Jag sitter och funderar lite på hur ekonomin och företagandet hade sett ut i alla länder om inte börserna fanns. Börsen har ju kommit till för att alla och envar ska kunna gå in och bli en liten, liten, delägare i ett bolag och på så vis få del av bolagens vinster. En win-win situation för alla eller ?

Det ställs ju hårda krav på bolag som vill börsnoteras och alla räkenskaperna skall vara publika.Investmentbankerna spelar en nyckelroll då bolagens värde ska bestämmas innan man bestämmer notering och antalet aktier och belopp. Det ska rapporteras varje kvartal, halvår, och till slut ett bokslut för helåret om hur verksamheten går och hur ledningen bedömer framtiden för bolaget. Allt ska redovisas. Rena företagshemligheter får man dock behålla hemligt. Aktieägarna har rösträtt på en årlig stämma men i praktiken blir de ju dom riktigt stora ägarna som bestämmer. Vi köper andelar i form av aktier och kan via börsen sälja dom till det pris köparen vill ha eller så kan man köpa mer eller så behåller man dom bara under en längre tid. Man gör som man vill med sin “andel” kan man ju tycka, för inte är vi väl påverkade av något eller någon ?

Varför vill man bli ett noterat bolag på börsen då ?

Onoterade bolag slipper ju mycket av sifferexcersisen, förutom den årliga bolagsredovisningen. En hel del kostnader man slipper alltså. När ett onoterat bolag behöver mer pengar av någon anledning som har man bara bankerna att vända sig till och i dagens situation verkar det vara kärvt för många bolag att få tillgång till kapital och krediter för att hålla igång verksamheten.

Det finns ju flera skäl att notera bolaget och ett är att på börsen finns det pengar att hämta för bolagen, och dom behöver inte lämna några som helst garantier när man går ut och ber om pengar från aktieägarna. Money to spend for free….Man kan ju låna på bank också men det medför ju räntekostnader..

Ett annat skäl är att det finns en större trygghet i att vara ett noterat bolag eftersom man alltid kan gå ut och begära mer pengar från aktieägarna om det skulle knipa eller om man vill gå på offensiven och köpa upp t.ex en konkurent. Aktieägarna brukar svara upp på en begäran om mera pengar. Inga räntekostnader för bolagen. Gratis pengar måste det kallas eftersom aktieägarna inte kräver eller ens kan kräva en motprestation. Man får hålla till godo med företagets utfästelser och det är ju ingenting annat än just, utfästelser.

Det tredje skälet är att man blir mer exponerad mot marknaden och kan då lättare få nya kunder, man kan växa fortare, och börsen ses lite granna som ett skyltfönster mot världen. Redeye börjar kanske börjar bevaka bolaget och komma med råd till investerare. Man kliver så att säga upp en division. Man vill spela i A-laget helt enkelt. Nu finns det ju en hel del stora bolag som inte vill noteras eller har avnoterats från börsen efter att man har gjort bedömningen att bolaget kan verka bättre utan att vara noterat och då tänker jag i det fallet på Stena line.
Stena line har inte ens varslat om uppsägningar trots dom bistra tider som är.

Stena line står starkt i turbulensen och dom gjorde nog rätt som köpte loss det från börsen.
IKEA är väl annars de bolag som skulle kunna bli en riktig folkaktie om det noterades på börsen. Nu lär det aldrig hända och det beror väl antingen på att Ingvar Kamprad är skitsnål eller så vill han helt enkelt ha total kontroll över sin skapelse själv. Han kan ju också ha gjort den bedömningen i ett tidigt skede att IKEA frodas bättre som icke noterat bolag. Hur som helst så har Ingvar Kamprad gjort rätt. IKEA växer så det knakar och nu ska hela Ryssland IKEA-riseras i rasande fart. En riktig kassako. Har IKEA ens gått med förlust någon gång ?

Jag är helt övertygad om att IKEAS och Stena lines “börsvärde” hade varit betydligt lägre idag om dom hade varit noterade än vad dom förmodligen är som onoterade idag. Mycket lägre t.o.m .

IKEA och Stena line struntar fullständigt i börskurser och tutar på som vanligt även om dagens läge får anses som extremt på många sätt.

Kalles farsa