I går varnade Riksbanken för bankernas svåra situation. Häromdagen var Internationella valuta-fondens representanter i Stockholm. Vid en presskonferens varnade fondens medarbetare för att svenska banker inte konsoliderade sig.

De har inte förberett sig ordentligt för svåra tider och Sveriges Riksbank har inte varit hårda mot dem. Det är i goda tider som varit som detta skulle ha skett. När svåra tider börjar går det inte.

Stefan Ingves har berättat att Riksbanken i höstas agerade strids-övningar om vad som skulle hända Svenska banker om det blir svår lågkonjunktur i Baltikum.

Jag har i analyser här på Redeye påpekat läget i SEB. Frågan är om de skall kunna ge utdelning nästa år.

I detta läget slår Dagens Industri och Avanza upp detta utskick från Nyhetsbyrån Direkt.

Storbankerna rekordbilliga

Publicerad: 2008-06-04 14:34
NYHETER: De svenska storbankernas värderingar är i dagsläget lägre än vad som är rimligt, där Swedbank är under störst press. “Det är int fråga om man ska investera i Swedbank, utan när”, säger en analytiker.

I dag faller bankaktierna ordentligt på börsen. Inte minst Swedbank.

En fullständigt anonym får då gå ut i pressen och försöka ändra kursen.

Analytikern som citeras är anonym. Journalisten som skrivit artikeln är anonym.

I juli presenterade seriösa Affärsvärden en stor artikel där de rekommenderade köp av bankaktier.

I stort samtliga svenska banker har därefter fallet med hälften.

I Redeyes analystävling fick vi deltagar stå vid tävlingens slut med namn och resultat över vad vi rekommenderat.

När Direkt i dag låter en ivrig analytiker från någon bank eller mäklare gör sitt uttalande och sina rekommendationer. När skall han eller Dagens Industri stå till svars för vad de publicerar från Nyhetsbyrån Direkt.

Det finns säkert mängder av anlytiker som i dag gärna med namn och arbetsplats (bank, fond eller mäklare) eller går ut och avråder aktieägarna att köpa bankaktier.

Varför blir denne ensamma anonyme analytiker en nyhet!

Fortsättning av artikeln från nyhetsbyrån Direkt publicerar i DI och Avanza.

En analytiker pekar på de faktorer aktiemarknaden nu prisar in i aktiekurserna.

“Marknaden prisar in minst en av två saker i Swedbank, antingen en permanent halvering av vinsten eller förluster i Baltikum som är så stora att book value (det egna kapitalet) går ner, vilket kräver uppåt tvåsiffriga procentenheter i kreditförlustnivå”, säger analytikern.

Med förenklade antaganden om en långsiktig vinsttillväxt på 2 procent och en kapitalkostnad på 10 procent indikerar dagens aktiekurs en evig avkastning på Swedbanks eget kapital på 7 procent, konstaterar analytikern.

“Swedbanks rapporterade snitt de senaste tretton åren är 16 procent. Det är inte frågan om utan när man ska investera i Swedbank. Baltisk makrodata kommer att bli sämre innan den bli bättre och frågan är när man ska våga gå emot sentimentet”, menar analytikern.

Swedbanks egen guidning för kreditförlustnivån i Baltikum är 0,5-0,7 procent av bankens utlåning för innevarande och nästa år.

“Det finns risk för att den guidningen kan revideras när som helst”, menar emellertid analytikern.

Efter att preliminära bnp-siffror för årets första kvartal presenterats för Lettland och Estland den 9 och den 14 maj har Swedbanks och SEB:s aktier backat 14,5 respektive 15,4 procent.

Nordea och Handelsbanken har under samma tidsperiod backat 10,1 respektive 4,8 procent. I år har Swedbank och SEB rasat runt 46 respektive 38 procent. Nordea och Handelsbanken tappat 14 respektive 46 procent.