Är botten nådd nu? Inte vet jag, och det vet ingen annan heller. Själv tror jag på fortsatta nedgångar även om vi kan få en och annan rekyl.

Det senaste året har jag hållt mig borta från storbolagslistorna då jag kännt att hela “högkonjunkturen” bara är manipulerad och driven av en dopad marknad.

Hur många gånger har man inte hört att reporäntan fortfarande är jättelåg? 1,75% kan tyckas vara lågt, men min åsikt är att det ur ett konjunkturpersketiv är jättehögt!

Vid förra högkonjunkturen bottnade räntan på 1,50%, låt säga att vi byggde vår högkonjunktur utifrån detta (jag vet att den började tidigare). Allt kraschade sedan vid en reporänta om 4,75% (och redan då var vi för högt). Detta innebär alltså att de tre procentenheter som räntan ökade var en procentuell ökning om ca 316%. Om vi för enkelhetens skull antar att utlåningsräntan är slaviskt kopplad till reporäntan så var kostnaden för att låna kapital alltså 316% högre under hösten 2008 än under vintern 2005/2006.

Gör vi samma scenario med nuvarande högkonjunktur så byggdes den från en reporänta om 0,25%. Höjningen om 1,5 procentenheter motsvara här hiskeliga 700%. Det är alltså 700% dyrare att låna kapital idag gentemot våren 2010.

Nu blir ju resultaten överdrivna eftersom vi räknar med reporäntan som grund och dessutom finns det så många andra faktorer, men faktum kvarstår att det är inte vidare konstigt att ekonomin kyls av. 1,75% är en hög reporänta om man tar hänsyn till var vi började resan!

Nu var det ju inte detta jag skulle skriva om utan det var köpläget på börsen, ni vet den där börsen som kanske fortsätter rasa.

Att jaga botten är enligt mitt tycke meningslöst, man prickar aldrig rätt. Gör man det så blir avkastningen fantastisk, men det är mycket sannolikt att tur är en minst lika stor faktor som skicklighet.

Därför börjar jag köpa nu och kommer fortsätta köpa hela vägen ner i botten och en bit upp igen. Så här tänker jag idag;

PEAB - gick jag in i idag med 5 000 kr. Kommer fortsätta köpa PEAB för ungefär samma summa en gång i veckan.

Skanska - köper jag i mindre valörer, ca 1 500 kr/mån, men kanske höjer den kvoten vid ett senare tillfälle. Tror raset kommer bli kraftigare där. Normalt sett är deras internationella verksamhet en styrka, men med tanke på hur världekonomin ser ut så tror jag PEAB är bättre. Nordenmarknaden känns stabilare.

Stora Enso - har köpt för 3 000 kr där idag och kommer fortsätta med samma summa en gång i veckan.

HM - bevakar jag och börjar köpa vid eventuella 180-190 kr.

Swedbank - bevakar jag och börjar köpa strax under 100 kr.

Clas Ohlson - bevakar jag och börjar köpa ett kvartal efter att räntan toppat.

Studsvik - Väck liket! Studsvik är ett superfynd i dagsläget. Har gått in med 40 000 kr på under 45 kr och tänker fortsätt köpa mindre valörer åtminstone upp till 55 kr. Studsvik är tämligen okänsliga för konjunkturen och är normalt sett starkast under Q3 och Q4!

JM - bevakar jag, men länge kvar innan jag köper där. Gärna ner till 80-90 kr innnan det blir intressant.

Sedan kryddar jag även portföljen med C-rad och Enjoy när jag noterar skamligt låga säljordrar.

Kanske ska tillägga att jag engagerat mig i aktietorget och first north det senaste året, varför även small cap i nuvarande sinnesnärvaro innehåller storbolag.

Jag har i dagsläget ca 300 000 kr att investera stegvis (exkl. belåning). För att jag ska utnyttja belåning ska jag ha tydliga bottenkänningar. Dessutom får jag tjänstebil till hösten och räknar med ca 130 000-150 000 kr ytterligare när jag säljer min nuvarande bil.

Hur agerar ni i dessa tider?