Ibland kan det vara bra att stanna upp och sammanfatta sitt case i korta ordalag. Då min flickvän inte orkar lyssna på mitt prat om aktier så tänkte jag skriva några rader här istället.

Argex Mining har två projekt i pipeline. Det viktigaste heter La Blache och har nu en en resurs enligt NI 43-101 som räcker till 20 års gruvbrytning. Det som skiljer Argex från andra bolag som utvinner Titandioxid är att bolaget också äger ett bolag (Canadian Titanium Limited) som har utvecklat en process för att framställa pigment. Andra gruvbolag säljer sin råvara till stora bolag som Dupont som i sin tur förädlar råvaran till pigment. Pigmentmarknaden idag styrs av ett oligopol av 4-5 stora företag som sätter priser efter eget huvud. Det finns med andra ord en vilja från slutkonsumenterna (färgtillverkare) att få in flera spelare på planen.

Tekniken som Argex numera kontrollerar gör det billigt att tillverka Titandioxid. Kostnaden är ca 700 USD/t Titandioxid. Detta är betydligt billigare än vad någon av de stora spelarna klarar av. Priset på Titandioxid är ca 3300-3500 USD/t idag och förväntas stiga kraftigt de närmsta åren pga. brist på råvara och ökad efterfrågan på pigment. Kvaliteten på pigmentet är dessutom likvärdig om inte bättre enligt en studie som publicerades i sommras.

I somras gjordes vissa förändringar i ledningen. Tidigare VD fick kliva åt sidan. Han försvann dock inte från projektet utan har nu ansvar för allt som rör tekniken och kontakter med slutanvändare. Till styrelsen rekryterade man bla Robert Guilbault som tidigare varit ordförande och VD för Alumenerie Alloutte (amerikas största aluminiumverk). Denna förstärkning är i mina ögon mycket betydelsefull eftersom han har stor erfarenhet från branchen och ett stort kontaktnät.

Viktiga nyheter under oktober är PEA och resultat från metallurgiska tester. Metallurgin lär vara problemfri eftersom Argex bestämt sig för att köpa Canadian Titanium Limited. Man köper ju inte något som inte funkar…

Att PEA skulle visa på något annat än ett grymt lönsamt projekt har jag svårt att tro. I augusti kom en köprek med riktpris 2 CAD. I förra veckan efter nyheten att Argex köper Canadian Titanium höjdes riktpriset till 3 CAD. Till saken hör att 2 CAD enbart är beräknat på värdet av La Blache utan tillverkning av pigment. Priset är beräknat på att malmen bryts och säljs utan förädling. Analytikern räknar med NPV 31 CAD/aktie om tekniken bär sig. Med andra ord en enorm potential upp. Läs analysen här:

http://visitor.benchmarkemail.com/c/l?u=2D7480&e=E4338&c=1A086&t=1&email=bJZYshHqS7aKl%2F%2FXhHSgNV3HDCnO7K4F

Sist vill jag också nämna Mouchalagane som är ett järnmalmsprojekt. Nyligen släpptes en rapport och en konceptuell uppskattning av resurspotentialen. Någonstans mellan 900 miljoner ton och 2,3 miljarder ton järnmalm beräknas kunna hittas med borrning.

Ledningen har sagt att man under hösten kommer göra något med Mouchalagane som skapa värde för aktieägarna. Min gissning är jointventure och kanske en utdelning till aktieägarna. Som det är idag så reflekteras inte värdet av Mouchalagane i aktiepriset.

Det är alltid lätt att se möjligheter och glömma bort hotbilden. Om man investerar i Argex så tror jag man bör tänka långsiktigt och vara förberedd på berg och dalbana. Det största hotet är naturligtvis om världsekonomin kollapsar. Då startas inga nya dyra projekt. Mer bolagsspecifikt så är naturligtvis frågan om Argex kommer kunna finansiera sin första modul för produktion av Titandioxid. Den beräknas kosta ca 75 miljoner CAD. Min förhoppning är att Argex kommer få till off-take avtal med färgtillverkare. Samtal förs med åtminstonde två färgtillverkare idagsläget.

Det var alles! Ha det gött!