Archelon Ett spekulativt köp för den riskvillige
2010-01-18 16:18, Edited at: 2010-06-11 12:39Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Inledning: Nu när jag nu ger mig på att analysera ett bolag i råvarubranchen kan jag på en gång säga att det inte är det lättaste att värdera ett bolag med många projekt och ganska vag information i kvartalsrapporter. Dock har det inte undgått många att Archelon äger en stor post i MIIAB vars värdering skjutit i höjden under den senaste tiden och vars prognoser är väldigt optimistiska. Detta har inneburit en 100 % ökning av Archelon bara i år och frågan är om vi ser en bubbla eller en potentiell raket som nyss har lyft.
Ledningen: Tore hallberg är Archelon store man och har startat upp en mängd företag som både blivit succeer och fiaskon för aktieägarna. Tore är en entreprenör som har sin starka sida i att starta upp företag för att sedan lämna över skutan till mer operativa ledare.
Bolagets två pelare; ägarandelar i andra bolag och prospekteringsprojekt:
Ägarandelar i porföljbolag:
Mineral Invest International Andel ca 22 % =11,8 miljoner aktier. Bokfört värde 1,46 Mkr.
MII fokuserar på Afrika och bedriver småskalig och miljövänlig gruvbrytning samt handel med metaller och mineraler. MII mål är att varje projekt de startar ska generera kassaflöden inom 6 månader och de stora intäkterna ska komma från trradingverksamheten. Prognosen för helåret ligger på en vinst efter skatt om 70Msek. Bolaget värderas idag till 230 Msek då kommer dock att aktiekapitalet öka med 14 Miljoner aktier då bolaget tog in 20 Msek a 1,4kr i december 2009. Vilket ger en utspädningseffekt på ca 15 %. Det talas mycket om ett stort avtal som är på gång med en internationell köpare i communeties efter att VD nämt detta i vissa intervjuer. Detta avtal tror jag är en förutsättning för att företagets prognoser ska slå in. Dock har MII levererat sin första batch redan förra året till en Kinesisk kund så jag tror på att ett avtal är på inkommande. Jag tror dock inte att MII når upp till målen i år, jag tror att de som många andra missbedömt kostnaderna i sina kalkyler och även varit lite för tidsoptimistiska.
Min värdering: Min konservativa värdering av bolagets vinst för 2010 landar på 35 Msek efter skatt. Med tanke på att dagens värdering på 240 Msek + 14 milj aktier a 4,4 kr aktiekurs = 300Msek, så får jag ett Pe-tal på 8,6. Det här känns rimligt i nuläget men jag skulle vilja se verkliga pengar innan jag tror på fortsatt uppgång, q1 blir mycket spännande. Således är värdet på Archelon innehav idag 11,8M * 4,4 kr = 52 Msek men det bör handlas med viss rabatt se nedan.
Trollhättan Mineral AB Andel 25 % Bokfört värde = 3,9Msek
TMAB utvecklar och säljer kalkbaserade bindemedel och släckningsmassor samt betong med extremt hög densitet, (används bla i fundament för vindkraftverk). Därutöver finmals anhydrit till spackel samt tillverkas Monofill, som används vid ingjutning av miljöfarligt avfall. Inom koncernen bedrivs även en entreprenadverksamhet. Trollhättan Mineral största kund är Vargön Alloys AB. Vargön Alloys verksamhet har under en stor del av 2009 legat mer eller mindre nere. Efter september 2009 har Vargön Alloys återupptagit sin verksamhet, dock i begränsad omfattning.
Trollhättan Mineral skall listas på börsen men listningen är senarelagd på grund av att den största kunden verksamhet idagsläget är ostabil. I samband med listning kommer aktieägarna iArchelonatt vederlagsfritt erhålla ca 10 % av aktierna i bolaget genom en så kallad ägarspridning. Aktieposten i Trollhättan Mineral är bokad till 3,9 Mkr.
Min värdering: Ett bolag med knappt någon kassa och där största kunden knappt har någon verksamhet känns inte som något som kan genera något värde idag Min värdering = 0
Nordic Iron Ore AB Andel = 33 %. Bokfört värde 1,9MSek
Ägare är förutom ArchelonMineral AB, Kopparberg Mineral AB och IGE Nordic AB. De tre parterna överlät samtliga sina undersökningstillstånd avseende gamla järnmalmsgruvor i Bergslagen till det gemensamt ägda bolaget. Avsikten är att Nordic Iron Ore skall attrahera en internationell köpare.
Det undersökningstillstånd som av potentiella köpare uppfattas mest intressant täcker den sedan 1970-talet nedlagda järnmalmsgruvan Blötberget i Ludvika kommun. Där finns ca 20 miljoner ton uppskattad järnmalm i en malmkropp med okänd utsträckning i djup och längd. Priset på järnmalm är ca 57$ per ton vilket ger ett värde på 8 miljarder SEK på järnmalmen. Sen är det otroligt svårt att säga hur mycket en köpare kan tänkas betala för detta men det bokförda värdet känns lågt.
Min värdering:Priset på järnmalm väntas stiga med mellan 20-50% under 2010. Senast i onsdags sa Bank of America att de väntade sig en 50 % höjning av priset i år. Bland annat därför blir min värdering av Archelons innehav högre än bokfört värde. Min värdering = 3 Msek.
Amur Gold LLCAndel= 4,6 %. Bokfört värde 0kr.
Förväntade reserver beräknas innehålla minst 90 ton guld
Ett joint venture-avtal har tecknats med Centerra Gold Ltd angående projektens vidare utveckling. Avtalet innebär att Centerra Gold bär samtliga kostnader inom en överenskommen budget i utbyte mot att bolaget får en successivt ökande ägarandel i projektet.Värdet på innehavet är svårbedömt och har av försiktighetsskäl skrivits ner till noll kronor. Avtalet med Centerra Gold ökar rejält möjligheten attArchelon på sikt skall kunna sälja sitt innehav och därmed få tillbaka långt mer än investerat kapital, uppgående till ca 1, 9 Mkr. Min värdering = 0 kr
Merrit Resources Inc Andel 10 % = 40 000 Bokfört värde 0kr.
Archelon äger 10 procent av det filippinska bolaget Merrit Resources Inc. Archelondeltar på "ground floor" med en investering uppgående till ca 40 000 kr. Min värdering = 0 kr
Geotermica ABAndel 10% = 200 000sek Bokfört värde 0kr.
Bolaget håller på att etablera verksamhet i Italien inom sektorn för grön energi, där geotermisk värme utnyttjas för elproduktion. Ansökan om koncessioner i områden med höga geotermiska gradienter är inlämnad till de italienska myndigheterna. Framtidsutsikterna inom denna sektor bedöms som goda.
Se även www.geotermica.se . Min värdering = 0 kr
Prospekteringsprojekt:
Prospektering bör anses som en mycket riskfylld pelare som kan likas vid lutande tornet i Pisa, hittar Archelon inte tillräckliga mängder med metaller/mineraler i sina prospekteringsområden så faller pelaren och bolaget kammar noll. Prospekteringen sker idag dels i Solvik i Norra Dalsland där Archelon har ett 50 % ägande tillsammans med IGE. Här har block- och borrprover uppvisat intressanta guld-, silver- och kopparhalter. Sammarbetet med IGE omfattar även ett område som har en nord-sydlig utsträckning på mer än 15 km, tillhörande det så kallade Vänern-Mjösa Goldbelt. Här har man funnit intressanta halter i borrkärnor, block- och hällfynd med kvartsbundna mineraliseringar innehållande goda guldhalter.
Övriga Prospektektering omfattar guld, silver, koppar, molybden och järn. I västra Värmland innehas undersökningstillstånd med ett flertal kopparmineraliseringar, även med inslag av guld. De har tidigare varit föremål för brytning, bland annat av Boliden
Min värdering av prospekteringsprojekt: I samtliga prospekteringsprojekt anser jag att det för tidigt att säga om de är tillräckliga att generara några pengar i framtiden i form av försäljning av projekt eller egen utvinning därför värderar jag detta till 0 kr i min analys, vilket förmodligen inte är helt rätt men jag vill vara konservativ i min analys då det finns en del frågetecken som ska besvaras, återkommer till dessa?
Min slutliga värdering av Archelon: Sammataget värderar jag tillgångarna i företaget till 55 Msek + kassan som borde ligga runt 1 Milj vid årets ingång alltså total ca 56 Msek. Dock tycker jag att det är skäligt att företaget skall handlas med en 25 % rabatt eftersom det återstår många frågor som ännu så länge är obesvarade (Se nedan). Det kan dyka upp positiva nyheter i närtid och då skall aktien värderas upp. Så den spekulative tar in en liten post i sin porfölj. Man måste dock komma ihåg att bolaget gör åt mycket pengar i prospekteringsprojekten och kan behöva nytt kapital under året som kommer. Frågan är bara hur man får in dessa pengar.
Frågor som vi hoppas få svar på under Q1.
Har Archelon några planer på att skifta ut aktierna i MII till aktieägarna? Om ja ska aktien upp till en värdering på 56 Msek= 77 öre per aktie.
Har Archelon hittat några intressenter eller pågår försök att hitta intressenter till köp av Nordic iron one och Amor gold LCC ?
När kan det bli aktuellt att särnotera Trollhätttan Mineral, är det överhuvudtaget möjligt idag?
Vad är planen mer solvik, försäljning,? och om ja när?
Målkurs: 0,55kr i dagsläget med potential för positiva överraskningar men även negativa