Per Henriksson grundade Arc Aroma Pure 2008. Henriksson känner vi bl a till från CLS.

Arc Aroma Pure (AAP) utvecklar ett system som väsentligt effektiviserar produktion av biogas. Biogas är ett bränsle som framställs av biomassa. Gasen bildas när organiskt material bryts ner. I en biogasanläggning läggs biomassa i en rötkammare och gasen bildas. Biogasen består av metan och koldioxid. Den färdiga biogasen används för uppvärmning, produktion av el eller fordonsgas. AAP bidrar i denna process med en förbehandlingsanläggning som ska kopplas in i biogasanläggningar. CEPT-plattformen slår sönder cellmembran och andra strukturer i substratet. Detta frigör näringsämnen som gör att rötningen till biogas går fortare och mer gas kan produceras. Sammantaget förbättrar detta lönsamheten i befintliga anläggningar radikalt. Hur mycket CEPT effektiviserar produktionen varierar. Målet är 10-15 %, men i pilotanläggningen har de nått bättre resultat. Produktionen ökade med 28 %. Mer om detta kan man läsa i AAP:s emissionsmemorandum som finns på Aktietorgets webbsida.

Under 2009 producerades ca 1,4 TWh i 229 anläggningar i Sverige. 2020-visionen innebär att det i Sverige 2020 ska produceras 20 TWh. Det kommer att innebära en stark tillväxt på marknaden och därmed de bästa förutsättningarna för AAP. Enligt Henriksson måste nya substrat (råvaror) introduceras för att nå målet. Här kommer också CEPT-tekniken in. Henriksson menar att CEPT möjliggör användande av vissa odlade grödor, alger, tång och biprodukter från skogsindustrin. Han kallar det för ett paradigmskifte.

Den riktigt stora marknaden är Tyskland där det startas en ny biogasanläggning var sjätte timme.

Samarbete med E.ON

AAP har utvecklat en storskalig pilotanläggning för förbehandling vid en befintlig biogasanläggning som samägs av E.ON och privata aktörer. Denna ska (om jag förstått saken rätt) säljas i slutet av året. Det inbringar i så fall en hel del likviser till bolaget.

Marknadsföring av CEPT-plattformen inleds i år. Färdiga anläggningar ska produceras under 2014 då leverans sker till slutkund.

Det finns idag ingen teknik som kan konkurrera med CEPT.

Andra användningsområden

Andra användningsområden för CEPT är rening av dricksvatten, poolvatten, industrivatten och ballastvatten. Hygienisering av flytande livsmedel och Optifreeze som sysslar med infrysning av frukt och grönsaker.

För ett tag sedan meddelade AAP att ett samarbete med ett globalt företag inom vattenrening inletts. Syftet är att utveckla produkter för rening av avlopps- och processvatten. Bakterier och rester av antibiotika ska reduceras. Vem samarbetspartnern är kommer att meddelas längre fram.

Optifreeze

AAP äger 40 % av bolaget Optifreeze med option att förvärva ytterligare 11 %. Optifreeze har utvecklat en frysteknik som gör att frukt och grönsaker kan behålla smak och form efter upptining. Optifreeze använder AAP:s teknik. Potentialen i Optifreeze bedöms vara mycket stor och intresse märks från livsmedelsindustrin. Optifreeze söker efter en samarbetspartner.

Nyemission

AAP tog in 5 MSEK i en nyemission i samband med noteringen på Aktietorget. Emissionen övertecknades till 50 %. Enligt bolaget ska inga fler emissioner behövas. Pilotanläggningen ska säljas i år vilket kommer att inbringa en betydande summa. Varför så låg värdering i samband med emissionen? Henriksson är pro aktieägare och sätter hellre bolaget billigt på börsen för att inte behöva lägga för mycket tid på att få in kapitalet. Värdeutvecklingen för hans del får komma som noterat bolag istället. Emissionen ska användas till utveckling och marknadsföring.

Riktkurs 40 kronor

2015 ska bolaget omsätta 70 MSEK med ett resultat i intervallet 19 – 21 MSEK. Det ger en vinst per aktie om ca 2,85 SEK. P/e-talet bör bli högt. Vi säger 20 för att inte överdriva. Då ska aktien handlas till 57 kronor. Eftersom man tittar på p/e-tal för kommande år så är det alltså nästa år värderingen bör ligga här. 2016 ska bolaget omsätta 100 MSEK med ett resultat på 25-28 MSEK. Vinst per aktie 2016 blir 3,75 kronor per aktie. Med den tillväxt som bolaget uppvisar ska p/e-talet ligga högt, men vi säger 20 även här. Då ska aktien stå i 75 kronor. Dessa prognoser avser biogas. Lägg till Optifreeze och de andra verksamheterna så har vi en värdering på gissningsvis 75 kronor per aktie nästa år. Kanske kan det då vara rimligt att aktien når hälften av det i år? Min riktkurs på ett års sikt blir 40 kronor. Vägen dit kan tyckas lång men i AAP finns möjligheten.

Det som framför allt får mig att köpa aktien är de många möjligheterna. Eftersom CEPT kan användas inom flera olika områden är det troligt att vi får se avtal utanför huvudområdet biogas. En riktig bubblare är Optifreeze. Skulle bolaget nå ett avtal med en livsmedelsjätte kan det bli en riktig raket som då kanske knoppas av och särnoteras?

Det finns så klart risker med nya bolag, men potentialen står verkligen ut i Arc Aroma Pure.