Post entry

Sensommarens kursraket

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Lilla Aqeri har rusat med 180 procent sedan juli. Här är anledningen.

Aqeri tillverkar ruggad kommunikationsutrustning. Det rör sig t ex om datorer, bildskärmar och telefoner som skall tåla bomber och granater varför försvarsindustrin är en huvudmålgrupp. Produkterna säljs dessutom till industrin och fordonsbranschen men de lönsammaste affärerna har försvarsindustrin genererat.

Den 27 augusti annonserades att Aqeri fått ett utvecklingsuppdrag från ett ledande amerikanskt försvarsföretag. Affären var en följdorder på ett uppdrag som utfördes ifjol och kan betraktas som ett stort och lite oväntat genombrott. Aqeri har nämligen för flera år sedan gjort ett inbrytningsförsök på den amerikanska marknaden utan att lyckas men nu ser alltså en marknadsetablering ut att kunna ske, möjligtvis tack vare att bolaget fått förtroendet att rugga produkter från bl a Cisco, IBM och HP, som är typiska amerikanska bolag.

Utvecklingsuppdragets syfte är att Aqeri skall ta fram kommunikationsutrustning med extremt höga tekniska krav. Ett första seriekontrakt spås levereras redan under nästa år med ett ordervärde upp mot 20 Mkr. Det är högt eftersom halvårsrapporten visade en omsättning på ca 15 Mkr.

Ursprungsordern(2 Mkr) till försvarsföretaget kommunicerades i maj ifjol och avsåg avancerad kommunikationsutrustning för extrem miljö. Angående kunden och potentialen förklarade då Vdn: ”Kunden är ett av de absolut största företagen i branschen och vi har i våra diskussioner än så länge bara skrapat lite på ytan vad gäller deras totala behov av denna typ av utrustning.” . Ett genombrott inom amerikansk försvarsindustri innebär naturligtvis, i teorin, att det inte finns några gränser angående hur stora ordervärden det kan bli frågan om. Givetvis skall man inte förvänta sig att Aqeri över en natt blir lika stort som Saab men trots en kursuppgång på nästan 200 procent sedan juli ligger marknadsvärdet på endast 24 Mkr, alltså i princip lika högt som det förväntade ordervärdet för första seriekontraktet. Ur detta perspektiv framstår vågskålen och balansen mellan potential och börsvärde ligga kraftigt på sned.

En liknande potential finns även i Indien. Här har Aqeri funnits i tio års tid och efter 8 års närvaro av pilotleveranser tog företaget 2010 den största exportordern någonsin, värd 8 Mkr, med destination indiska militären. Denna avsåg sista delen av en förserie inför starten av volymserie och sedan rekordordern kommunicerats ut har ytterligare tre order vunnits inom nya segment varför marknadsnärvaron i Indien känns spännande då Aqeri framstår positionera sig för större orders.

Att arbeta mot försvarsindustrin innebär dock utsatthet för långa ledtider då det kan röra sig om flera år mellan initial kontakt och förverkligad order. Politiska beslut kan även snabbt förändra förutsättningarna och spräcka förväntade beställningar. Därmed är affärsmiljön lika tuff som den extrema miljö Aqeri:s utrustning skall klara av att hantera. En ryckig orderingång har också inneburit att framgångskvartal med bra lönsamhet blandats med katastrofperioder där nu Aqeri befunnit sig i en ökenvandring. Offensiva ansträngningar har däremot gjorts med syfte att bygga upp förutsättningar till ökad orderfrekvens samt jämnare försäljningsutveckling och ljuset i tunneln har börjat skönjas.

Under de senaste två åren har Aqeri stärkt distributionsnätet och landsatt sin produktportfölj i Australien, Tyskland, Ungern, Turkiet, Polen, Finland, Storbritannien och USA. Det är en storoffensiv vilket framledes naturligtvis ger förutsättningar till en rejäl omsättningstillväxt, även fastän det är värt att än en gång betona risken med de långa ledtiderna.

Det har även skett byte på VD-posten då nu Manne K A Koerfer tagit över rodret. Koerfer sitter med 20 års erfarenhet från försvarsindustrin och har tidigare bl a arbetat hos Saab som ansvarig för försäljningen av bl a ubåtjaktssystem och stridsflygplanet Gripen vilket ger hopp om att Aqeri nu sitter med avgörande kompetens för att ro hem intressanta försvarsprojekt. I halvårsrapporten skriver dessutom bolaget att affärsområdet Försvar kännetecknas av stor potential med ett historiskt stort antal offertförfrågningar, där en eller flera signifikanta marknadsgenombrott förväntas under det andra halvåret 2012. Dessutom avslöjas att samtal inletts med systemhus – stora multinationella försvarsföretag – om partnerskap inom ramen för stora upphandlingsprojekt på ett fåtal marknader, där nu genombrottet i USA sannolikt är ett av dessa.

Strukturaffär väntar

Potentialen inom försvarssidan tycks även locka hugade riskkapitallister. För ett par år sedan gick investeraren Hubert Johansson in i bolaget via en 10-procentig ägarandel(idag förflyttat till kapitalförsäkring) och kallade till extrastämma med syftet att få en styrelseplats. Vad som lockade var potentialen inom försvarssektorn och möjligheten att få till en strukturaffär för att skapa aktieägarvärde. Avsikten var att undersöka om Aqeri:s verksamhet skulle passa bättre som affärsområde i ett större bolag.

Via den senaste nyemission i somras seglade även styrelseordföranden Göran E Larsson upp som näst största ägare med ca 20 procent av aktierna. Han är styrelseproffs med ett tidigare förflutet hos riskkapitalbolaget Traction och sitter således med behövlig fingerkänslighet för att hantera strukturaffärer.

Dessutom har styrelsen i år utökats med advokaten Erik Nerpin som tidigare i år medverkade till att Cassandra Oil tog köksvägen in på First North. Tidigare letade Aqeri efter en styrelseledamot med branschmeriter men valde alltså att plocka in en advokat vilket stärker signalen att en strukturaffär nu kan bli aktuell.

Ytterligare indikationer framkommer i det emissionsprospekt som släpptes i samband med sommarens kapitalpåfyllning. Där står uttryckligen att styrelsen skall undersöka möjligheten att ta en aktiv del i en förväntad framtida konsolidering bland marknadens aktörer. En av huvudpunkterna angående emissionslikvidens syfte var även att stärka Aqeri:s förhandlingsposition inför möjliga strukturaffärer.

Tack vare att Aqeri under tio års tid byggt upp sitt varumärke i Indien och gått igenom fasen av pilotprojekt samt nu börjat närma sig de stora projekten finns ett stort strategiskt värde i bolaget tillsammans med genombrottet i USA och utbyggnaden av distributionsnätet. Därutöver har produkterna NATO-anpassats och affärsmodellen effektiviserats. Via två genomförda kostnadsbesparingsprogram har dessutom Aqeri städats upp där antalet anställda minskat från ca 40 till idag 13 tillsvidareanställda. Det är alltså upplagt för en strukturaffär men innan dess är syftet troligtvis att visa lönsamhet på sista raden tillsammans med att ro hem ytterligare genombrottsorders så att affären kan ge god avkastning till aktieägarna.

Tidigare har norska DataRespons visat intresse för Aqeri och en tänkbar köpare är även ÅF, som dessutom är Aqeri:s VD:s senaste arbetsgivare. Bolaget är dock ingen bombsäker investering då inte många ören finns kvar från sommarens kapitalpåfyllning. Besparingsprogrammet ger dock förutsättningar för lönsamhet vilket tillsammans med förväntade affärer inom försvarssidan för upp bolaget som en intressant turnaroundkandidat, förutsatt att man sitter med någon slags fetischm för småbolag med obefintlig aktieomsättning.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?