Post entry

AppSpotr - Snart ledande på asiatiska marknaden?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är sällan man känner att man funnit den där guldklimpen. Efter snart ett års sökande har jag tack vare än vän tro mig hittat den. Efter succén med Eyeonid som jag skrev tidigare är här nästa bolag som jag tror har en ljus framtid.

AppSpotr är ett svenskt mjukvaruföretag som erbjuder en molnbaserad plattform för utveckling av appar. Plattformen gör det möjligt för företag, organisationer och privatpersoner att snabbt, enkelt och kostnads-effektivt utveckla appar i stor volym och publicera dessa på AppStore och Google Play.

AppSpotrs plattform är starkt inspirerad av världens ledande webbpubliceringsverktyg såsom WordPress, Wix, Weebly och Squarespace. Dessa plattformar har under det senaste decenniet tagit en betydande marknad-sandel vad gäller utvecklingen av webbplatser. Anledningen därvid är att dessa är nästintill kostnadsfria, de är enkla att använda, det går att bygga webbplatser från färdiga teman, de är flexibla och utbyggbara, de är säkra, sökmotorvänliga och har stora supportgrupper(eng. Communities) som bidrar till framtida utveckling. AppSpotrs grundläggande filosofi är att tillhandahålla en motsvarande plattform för utveckling av appar.

AppSpotr har hittills utvecklat en grundläggande plattform där vem som helst kan designa, utveckla och publicera en professionell app. Helt utan kostnad för användaren. Därtill tillhandahåller AppSpotr en marknadsplats där användare kan köpa till premiumfunktioner. Över tid kommer marknadsplatsen utökas med alltfler funktioner, utvecklade av både AppSpotr och tredjepartsutvecklare. För plattformens användare innebär det ett ständigt växande urval av funktioner, såsom t.ex. tillägg för sociala medier, kartor, e-handelsverktyg, chattforum och kontaktformulär. För utvecklare innebär marknadsplatsen en möjlighet att få betalt för sina tjänster. Marknadsplatsen sammanför därmed kreativa användare med talangfulla programmerare.

Vem som helst kan använda AppSpotrs plattform utan kostnad. Bolaget riktar sig dock i första hand till en professionell målgrupp bestående av t.ex. reklam-, PR-, och kommunikationsbyråer, webbdesigners, webbutvecklare och andra kreativa yrkesroller inom digital utveckling och kommunikation. Målgruppen använder redan idag i hög utsträckning webbpubliceringsverktyg för utveckling av webbplatser. Med AppSpotrs plattform får dessa kreativa användare ett kraftfullt verktyg för utveckling av appar, vilket ökar deras tjänsteutbud till slutkunder.

AppSpotrs affärsmodell baseras idag på intäktsflöden från premiumabonnemang men Bolagets målsättning är att utveckla affärsmodellen och bl.a. erhålla transaktionsintäkter från försäljning av tredjepartsfunktioner och andra samarbetspartners.

Bolaget befinner sig i en stark utvecklings- och tillväxtfas och har under det senaste halvåret blivit kontaktade av ett flertal potentiella partner i syfte att undersöka huruvida det finns förutsättningar för samarbeten. Dessa samtal har hittills resulterat i strategiska samarbetsavtal med bland annat betalningsleverantören PayPal, konsultföretaget Icantel och investmentbolaget Novel Unicorn. Baserat på nämnda dialoger har bolaget identifierat möjligheter att nå ut till större volymer av kunder som bedöms vara benägna att betala för AppSpotrs tjänster. Bolaget och berörda partner bedömer att det finns goda möjligheter att snabbt nå en bred bas av betalande användare genom att särskilt bearbeta dessa kundvolymer.

Det samarbetsavtal som för närvarande bedöms ha störst affärsmässig betydelse är samarbetet med Hong Kong-baserade investmentbolaget Novel Unicorn avseende bearbetning av den asiatiska marknaden. Om avtalets alla milstolpar infrias innebär det etablering av ett flertal försäljningskanaler i Asien med årligt återkommande intäkter om minst 360 MSEK. Utöver den ekonomiska innebörden torde samarbetet i så fall innebära att AppSpotr blir den ledande apputvecklingsplattformen i Asien, vilket är den region i världen som har högst tillväxt inom marknaden för appar.

Styrelsen bedömer att det är av stor vikt att säkerställa att potentialen i avtalet med Novel Unicorn tas tillvara på ett så för aktieägarna effektivt sätt som möjligt. Vid en extra bolagsstämma den 16 juni 2017 fattades därför beslut om att genomföra en riktad emission på 5 MSEK till Novel Unicorn samt en företrädesemission på 10,3 MSEK. Företrädesemissionen i Appspotr blev övertecknad med en teckningsgrad om cirka 320 procent. Genom företrädesemissionen emitteras totalt 1 581 508 aktier. Bolaget tillförs cirka 9,4 miljoner kronor efter avdrag för emissionskostnader, som uppgår till cirka 0,9 miljoner kronor. 

Tack vare samarbetet med Novel Unicorn har man redan tecknat avtal med det Hong Kong-baserade bolaget Apptutti och därmed tagit det första steget mot att bygga en stark marknadsposition i Kina och Asien. Apptutti erbjuder tjänster för att lansera appar på den kinesiska marknaden. Avtalet innebär att bolaget blir teknisk partner till AppSpotr, med ansvar för bland annat hosting, integration och anpassning så att AppSpotrs webbtjänst för att bygga appar kan lanseras i Kina. 

”Vi är mycket glada för att AppSpotr har kommit till Kina och Asien. Vi är fyllda av tillförsikt och tror verkligen att AppSpotrs förehavanden, med APPTUTTis stöd och inblandning, kommer att bli väldigt spännande inom en snar framtid.” - Dave Wu, Managing Partner, Novel Unicorn Ltd

”APPTUTTi är med sin verksamhet i Hong Kong, Singapore och Shenzhen en betrodd partner när det kommer till att migrera appar in till världens största digitala marknad. Det är en enorm marknad, men med så många olika app-stores, komplicerad kanalstruktur, kommunikationsfrågor som kompliceras av olika språk och kultur osv, så är det en svår uppgift för utlänningar att ta sig an utan stöd av en lokal expert." - Donald Tang, Apptutti Ltd

Samarbetet med Novel Unicorn är konkretiserat kring fem milstolpar. I takt med att milstolpar uppnås kommer AppSpotrs ägande i AppSpotr Asia att öka genom att Novel Unicorn vederlagsfritt för över aktier till AppSpotr. Samtidigt kommer Novel Unicorn erhålla teckningsoptioner som kan lösas in mot aktier i AppSpotr för en kurs motsvarande aktiens kvotvärde (idag 0,20 SEK). Novel Unicorn kommer således erhålla aktier i AppSpotr i utbyte mot att man bygger upp AppSpotrs marknadsposition i Asien. Om alla milstolpar nås övergår AppSpotr Asia till att bli ett helägt dotterbolag till AppSpotr AB. Novel Unicorn har i sådant fall erhållit teckningsoptioner för motsvarande 27,55 procent av aktiekapitalet i AppSpotr AB. Efter 24 månader, i juni 2019, övergår hela ägandet av AppSpotr Asia till AppSpotr, oavsett hur många milstolpar som uppfyllts. I skrivande stund har finansieringen för AppSpotr Asia säkerställts och man kör igång direkt efter semestern med att bemanna bolagets kontor i Hong-kong med personal.

De fem milstolpar som återfinns i avtalet är:

• Milstolpe 1 berör att AppSpotr, inom sex månader, ska ingå avtal med minst en större aktör avseende betaltjänster i Asien.

• Milstolpe 2 berör att AppSpotr, inom sex månader, ska ingå avtal med minst två större institutionella aktörer med omfattande kundvolymer i Asien. Både milstolpe 1 och 2 är förutsättningar för efterföljande milstolpar.

• Milstolpe 3 nås om AppSpotr Asia säljer minst 30 000 abonnemang med en årligt återkommande abonnemangsintäkt om minst 3 600 SEK per abonnemang inom tolv månader. Abonnemangen ska till sin helhet vara betalda till AppSpotr Asia för att kunna avräknas enligt avtalet. Den ekonomiska innebörden av milstolpe 3 är att AppSpotr Asia erhåller en årsintäkt på 108 MSEK.

• Milstolpe 4 nås om AppSpotr Asia säljer 60 000 abonnemang inom 18 månader, vilket motsvarar en årsintäkt om 216 MSEK.

• Milstolpe 5 nås om AppSpotr Asia säljer 100 000 abonnemang in 24 månader, vilket motsvarar en årsintäkt om 360 MSEK.

Övriga partnersamarbeten

17 mars 2017 - Solution Partner till PayPal

AppSpotr och PayPal inledde ett samarbete för att marknadsföra AppSpotrs e-handelslösning. Att AppSpotr blivit godkänd som Solution Partner hos PayPal innebär att Bolagets e-handelsmodul kommer marknadsföras mot företagskunder i PayPals kanaler under 2017 och att PayPals betalningslösningar (genom betalningsplattformen Braintree) blir tillgängliga i samtliga AppSpotrs e-handelsappar. Det gör det möjligt för användare av AppSpotrs e-handelslösning att acceptera kort som VISA eller Mastercard samt PayPal via en enda integrering. Initialt riktas satsningen mot västra Europa.

”Att kunna lansera e-handel via din egen app är något som vi har identifierat som ett stort behov inom B2Bsegmentet. AppSpotrs e-handelslösning är lätt att använda samt kostnadseffektiv, och vi är mycket glada över att kunna erbjuda denna lösning till våra kunder”, säger Jonas Breding, General Manager på PayPal.

30 mars 2017 – Samarbete med Icantel avseende bearbetning av telekomoperatörer i Latinamerika, Afrika och Mellanöstern Samarbetet med Icantel FZ LLZ syftar till att etablera AppSpotrs tjänster i Latinamerika, Afrika och Mellanöstern.

Samarbetet är konkretiserat i fyra milstolpar:

  • Milstolpe 1 innebär att AppSpotr innan den 30 april 2018 tecknar avtal med minst två telekomoperatörer inom nämnda regioner rörande marknadsföring och återförsäljning av AppSpotrs tjänster inom B2B-segmentet.
  • Milstolpe 2 innebär att, givet att milstolpe 1 nås, AppSpotr erhåller försäljningsintäkter från tjänster i nämnda områden om minst 6 MSEK inom 30 april 2018.
  • Milstolpe 3 nås om försäljningsintäkter om minst 12 MSEK nås innan 30 september 2018.
  • Milstolpe 4 nås om försäljningsintäkter om minst 18 MSEK nås innan 30 april 2019.

Marknadsöversikt

AppSpotrs marknad är global och Bolaget har idag användare i mer än 180 länder. Enligt analysföretaget App Annie bedöms den globala marknaden för appar uppgå till 61,8 miljarder USD år 2016 och växa till 139,1 miljarder USD år 2021. Enligt analysföretaget Statista förväntas antalet nedladdade mobilappar öka från 149,3 miljarder år 2016 till 352,9 miljarder år 2021.

Det torde därmed finnas en stark övergripande marknadstillväxt för AppSpotrs tjänster och i synnerhet i Asien, vilket ligger i linje med Bolagets planerade satsning genom avtalet med Novel Unicorn. Om AppSpotr lyckas etablera sig som den ledande aktören inom apputveckling i världens största marknad i Asien torde det ge Bolaget ett försprång relativt andra konkurrerande plattformar och en god utgångspunkt för att även bli världsledande i övriga världen.

Skalningsmöjligheterna för en apptjänst i Kina är mycket stora. Enligt Statista förväntas antalet smartphoneanvändare uppgå till 601,8 miljoner år 2017 och förväntas öka till 739,7 miljoner år 2021. Ett exempel på hur Novel Unicorn har investerat och är delaktig i affärer inom den kinesiska appindustrin är den appbaserade e-handelstjänsten Can Guan Wu You. Det är den största B2B-tjänsten för beställning och leverans av råvaror och livsmedel i elva kinesiska provinser. Tjänsten har en kundbas av cirka 250 000 restauranger och omsätter idag närmare två miljarder SEK årligen.

Egna tankar om bolaget

IT-bolag som utvecklar mjukvara har alltid varit ett intressant område för mig i mina investeringar. Att sätta ett värde på ett förhoppningsbolag är svårt vilket gör det oerhört intressant att titta på bolagens börsvärden och potential. För knappt ett år sedan hittade jag till Eyeonid som då låg på under 2kr, cirka 20% under noteringskursen och jag blev övertygad om dess potential och vilken nytta affärsidén skulle kunna bidra med. I skrivande stund är Eyeonid på en kursnivå just under 8kr. Det är av ren tur som en vän till mig bad mig titta på detta bolag och det här är min nuvarande prioriterade investering som jag tittar på och investerat i.

AppSpotr har ett nuvarande börsvärde på knappt 90 miljoner kr och potentiella intäkter på 100-375 miljoner kr inom 24 månader. Till detta är att tillägga det nyligen positiva besked som kommit med etableringen i Asien tillsammans med Novel Unicorn. Investmentbolaget Novel Unicorn var de som tillsammans med MyFC startade det gemensamma bolaget MyFC Asia och som inom kort därefter fick ett stort avtal med Telling i Kina. Jag ser detta som en ypperlig möjlighet nu för AppSpotr att snabbt komma in på världens största marknaden och som första aktör ha en plattform som kommer skaka om hela appmarknaden.

Jag tänker inte sätta någon riktkurs i detta inlägg och jag tänker inte spekulera i någon riktkurs. Men utifrån börsvärde, antal aktier i bolaget, nuvarande utveckling för marknadsetablering och den nyligen genomförda emissionen som övertecknats till för 320% så tror jag att vi är på startlinjen till en kraftig uppvärdering av bolaget. Bolaget noterades på Aktietorget med ett introduktionspris på 26kr och haft kraftigt övertecknade emissioner. Baserat på tidigare framtidstro om bolagets möjligheter att lyckas bli ledande aktör på den asiatiska marknaden så är vi i dagsläget på nästan en fjärdedel av tidigare värden i bolaget. Min tro är att vi just nu är på botten och ska iväg mot toppen. Endast milstolpe 3 med Novel Unicorn innebär intäkter som är högre än bolagets totala värde just nu.

Jag hade tur som under gårdagen kom in på 6,95kr enligt mig själv. Idag har handeln varit låg trots det stora intresset i emissionen och det ska bli intressant och se när minsta lilla gnista i omsättningen sätter fart på uppvärderingen. Aktien handlades idag till 7,80kr och under dagen fanns BTA till lägre priser även om det var oerhört få och svåra att komma över. Antalet aktier på 11 miljoner gör det inte lättare för nya ägare att komma in utan att kursen påverkas kraftigt. Men intresset finns och framtiden är oerhört spännande. Hur länge kommer vi få se denna nivå innan vi sticker över 10kr och börjar stiga mot introduktionspriset kan man ju undra? Här sitter jag i båten, guppar, lutar mig bakåt och njuter av solen medan de blå siffrorna blir högre och högre. Resan har bara börjat enligt min mening.

Detta är inget rådgivande inlägg i hur man ska investera i bolaget. Texten är hämtad från bolagets hemsida och varje investerare bör själva göra en egen bedömning av bolaget. Jag själv äger aktier i bolaget och mina egna tankar om bolaget är min uppfattning om bolagets framtid.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?