Post entry

Aqeri - intressant potential

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aqeri redovisade idag sitt Q2 resultat. Som väntat blev lönsamheten ansträngd under Q2 men det ser ljusare ut för resten av året.

Omsättningen Q2 för Aqeri kom in ungefär som väntat på 13,8 miljoner.

Resultatet var sämre än väntat främst beroende på att man valt att skriva ned godwill med 3 miljoner. Man redovisar också kostnader för omstrukturering på 2,3 miljoner. Bruttomarginal sjönk från 64% Q1 till 54% Q2, vilket svarar för 1,5 miljon i ökade kostnader.

Att man skulle redovisa omstrukturerings kostnader var ingen överraskning. Den lägre marginalen känns rimlig med den lägre omsättningen Q2 och borde kunna stiga under helåret, men är samtidigt svårbedömd.

Rensat för rörelsekostnader och godwill var resultatet – 2,1 miljoner, vilket man skulle kunna justera med en förväntad bruttomarginal för helåret.

Q2 visar att breakeven ligger högre än vad man får med Q1:ans marginaler vilket inte var direkt oväntat. Q2 indikerar en break-even omsättning på 17 miljoner, vilket torde vara en något hög skattning.

Kassaflödet under H1 på 24,1 miljoner var en höjdare men inte oväntad. Nedskrivningen av godwill var en liten kalldusch för Q2 resultatet men samtidigt har det lite att göra med den framtida verksamheten. Man tycker bara att det borde gjorts tidigare. Företaget ser väl positionerat ut inför en återhämtning av konjunkturen.

Omsättningen på 13,8 miljoner är mycket stark om den inte innehåller delar från den stora 37 miljoners ordern. Ett överslag visar att snittet för Q4-Q1 blir drygt 13 miljoner per kvartal om man tar bort 37 miljoner. Detta skulle indikera att ”löpande fakturering” är ca 13 miljoner bestående av eftermarknads aktiviteter och småorder att sätta i relation till break-even på 17 miljoner.

Orderläget ser bra ut med större order på 11 miljoner. Bara dessa order tillsammans med den ”löpande fakturering” borde säkerställa att man redovisar ett positivt resultat H2 före omstrukturerings kostnader.

Nu är det ett visst säljtryck i aktien antagligen på viss besvikelse i rapporten, och att nedskrivningen av godwill antagligen skapar viss osäkerhet.

Främst nya order är möjliga triggers för kursen, en aktie att bevaka.

Försvarsdelen ser för närvarande urstark ut samtidigt säger man sig få ökat antal affärsförfrågningar inom övriga segment.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?