissionsprospektet men valt att behålla munkavlen på - en strategi som i så fall inte är så speciellt förtroendeingivande - men som sannolikt räddade emissionen. Avslöjandet i bokslutet om stämningarna skickade dock iväg ett rejält skrämselskott till aktiemarknaden som handlade ner aktien med 20 procent på rapportdagen.

Trots att riskmätaren nu gått i taket slår man sig för pannan och förundras över aktiemarknadens äventyrlighet då aktien idag började klättra tillbaka med nästan 10 procent. Uppenbarligen finns det rätt många riskbenägna aktiespekulanter därute som nu ser sin chans att utnyttja aktiemarknadens rädsla och hoppas att stämningarna inte kommer att göra så stor åverkan på balansräkningen ifall skadeståndskraven täcks av försäkringar, något Artimplant visserligen också hoppas på. Och kanske t.o.m. stämningseffekten gav en skugga över ett par övriga nyheter som knappast lockar en att dra på smilbanden. Den ena glädjedödaren var att det andra försöket med Bone Scaffold, ett implantat för uppbyggnad av ben i överkäken, nu nedskrivs. Den andra bitterheten var att det amerikanska veterinärprojektet med Artelon CCL för behandling av främre korsbandsskada hos hund ser ut att ha slintat ner i diket. Att det sedan finns några patienter i Schweiz som under 6 månaders tid gått med artelonimplantat i ryggen utan komplikationer lockar ju knappast en att ännu slå klackarna i taket även fastän ett positivt studieresultat för behandling av facettledsartros sannolikt skulle framhäva artelonet som ett mirakelimplantat.

Om jag då med ena örat kvar i Ödessymfonin skulle göra mitt yttersta och försöka vara objektiv och vrida huvudet likt en uggla i 180 grader finns det ju självklart en gnutta hopp kvar och kanske t.o.m. vinstchansen är lite större än en lottokupong. Och sitter man med en självmordsbenägen portföljstrategi kan man ju fantisera kring Artimplants vision att nå en omsättning i nivå med Nobel Biocare samt jämföra denna vision med dagens börsvärde som exklusive kassan ligger kring 15 Mkr, vilket översatt innebär bolagets teknologivärde. Då räcker ju inte armarna längre till när det snackas potentiell kursuppgång vilket säkerligen också kan användas som aptitretare även fastän det smakar ormgift.

Sneglar vi på tänkbara livlinor till balansräkningen skulle Artimplant kunna sälja rättigheterna för Artelon Cosmetic som inte idag prioriteras då bolagets huvudfokus ligger på ortopedi. Implantatet är ämnat att användas till mjukvävnadsuppbyggnad i samband med dentala applikationer. Då ca 10 procent av alla operationer med dentala implantat även kräver någon form av mjukvävnadsersättning finns det naturligtvis ett stort behov samt en potentiell stor marknad. Huruvida det finns något värde i detta återstår dock att se. I rapporten avslöjas att en positiv studie för Artelon Cosmetic nu publicerats i Clinical Implant Dentistry and Related Research. Uppmärksamhet i en medicinsk tidskrift är självfallet positivt och värdehöjande vilket Artimplant bör kunna utnyttja som lockbete vid en eventuell försäljning. Hur många lunchkuponger med extra livselixir detta skulle kunna inbringa återstår ju som sagt att se och i dagsläget känns det ju som att forskningsportföljen mestadels innehåller kattguld.

Den livlina som ser ut att vara i bäst skick är dock produktkonceptet, Artelon Tissue Reinforcement(ATR) som i USA är godkänt för generell förstärkning av mjukvävnad. Det potentiella användningsområdet är alltså mycket brett vilket skapar stora affärsmöjligheter. Samtidigt har försäljningen trampat vatten sedan marknadsgodkännandet 2006 vilket naturligtvis väcker frågetecken. Enligt Artimplant beror detta på brist av säljstödjande studiedokumentation vilket i viss mån kan sväljas som en godtagbar förklaring. Samtidigt har den amerikanska partnern Biomet som säljer implantatet under namnet ”Sportmesh” visat ovilja till att bekosta säljstödjande marknadsstudier vilket förbryllar. ATR är dock en helt annan produkt än bolagets spacerprodukter vars huvudsyfte är att återskapa ben och här har ännu inte heller några komplikationer rapporterats. En potentiell säljstödjande amerikansk marknadsstudie utförd vid Tulsa Bone Associates i Oklahoma bör också snart vara tillgänglig i och med att den sista patienten utvärderats i Q4. I rapporten avslöjas därtill att preliminära datan är lovande vilket alltså bör kunna utnyttjas som en katalysator till ökad försäljning. Därtill har Artimplant under innevarande kvartal lanserat flera nya produkter inom ATR-konceptet.

Huvudfrågan är dock om Artimplants försäljningsstrategi i USA kommer att lyckas. På pappret ser den "pyramidspelsliknande" strategin intressant ut. Förenklat handlar det i huvudsak om att Artimplant anställer produktspecialister som var och en ansvarar för utbildning av en handfull kommissionärsbolag som i sin tur omfattar en handfull säljare. Det finns alltså en stor potentiell hävstångseffekt ifall strategin lyckas. Inledningsvis finns det dock ett par hinder att klara av. För det första finns det en risk att de negativa skriverierna samt stämningarna kring bolagets spacerprodukter spiller över på ATR och resulterar i att kirurgerna ställer sig tveksamma till artelonet. För det andra kommer sannolikt de flesta kirurger att själva vilja dokumentera produktens förträfflighet innan de på allvar börjar använda implantatet. Således vore det dumt att räkna med någon raketförsäljning på kort sikt även fastän det förhoppningsvis bör ge ett synligt genomslag redan efter några kvartal. Idag framstår dock Artimplant som slagen i golvet, liggandes med drygt 30 MSEK av aktieägarnas pengar under tungan och det ser redan ut som att färjkarlen lämnat bryggan. Klockan tickar alltså för biomaterialbolaget och det blir nog trots allt lottokupongen för veckans spelinsats.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?