Post entry

Ett bombsäkert portföljbolag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

First North-listade Aqeri har i år stigit på börsen med nästan 50 procent men det bör finnas betydligt mer att hämta på uppsidan. Bolaget är en leverantör av dator- och kommunikationsutrustning för extrema förhållanden och uppkom år 2006 av ett samgående mellan PCQT och Propac. Koncernen består av affärsområdena Fordon, Industri och Försvar och produkterna återfinns idag i bl a lastbilar, stridsvagnar och industriella styrsystem.

Nyligen ingick Aqeri ett licensavtal med IBM, där bolaget kommer att rugga IBM:s Blade Center-servrar så att de klarar krävande miljöer inom militära samt industriella applikationer. Avtalet omfattade marknaderna i Indien, Tyskland, Sverige, Frankrike, Italien samt Australien och det intressanta är att avtalet var ett initiativ från IBM India för att tillgodose det ökade kravet på ruggade servrar i landet.

Aqeri har under många år fokuserat på att få ett fotfäste på den indiska marknaden och bolaget har även erhållit flera intressanta mindre referensorders till försvarsindustrin. För att accelerera försäljningen i regionen kommer Aqeri i år att lägga ut nya produktserier till kontraktstillverkare i landet vilket spås bli lyckosamt eftersom produkterna då stämplas som "indiska", vilket förutom närheten till kund spås ge bättre förutsättningar för affärer. Det finns således skäl att tro att IBM:s servrar är en av produkterna som kommer att "ruggas" i landet och initiativet av IBM skvallrar således om att en stark försäljningsökning på den indiska marknaden är nära förestående.

Den potentiella marknaden i Indien för Aqeri:s produkter är även mycket stor och beräknas till 1 miljard kronor och växer årligen med 20 procent tack vare ökad datorisering inom bl a försvarsmakten. Således finns det alltså en enorm tillväxtpotential i landet vilket Aqeri bör kunna ta del av, dels tack vare samarbetet med IBM men även tack vare att bolaget har fler samarbeten med andra stora aktörer såsom HP och Cisco.

Ifjol omsatte Aqeri 76 Mkr med ett rörelseresultat på 1,5 Mkr. De konjunkturkänsliga affärsområdena Fordon och Industri hade ett tufft år då bl a försäljningen inom Fordon sjönk med dramatiska 57 procent. Detta innebar även att Aqeri tvingades omstrukturera och lade ner verksamheten i Luleå för att istället koncentrera verksamheten till Spånga och lägga ut större tillverkningsserier på kontraktstillverkare. Nedläggningen belastade resultatet med cirka 5 Mkr. Rensat för dessa engångskostnader skulle således rörelseresultatet ha landat på 6,5 Mkr vilket är en intressant iakttagelse med tanke på nuvarande börsvärde på cirka 32 Mkr.

Anledningen till att rörelseresultatet rensat för engångsposter blev så pass högt, trots att marknaden nästan rämnade, var att affärsområdet Försvar gick mycket bra och ökade försäljningen med hela 66 procent till 45,2 Mkr. Försvar är således Aqeri:s största affärsområde och även det mest lönsamma med en bruttomarginal på 66 procent för fjolåret. En stor del av framgången beror på att Aqeri har ett mångårigt samarbete med FMV gällande ett 50-tal produkter, vilket kontinuerligt resulterar i nya orders och avtalet förlängdes även i november ifjol med ytterligare 3 år. Dessutom fick Aqeri under fjolåret intressanta orders från försvarsmakterna i Italien, Finland, Norge och Storbritannien där det i många fall handlade om inledande utvecklingsprojekt som spås leda till större följdaffärer längre fram. Detta tillsammans med det nyligen tecknade licensavtalet med IBM ger således mersmak inför fortsättningen med förhoppningsvis mycket sötsaker framförallt levererade från den indiska försvarsmakten.

Värderingen ser alltså märkligt låg ut för tittar vi på Q4 uppgick försäljningen till 25,5 Mkr med ett rörelseresultat på 4,6 Mkr samt ett vpa på 2 kronor vilket förbryllar då aktien idag handlas för drygt 18 kronor. Sneglar vi även på branschkollegan JLT Mobile Computers som omsätter ungefär lika mycket, har svagare balansräkning och presterar sämre resultat, värderas JLT dubbelt så högt på börsen. Aqeri ser alltså lockande billig ut och en intressant detalj är att börsvärdet idag ungefär motsvarar det som PCQT betalade för Propac år 2006.

En av orsaken till den låga värderingen är dock att försäljningen svänger kraftigt mellan kvartalen vilket säkert väcker huvudbry hos placerarna men samtidigt har faktiskt Aqeri lyckats hålla en försäljning kring 75-85 Mkr de 3 senaste åren, trots en kraftig konjunkturavmattning, och ifjol ökade t o m försäljningen marginellt jämfört med 2008. En annan sannolik orsak till den njugga värderingen är att likviditeten i aktien är låg då 72 procent av aktierna finns hos de 10 största ägarna. Å andra sidan kan detta även medverka till en dramatisk kursuppgång den dagen aktiemarknadens intresse väcks för bolaget.

Den starka tillväxten inom Försvar med en spännande landsättning på den indiska marknaden, tillsammans med en successivt förbättrad konjunkturbild, vilket bör gynna Industri och Fordon, bör Aqeri ha goda förutsättningar för att accelerera tillväxttakten i år och tack vare fjolårets omstruktureringar finns det även utrymme för markanta resultatförbättringar. Aktien ligger således fortsättningsvis tryggt i portföljen i väntan på fortsatt kursuppgång men Q1 lär dock bli rätt svagt, trots att Aqeri presenterat ett par intressanta orders under slutet av kvartalet. Att hålla ett öga på bolaget är att rekommendera.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?