Post entry

Arctic Gold - En oupptäckt guldklimp

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Arctic Gold gick denna månad ut med att de köper Norrbotten Exploration. Vad som verkligen fångar min fullaste uppmärksamhet är vilka som ligger bakom Norrbotten Exploration. Det är den välkända geologen Peter Walker som är grundaren av Finlands idag största nickel, koppar och platinagruva.

Arctic Golds projektportfölj består av två guldprojekt i Västerbotten i Sverige men det som bolaget fokuserar på sedan i våren 2010 är Bidjovaggefältet i norska Finnmarken. Bidjovaggefältet är ett gruvfält med ett flertal malmkroppar som tillsammans bildar ett malmfält. Såväl koppar som guld har tidigare producerats i området.

Den 7 September gick företaget ut med att de köper Norrbotten Exploration genom en apportemission. Syftet är att de två bolagen tillsammans skapar ett 50/50-ägt bolag, där Arctic Gold, som är noterat på Nasdaq First North förvärvar Norrbotten Exploration genom en apportemission om 21 557 970 aktier i Arctic Gold. När transaktionen är genomförd har Arctic Gold därmed 43 115 942 utestående aktier och kommer ändra namn till Arctic Minerals AB.

De 5 största ägarna i Norrbotten Exploration äger 75,0 procent av aktiekapitalet. Resterande 25,0 procent är fördelade på 38 aktieägare, vilka kommer att erbjudas att byta sina aktier i Norrbotten Exploration mot aktier i Arctic Gold.

Norrbotten Exploration grundades av Peter Walker från England, en välkänd geolog och entreprenör inom gruvindustrin och John Pedersen, geolog från Danmark. Peter Walker var tidigare grundare och CEO i Scandinavian Minerals Ltd, vars aktier var listade på Torontobörsen. John Pedersen var dess tekniske direktör. Tillsammans utvecklade de Kevitsa, den idag största nickel, koppar, platinagruvan i Finland, belägen i "mid Lapland belt" i norra Finland.

Mellan åren 2004 till 2008 drog Peter Walker in ca 100 mill CAD (652 MSEK) för utvecklingen av Kevitsafyndigheten. År 2008 köpte First Quantum Minerals Ltd fyndigheten för 281 mill CAD och startade gruvverksamhet. 2016 köpte Boliden Kevitsa av First Quantum för hela 712 mill USD.

En sammarbetspartner med bättre kompetens och erfarenhet går inte att hitta. Företaget blir nu mycket intressant att äga aktier i och intresset kommer öka markant bland Svenska, utländska och inte minst Finska investerare.

Bilden visar Kevista gruvan i Finland som köptes av Svenska Boliden 2016 för 712 mill USD.

Språngbräda in i Finlands mineralrikaste område

Norrbotten Exploration fokuserar på att finna stora fyndigheter av koppar, zink och även guld i Finland. Man har där reservationer om nästan 6 000 km2 redan godkända eller under ansökan. Reservation är i Finland ett första steg före inmutning, som till en begränsad kostnad möjliggör undersökning av områden, vilka man bedömer potentiellt malmbärande. Norrbottens Explorations fokus är Raahe-Ladoga bältet, ett malmbälte som sträcker sig genom centrala Finland och innehåller gruvor såsom Pyhäsalmi, Finlands näst största koppargruva samt den numera utbrutna stora Vihanti zink-koppar-bly-silver gruvan. Norrbotten Exploration har 3 137 km2 godkända reservationer i detta malmbälte. Därutöver har Norrbotten Exploration 2 661 km2 godkända reservationer i Peräpohja bältet norr om Kemi. Här har man under sommarens arbete funnit ett flertal block, med koppar längs en 50 km lång linje.

Mawson Researchers har erhållit mycket anmärkningsvärda resultat ifrån Rompas-området som är Finlands i särklass största guldbärande område, med fyndigheter på så mycket som 617g/ton guld har hittats.

Norrbotten Exploration tror också på en potential för guldfyndigheter liknande de höggradiga och stora fyndigheterna i Rompas i den östra delen av Peräpohja bältet.

En allt oroligare omvärld inte minst på den Nord Koreanska halvön har börjat sända negativa signaler på världens börser. En positionering mot guld och silver-relaterade företag har visat sig vara en bra strategi när marknaden börjar svikta. Kopparpriset är dessutom det högsta på 3 år. Zink har just passerat en 10-årig topp. Efterfrågan på både koppar och zink stiger indikerar att det är det rätt läge att satsa på företag inriktade mot denna bransch.

Aktiekursen brutit teknisk motståndsnivå

I fredags bröt kursen igenom en psykologisk motståndsnivå på 1 kr och stängde på 1,06 kr, vilket indikerar en fortsatt uppgång i aktiekursen. Nästa motståndsnivå är först kring 2,23 kr som kan komma att testas i första hand.

Storägarna sitter på stor del av aktierna vilket har lett till att det funnits begränsat antal aktier tillgängliga ute på marknaden, samt free-floaten är mycket låg. Omsättningen i aktien har ökat senaste dagarna, i fredags låg omsättningen på närmare 6 MSEK.

Slutsats och riktkurs

År 2012 satte Redeye själva en riktkurs för Arctic Gold på 14 kronor per aktie då rådande börsvärde var 49 MSEK. Efter köpet av Norrbotten Exploration motsvarar börsvärdet i Arctic Gold 45,7 MSEK kursen 1,06 kr. Utsikterna är nu ännu bättre och ser därför en stor uppsida i aktien.

Min rekommendation är köp i Arctic Gold.

Är själv aktieägare, handel med aktier medför en risk och beslut sker på eget ansvar.

https://www.testwebben.se/4654/Filer/analyser/Redeye-analys-14-mars.pdf

http://www.arcticgold.se/projekt.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/09/07/arctic-gold-arctic-gold-arctic-gold-forvarvar-norrbotten-exploration-genom-apportemission.html

https://exithub.com/boliden-to-acquire-first-quantums-kevitsa-mine-in-finland-for-712m/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?