Post entry

Fyndläge i Aqeri

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aqeri befinner sig i ett mycket intressant läge. I niomånadersrapporten uppgick omsättningen till 50,5 Mkr med ett resultat på – 3,3 Mkr. Det som dock ger en rysningar var att omsättningen under Q3 endast uppgick till ynka 7,7 Mkr. Självklart målades även siffrorna röda då resultatet till följd av den låga omsättningen sjönk till – 3,7 Mkr. Börsvärdet på 24 Mkr ser således inte så jättebilligt ut men vänder vi på stenarna blir det svårt att inte ändra uppfattning.

Den låga omsättningen under Q3 förklaras till stor del av en obefintlig orderingång under det första halvåret eftersom Aqeri under de två första kvartalen kommunicerade ut endast två vunna orders med ett sammanlagt ordervärde på 1,2 Mkr. Under det andra halvåret har det dock vänt ordentligt då bolaget pressmeddelat om en handfull vunna orders med ett sammanlagt ordervärde på 17,9 Mkr, vilket även gett ledningen tillräckligt med mod för att våga lova vinst under det sista kvartalet.

Aqeri är en leverantör av dator- och kommunikationsutrustning för extrema förhållanden. Bolaget förbättrar standardkomponenter så att de skall klara av t ex kraftiga vibrationer, fukt, temperaturskillnader och elektromagnetiska fält. Produktsortimentet består bl.a. av en dator som klarar av en shock på 50G, vilket motsvarar en nära minsprängning vid fartyg. Försvarsindustrin är således en viktig marknad men Aqeri säljer även produkter till industri- och fordonsbranschen, vilket innebär att bolaget har tre verksamhetsben att stå på, varav det första är hyfsat konjunkturokänsligt. Förutom nyförsäljning tillkommer även support- och serviceavtal.

För att stå emot konjunktursvackan inom främst fordonsindustrin avvecklades i våras verksamheten i Luleå för att istället läggas ut på kontraktstillverkare. Övrig verksamhet finns koncenterad i Spånga och omstruktureringen spås ge effekt under innevarande kvartal. Tillsammans med den förbättrade orderingången bör således bolaget klara av att uppfylla ledningens profetia om vinst och möjligtvis klarar bolaget av att nå en omsättning på 70 Mkr för helåret. Det är dock en bra bit kvar till ledningens målsättning som sattes under 2007, att omsätta 200 Mkr inom 3 år. I den senaste årsredovisningen var dock målsättningen borttagen, sannolikt till följd av den överraskande snabba lågkonjunkturen men det finns dock ändå hopp om riktigt hygglig tillväxt framöver.

Det absolut intressantaste med Aqeri är bolagets fokusering mot den internationella försvarsindustrin. Historiskt har framförallt svenska FMV stått för den största delen av intäkterna inom affärsområdet men bolaget har under de senaste åren även vunnit flera mindre genombrottsorder från försvarsmakterna i Indien, Thailand, Italien, Finland och Singapore. En fortsatt lyckad internationalisering med utökade uppföljningsorders skulle således kunna resultera i rejäl tillväxt framöver och som ett extra ess i rockärmen har Aqeri även fått förtroende från Cisco att förädla en av deras telefoner och sälja den mot den globala försvarsindustrin.

Som ett exempel på tillväxtmöjligheterna så värderas den indiska marknaden för Aqeris produkter till cirka 1 miljard kronor per år, vilket bolaget åtminstone lyckats börja knapra på tack vare två vunna orders hittills under året. I april ifjol fick bolaget även en lovande testorder på ett radiokommunikationssystem från det thailändska flygvapnet. Ordern är spekulativt intressant eftersom utvärderingen beräknades pågå under ett år och då målsättningen är att systemet efter utvärderingen skall implementeras i samtliga flygsystem skulle det alltså kunna innebära att en eventuell saftig uppföljningsorder finns inom räckhåll om Aqeri lyckas få fortsatt förtroende.

Aqeri ser alltså rätt intressant ut och visar det sig att orderingången fortsätter i lika lovande takt som hittills under H2 känns aktien mycket förmånligt värderad. Finansiellt ser även bolaget stabilt ut eftersom nettokassan vid senaste rapport uppgick till 4,8 Mkr samt då bolaget därtill hade tillgängliga kreditutrymmen på 11,2 Mkr. Bruttomarginalen har även tidvis varit ovanför 50 procent vilket skvallrar om en god lönsamhetspotential. Det krävs dock att man är rätt ”ruggad” för att våga sig på köp och relativt långsiktig eftersom aktien tenderar att vara mycket illikvid.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?