Post entry

Vicore Pharma - en spännande och lågt värderad nykomling

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det blev som förväntat en lite trevande start på Vicore Pharma som idag hade premiär på börsen efter en emission på 6kr. I och med innehavet i I-Tech finns det ett stort "dolt" värde som många säkert missat. 1. Bolaget är i klinisk fas inom snar framtid och har potential att utveckla läkemedel mot ett flertal sjukdomar. 2. Tidigare aktieägare har köpt in sig i bolaget för en kurs högre än 6kr och det finns dessutom lockup på många aktier. 3. Nyhetsflödet kan bli gott i närtid med start av Fas 1, godkännande av särläkemedelsstatus, försäljningsstart av I-Techs produkt i EU mm. 4. Ledning och styrelse är meriterade och bolaget bedriver sin verksamhet i Astra Zenecas lokaler där de har fri tillgång till bra kompetens och resurser. 5. Oerhört många andra forskare runt om i världen forskar (gratis) på just deras patenterade substans (C21) och senaste fem åren finns fler än 100 artiklar skrivna. Det finns få andra substanser som är så välstuderade avseende effekter och sjukdomsindikationer. 6. Lungfibrosforskningen är angelägen. Sjukdomen har större dödlighet än de flesta cancerformer och finns ingen bra behandling. Stor marknadspotential och stor chans till extremt bra utlicensieringsdeal (2014 köpte Roche rättigheterna till Intermune för 8,3BUSD och 2015 köpte BMS Promedior som var i Fas 2 för 1.3BUSD. Potentialen i dessa läkemedel är mindre än för Vicores substans). 7. Värdet av I-Tech vid försäljning + kassa uppgår sannolikt till hela Vicores börsvärde vid emissionen. Den medicinska forskningen får man alltså "gratis" just nu.

Börsvärde: 74 Mkr (6kr)

Kassa: 25,5Mkr (emission+tidigare kassa-skulder-emissionskostnad 10%)

Vicore Pharma bedriver utveckling av en ny typ av läkemedelssubstanser med väldokumenterade antiinflammatoriska och organskyddande egenskaper. Bolagets första läkemedelskandidat (C21) utlöser en antiinflammatorisk och vävnadsåterskapande reaktion genom stimulering av AT2-receptorn (en väl studerad och känd receptor). Patenten är solida och gäller till 2027-2028.

Läkemedelskandidaten har haft kraftfull antifibrotisk effekt i djurförsök och ska nu prövas på människa i Fas 1-studie mot Idiopatisk lungfibros (IPF), men det finns många ytterligare sjukdomar som kan behandlas om IPF-spåret blir framgångsrikt. IPF är en livshotande lungsjukdom där det saknas botande behandling. Sjukdomen drabbar främst människor över 50 år och ger en successivt försämrad lungfunktion pga att lungvävnaden omvandlas till bindväv (fibros), vilket leder till döden efter några få år (30% femårsöverlevnad).

Dagens mediciner har endast liten effekt på livslängden och har dessutom ganska svåra biverkningar (exvis "Ofev" från Boehringer Ingelheim och "Intermune" från Roche). Vicores läkemedelskandidat har hittills tett sig ha en mild biverkningsprofil och har dessutom inte bara fungerat som en bromsmedicin, utan har tom lyckats vända sjukdomsförloppet. Forskningen på detta område är förnärvarande mycket "hett" och det finns god chans att sluta ett lukrativt utlicensieringsavtal i ett tidigt skede. Fler än 150 000 människor beräknas lida av sjukdomen bara i USA och Europa. Den årliga behandlingskostnaden för nuvarande läkemedel är ca 500 000kr per år och patient. Det teoretiska värdet är alltså upp till 75 miljarder kronor årligen.

Klinisk fas 1 beräknas inledas i början av 2016 och kommer både inkludera friska frivilliga, samt därefter patienter med aktuell sjukdom (varför detta sannolikt kan betecknas som en Fas 1/2). Resultat förväntas i augusti.

Godkännande som särläkemedel (orphan drug) i EU och USA under Q1, vilket medför att forskningen går snabbare (mindre studier, mer stöd i den regulatoriska processen, längre marknadsexklusivitet och accepterar ett högre pris på produkten).

Bolagspresentationer:

https://redeye.solidtango.com/video/vicore-pharma--2

http://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/Halsovard/Vicore-Pharma/Intervjuer/2015/VD-intervju-Vicore-Pharma/

I-Tech

Detta intressebolag (17% ägarandel) kommer med stor sannolikhet avyttras under kommande år och kan inbringa en väsentlig summa. Bolaget går med vinst från och med i år.

I-Tech är ett bolag som har tagit fram och patenterat Selektope, en ny biologiskt nedbrytbar biocid för bottenfärger. Selektope utvecklades initialt på Chalmers (grundades år 2000) och har potential att ersätta koppar som idag är den helt dominerande biociden på marknaden. 1g av substansen motsvarar 500g koppar. Koppar orsakar miljöproblem, är dyrt, tungt och förbjudet bl a i Östersjön. Bolagets produkt utsågs 2011 till en av Sveriges 20 hetaste innovationer och har även därefter fått flera innovationspriser.

Selektope dödar inte organismerna som växer på skrovet, men gör att de inte kan fästa. I-Techs substans har produktregistrerats i ett flertal länder och regioner. I-Tech har sedan tidigare erhållit marknadsgodkännande i Japan, Korea och Kina (2015), vilka länder står för 75 procent av denglobala marknaden för marin färg. Redan 2014 inleddes de första kommersiella leveranserna till japanska Chugoku Marine Paint, som är en av de ledande aktörerna. I november 2015 fick de även godkänt för försäljning i Singapore och EU:s organ för biocidprodukter röstade i juli för att Selektope godkänns för användning i EU. Beslutet verkställs den 1:a januari 2016 och Selektope är därmed en av tre godkända substanser i EU.

I-Tech har en stark ägarsituation med Volvo Group i spetsen. Vissa bedömare menar att innehavet i bolaget försvarar hela Vicores börsvärde (75Mkr). Det är inte orimligt, men jag har haft svårt att finna tillräckligt material som kan uppskatta ett exakt värde. För 1,5 år sedan värderades Vicores andel till 20Mkr (då I-Tech tog in just 20Mkr i en emission). Sedan dess har bolaget nått väsentliga framgångar enligt ovan och står inför en stark expansion. Vidare gjordes sannolikt emissionen på en attraktiv nivå för att få in Volvo som ägare. Det är alltså alls inte orimligt att anta att innehavet nu skulle vara värt minst 40-50Mkr.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bOxpbUvak2w

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?