Det projekt som är mest utvecklat heter La Blache och ligger i Québec, Kanada. Järn, titandioxid, vanadiumpentoxid och krom är det som ska utvinnas. In situ värde idag är ca 48 miljarder USD. Fyndigheten är ytnära och gruvan kommer vara ett dagbrott ifall projektet går i mål.
Malmhalten är mycket hög och ca 80% av det som bryts kommer säljas vidare. Titandioxid som har det största värdet bedöms öka i pris till 4800USD/ton fram till år 2015 från dagens ca 3000 USD/ton. Detta eftersom efterfrågan ökar samtidigt som produktionen inte kan fylla på i samma takt. Vanadiumpentoxid bedöms även öka i pris de närmaste åren då nya användningsområden såsom batterier till elbilar gör att efterfrågan ökar. Företaget kommer att sälja järn men även producera järndioxid som är en mycket värdefull nichprodukt. Priset på järndioxid är idag ca 1400USD/ton.
Argex har ett sammarbete med Canadium Titanium Limited (CTL) som är ett företag som avknoppats från Process Research Ortech Inc. CTL har en patenterad teknik för utvinning av de mineral som Argex ska bryta. Tekniken är billigare och miljövänligare än gängse standard i industrin. Kraftigt minskad energiåtgång samt ett slutet system utan utsläpp borgar för att tillståndssökandet för brytning underlättas. I februari skrev Argex ett letter of intent med CTL om att köpa 50,1% av CTL.
De närmaste två månaderna väntas flera stora nyheter. Närmast i tiden ligger borresultat. Hittills har 9 kärnor med över 100 meters mineralisering publicerats.
Fas 2 och fas 3 av metallurgi ligger även i pipeline. Fas 1 visar 85% utvinninggrad för titandioxid och 90% för resterande mineral. Fas 3 är industriell skala och kommer göra att företaget har produkter att skicka till framtida kunder. VD har sagt i intervju att han förväntar sig en högre utvinningsgrad i fas 3 jämfört med fas 1.
NI 43-101 väntas även inom kort. Idag har projektet en resurs på 71 miljoner ton (79 miljoner kanadensiska ton). Alla hittills publicerade borrkärnor överensstämmer med historiska data och Vd har i intervju sagt att han förväntar sig en resurs som överensstömmer med den historiska.
Scooping study förväntas komma några veckor efter NI 43-101. Denna är naturligtvis mycket viktig eftersom den avgör projektets framtid. Med dagens metallpriser så är värdet 659 USD/ton i marken (ca 15 gram guldekvivalent/ton). Detta tillsammans med ny och billigare teknik samt relativ närhet till kraftverk (19km) gör att projektet med största sannolikhet bedöms vara ekonomiskt genomförbart.
Ett stort plus är att projektet ligger på land som tillhör ursprungsbefolkning. I vanliga fall är detta något som får mig att avstå från att investera eftersom det brukar bli utdragna rättsliga processer men i detta fall så har Argex ett tätt sammarbete med stammen som bor där. Stammen har första tjing på att finansiera projektet och de sitter på mycket pengar som kan komma till nytta då gruvan ska byggas. Stammen har också skatteincitament då all produktion som de äger och görs på deras land är befriad från skatt.
Det andra projektet heter Mouchalagane och är ett järnmalmsprojekt. Här finns en historisk resurs på 300 miljoner ton (jämför med NAUR som har ca 500 miljoner ton). Den historiska resursen är kalkylerad på den ursprungliga fastigheten som består av 1/3 av det land som bolaget har lagt beslag på efter att ha gjort geofysiska undersökningar med flyg. De geofysiska resultaten korrelerade med de historiska borresultaten vilket fick företaget att tredubbla sitt landinnehav. Detta projekt ligger i sin linda men med den förväntade efterfrågeökningen på järn från asien så skulle detta på egna ben kunna skapa ett lönsamt företag.
Kolla gärna in deras site: www.argex.ca eller kontakta vd eller ledning (de är mycket bra på att kommunicera med sina aktieägare och potentiella investerare).
Andra bolag som jag äger och tänker skriva om i framtiden är: International PBX, American Manganese och Revett Minerals. Alla dessa är fina projekt men ingen av dem har samma stora potential som Argex.
Ha det gott!