Det är inte mycket positvt det finns att hitta i nyhetsflödet nu för tiden. Den samlade ekonomiska journalistkåren tävlar om att hitta kända profiler och investerare med negativ syn på den ekonomiska situationen i samhället. Dom verkar även tävla med varandra om dom värsta rubrikerna om kreditkris och katastrofer i den ekonomiska världen. Endast senaste dagarna har vi mötts av rubriker som “jämförbar med Kreugerkraschen”, “ericsson sjunker som en sten”, “det finns inga köpare” och många rubriker med ordern ras, stort fall och störtdyker.

Flera av världens mest kända investerare och ekonomer är även med och späder på. Warren Buffet säger bland annat om återhämtningen i den amerikanska ekonomin: “Det kommer inte att bli imorgon, det kommer inte att bli nästa månad och det kanske till och med inte blir nästa år”. George Soros är stadigt i media och kritiserar (det har han även gjort i goda tider också men..). I amerikanska tidningar publiceras listor om varför en “bear-market” råder med liknelser till högkonjukturens taxichafför (http://blogs.wsj.com/deals/2008/06/23/you-know-its-a-bear-market-on-wall-street-when/ ).

Men är det verkligen så illa då? Har vi inte sett det förut och är det inte köpläge när det är som mörkast. Börsen repade mod både efter Kreugerkraschen, Oljekrisen, finanskrisen samt dotcomkrisen och jag tror även börsen kommer överleva denna krisen. Vad som är viktigt är att våra regeringar och ledande marknadsaktörer tar tag i problemet och hittar alternativ till oljan. Och det är fullt möjligt, ett exempel ligger väldigt nära oss, nämligen Danmark. I spåren av 70-talets oljekris införde Danmark som alla andra nationer restriktioner och subventioner till följd av"oljebristen". Till skillnad från flertalet länder behåll Danmark sina höga skatter på bilar, sin satsning på alternativa energikällor. Detta har medfört att Danmark i dag är världsledande inom vindkraft och sedan 70-talet har landet oljeförbrukning knappt ökat. Andra länder har nu påbörjat detta arbete, men det tar lite tid.

Finanskrisen i USA är bara en sundhetstecken och det finns flera regioner i världen beredda att överta stafettpinnen från USA som världens ekonomiska motor. På 70-talet övertog Japan denna för sedan att överlämna den till NordAmerika. Nu finns länder som Indien, Kina, Östeuropa, LatinAmerika och även Europa beredda att överta.

Inflationen sägs även den vara ett megaproblem för tillfället. Även här dras likheter till samtliga tidigare kriser. Även då var inflationstrycket ett problem, men både under finanskrisen och dotcomkrisen löstes detta problem ganska smidigt i spåren av lågkonjukturen.

Faktum är väl snarare att fler och fler människor och länder i världen få det bättre och bättre och köpkraften bland befolkningen ökar. Detta kommer leda till ökad efterfrågan på samtliga varor och tjänster vilket i sin tur ledar till att företag fortsätter växa och må gott. Problemet för västvärlden företag och ekonomier är väl snarare att vi måste inse att det är inte den utbyggda ekonomien i vår värld som skall leda den fortsatta utvecklingen utan dessa regioner själva. Det gäller bra för “våra” företag att se till att få in sina fötter och använda sina pengar till att vara med i början i dessa regioner. Att sedan ett visst inflationstryck kommer uppstå i spåren av tillväxten är inte mer än naturligt.

Personligen tycker jag att Skagen fonder har uttryckt sig väldigt bra i en av sina senaste fondrapporter:

“Kraftig tillväxt i länder med högt sparande bidrar till att hålla de långa obligationsräntorna nere. Det dämpar prisfallet på bostäder och finansiella tillgångar. Och det bidrar till att upprätthålla en anständig nivå på företagens investeringar. Något som är viktigt för att en tillväxtpaus inte ska glida över i en långvarigt lägre trendtillväxt”

Trevlig helg på Er alla.