Post entry

Arcam : Sälj på kort sikt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag är väldigt positiv till Arcam och 3D-printingteknikens möjligheter på lång sikt. Jag har ägt aktien mellan 300 och 630 i olika omgångar. Idag har jag dock upptagit ett aktielån och blankat den på snitt 682 av följande anledningar.

1) Orderingången i Q3 har varit "svag". Endast 3 eller 4 orders har kommunicerats. VD har pratat om att orderingången typiskt sett är högre under andra halvåret varför jag tror att förväntningarna är höga.

2) Om inte Arcam tar ett par rejäla orders under oktober-november blir försäljningstillväxten "endast" 20-30% andra halvåret, att jämföra med 80% under första halvåret. Aktien värderas till cirka 14-15x 2013 års försäljning. Med en så hög värdering krävs ett starkare momentum.

3) Bolaget tog in 100 miljoner kronor runt 300-325 i somras. Pengarna är till för expansion och bolaget har nyanställt en massa personer. Kostnaderna lär öka i Q3 rapporten och vinsten kan således bli sämre än folk har väntat sig.

4) "Sektorn" har blivit betydligt svalare på sistone. Både ExOne och Stratasys har gjort nyemissioner den senaste månaden. ExOne som är det bolag som liknar Arcam mest handlar långt under emissionskurs (som var 62 dollar).

5) När jag började köpa Arcam på 300 så värderades den till 50-60% rabatt gentemot ExOne. Nu är denna värderingsskillnad helt utraderad.

6) 3D-printing har gått från att vara relativt okänt till att vara väldigt omskrivet. CNBC, Barron's och TIME Magazine har alla haft stora artiklar om denna framtidsteknik. Den senaste månaden har flera storbanker, däribland Citibank och Credit Suisse börjat följa sektorn. Goldman utpekar 3D-printing till en av de mest intressanta disruptiva teknikerna att investera i. Jag tror det är farligt mycket "conceptpengar" i dessa aktier nu. Ett par mindre fantastiska kvartalsrapporter och sentiment svänger väldigt snabbt.

7) Insiderförsäljningar i Arcam. För att finansiera sommarstuga? Eller för att aktien har tappat kontakt med verkligheten?

Slutsats: Jag vill understryka att jag är väldigt positivt till 3D-teknikens möjligheter på lång sikt och mitt huvudintresse i Arcam är för att jag vill vara investerad i denna megatrend. Men aktien har gjort en andra lägre topp och bästa konkurrenten ExOne har korrigerat ner med över 35%. Jag har blankat aktien idag med inställning att täcka min short efter rapporten och, om aktiekursen är tillräckligt attraktiv även gå lång.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?