Arcam: Högintressanta datapunkter
2016-02-20 14:06Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Flera datapunkter den senaste månaden visar hur allt fler av världens största företag inom både industri och ortopediska implantat satsar stort på additiv tillverkning.
Att General Electric är en stor anhängare till additiv tillverkning är känt. Den stora ordern på tio system som Arcam erhöll i december har väl inte undgått någon?
Men som Arcams VD flera gånger har påpekat så arbetar många andra stora bolag med tekniken i det tysta. Jag har hittat fyra exempel som bekräftar detta.
Hitachi
Hitachi har lyckats 3D-printa delar i en ny superlegering av flera olika metaller.
I artikeln nedan beskrivs superlegeringarna som "very popular among engineers for their supposed unique properties, including light weight and high strength characteristics."
Den 3D-printingteknik som användes är EBM, vilket avslöjas av denna formulering; "Spread out over the printbed, the material was irradiated with an electron beam"
Är det då med säkerhet en Arcammaskin som har använts? Om man googlar på EBM och Tohoku University får man nedanstående träff där Arcams distributör i Japan listar Tohoku University som ett "user case".
http://www.htlco.co.jp/arcamEng.html
Kanske mest intressant så listas helt nya användningsområden (än de av Arcam väldefinierade slutmarknaderna flygindustri och ortopediska implantat); "this technique can be used in a variety of industries, especially in those sectors requiring high quality and durable metal parts. Specifically, they referred to parts for chemical production plants, oil wells and even for gas drilling equipment".
Honeywell
I tisdags arrangerade Honeywell tillsammans med Arcam ett timmeslångt webinar där Honeywell presenterade sin syn på AM generellt och EBM specifikt. Honeywell beskriver AM som en "Game Changer Technology", med vilken de kan 1) sänka kostnader, 2) optimera design, 3) korta supplykedjan, 4) korta designcykeln.
En case study presenterades där Honeywell tillverkat ett rör till en flygmotor med hjälp av EBM. Materialegenskaperna för det EBM-tillverkade röret jämfördes med gjutna eller lasertillverkade rör. Studien beskrivs av Honeywells ingenjörer som mycket lyckad och visar en stor potential för EBM inom flygdelar tillverkade med nickellegeringar. Vidare lovordade Honeywell det av Arcam försedda metallpulvret (inconel 718). Egenskaperna i detta pulver beskrevs som mer sfärsiska och med mindre defekter än pulver från andra tillverkare. Pulvrets kvalitet är av yttersta vikt eftersom det kan vara skillnaden mellan "make or break" enligt Honeywell.
https://event.webcasts.com/viewer/landing.jsp?ei=1090548
Stryker
På sitt Q4-call i början av februari avslöjade Stryker, världens fjärde största tillverkare av ortopediska implantat att man har en "enorm portfölj" av prototyper på 3D-printade produkter i titan. Av denna anledning planerar bolaget att investera drygt 3 miljarder kronor i en ny fabrik för tillverkning av bland annat 3D-tillverkade ryggradsimplantat. Intressant att Arcams VD Magnus René pekade ut just ryggradsimplantat som en av de snabbast växande produkterna på Arcams Q4-call förra veckan... På den direkta frågan om Stryker var en kund till Arcam blev svaret som tidigare att "Arcam is involved with more or less everyone".
http://3dprint.com/117456/stryker-3d-printing-facility/
Zimmer-Biomet
Världens tredje största tillverkare av ortopediska implantat annonserade nyligen ett FDA-godkännande för ett 3D-utskrivet fotimplantat. Återigen är det omöjligt att veta om dessa produkter ska tillverkas med Arcams maskiner eller med den konkurrerande lasertekniken. Oavsett anser jag att varje nytt implantat tillverkad med AM är ett steg närmare en "tipping point" där implantattillverkarna överger konventionella tillverkningsmetoder till förmån för AM. Fördelarna är så stora i termer av patientnytta (så kallad beninväxt där implantatet tack vare en skrovlig yta fäster bättre med patientens skelett), kostnadsbesparingar för tillverkaren och total designfrihet att det på sikt inte finns något alternativ.
http://3dprint.com/119662/zimmer-biomet-fda-system/
Slutsats: Det är uppenbart att AM kommer på bred front. Allt flera av världens största bolag arbetar med tekniken i specifika projekt för att lansera nya produkter. Tiden är kommen för när kunderna går från att beställa 1 maskin för forskning, till att beställa 5 eller 10 maskiner för produktion av en del eller produkt.
Aktiemarknaden är fortsatt fokuserad på fel saker när det gäller Arcam. I Q2 var orderingången för dålig, i Q3 var bruttomarginalen för dålig. I Q4 var ebit för dåligt. Arcam är enligt min mening det i särklass mest intressanta tillväxtcaset på börsen. Möjligheterna med AM känns ändlösa. Detta är en bransch som kommer växa otroligt snabbt under en otroligt lång tidsperiod. Tids nog kommer en skördetid i Arcam när marginalerna blommar ut. Men det vore direkt fel av Arcam att inte växa så fort det bara går med viss lönsamhet i nuläget, en uppfattning som delas av bolaget.
Min prognos för 2016 är 70-75 levererade system, 40-50% ökning jmf med 2015. Med visst marginalhäv bör detta innebära runt 100 miljoner kronor i rörelseresultat. Det ger ett EV/ebit på 28x för 2016. Högt? Javisst! Dyrt? Ingalunda!