Post entry

Venue Retail Group: Q2 kan få marknaden att vakna

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Q2 den 29e mars kan bli gnistan som behövs för att marknaden ska vakna!

Om Venue Retail Group

VRG är en ledande aktör inom accessoarer, reseeffekter och skor i Norden med ett nätverk av 119 butiker. Verksamheten drivs i de helägda kedjorna Accent och Morris samt Rizzo med ett utbud av egna och externa varumärken. Koncernens butiker erbjuder den ultimata mötesplatsen för dem som söker attraktivt mode, hög service och genuin fackhandelskunskap. VRG ska skapa lönsam tillväxt genom ökad försäljning i befintliga butiker med tydliga koncept samt genom ett ökat antalet butiker i attraktiva lägen.

Historik 2010-2011

Verksamheten genererade ett historiskt resultatlyft och en lönsamhetsförbättring med en positiv rörelsemarginal på 5 procent för första gången på tio år. Försäljningsutvecklingen i jämförbara enheter var stark och samtliga kedjor överträffade marknadens försäljningsutveckling. Utrullningen av accessoarkonceptet fortlöpte enligt plan med sex butiker ombyggda enligt det nya konceptet och ett tiotal butiker fick nya väggar för koncernens strategiska produktgrupp resväskor. Antalet butiker uppgick till 123 jämfört med 134 året innan.

Finansiella mål

Styrelsen för VRG kommunicerade i oktober 2011 följande finansiella mål att uppnås inom tre år.

Koncernen ska växa kontrollerat och med lönsamhet genom kontrollerad tillväxt i snabbare takt än marknaden. Senast vid slutet av räkenskapsåret september 2013-augusti 2014 ska Venue Retail Group:

  • Nå en årlig nettoomsättning om minst 1 miljard kronor,
  • Nå och upprätthålla en uthållig rörelsemarginal före av- och nedskrivningar och finansiella poster (EBITDA-marginal) på minst 10 procent, och
  • Ha en långsiktig, genomsnittlig soliditet överstigande 35 procent.

Risker och Osäkerhetsfaktorer

Verksamheten är utsatt för ett antal risker som helt eller delvis ligger utanför bolagets kontroll, men som kan ha inverkan på försäljning och resultat. är bland annat väder- och säsongsvariationer, modetrender, valutautveckling samt konjunkturutveckling.

Vad gäller de finansiella riskerna är de viktigaste inköpsvalutorna (utöver SEK) USD och EURO. Om kronan försvagas i förhållande till dessa valutor kan koncernens inköpspriser komma att öka.

Fakta

  • Skattemässiga underskottsavdrag motsvarande ca 800 Mkr.
  • Månadsrapporteringen för dec låg i linje med föregående års försäljning och jan överträffade föregående års försäljningssiffror trots att butiksantalet har minskatt.
  • Styrelsen har fattat beslut om en sammanslagning av aktier 100/1.
  • Bolaget har brutet räkenskapsår från den 1e sep till 31e aug.
  • Rörelseresultat för räkenskapsåret 2010-2011 ökade med cirka 65 Mkr till en vinst på 42,0 Mkr (-23,1)
  • Personalkostnader och övriga externa kostnader minskade under årets första kvartal 2011-2012 med3,9 Mkr jämfört med motsvarande kvartal föregående år.
  • Till våren fortsätter utrullningen av det nya butikskonceptet ”Fashion&Function” ett tiotal butiker kommer att kompletteras med nya väggar för reseeffekter.
  • Under våren 2012 lanseras också Morris Member i Norge.
  • Soliditeten för räkenskapsåret 2010-2011 uppgick till 46,2%
  • Utdelningspolicyn är att långsiktigt 50% av vinsten ska delas ut till aktieägarna.
  • Styrelse och Vd når uppsatta mål.

Bedömning / Analys

VRG är nu klara med nedskärningarna och tiden är inne att börja växa med att öka antalet butiker. Samtidigt forsätter arbetet med att slå upp nya resväggar i befintliga butiker, en del butiker får större yta genom att bl.a. slå ut gamla lagerväggar.

En del trigger ligger framför oss, månadsrapportering runt den 10e-12e mars för februari och Q2 rapporten som kommer den 29e mars. Omsättningen i Q2 ligger för dec 121 Mkr (124 Mkr) och för jan 65 Mkr (62 Mkr) alltså lika hög som föregående år trots färre butiker. Kostnaderna har alltså minskat ytterligare. Minst halva februari har varit kall och i år är de dessutom skottår med en extra dag i februari. Det innebär att februaris omsättning med största sannolikhet kommer att överträffa förra årets med någon miljon. Min bedömning är att vinsten i Q2 blir ca 19 milj (13), Q3 0 milj (-6,7) och Q4 15 (10,3). Samantaget blir då vinsten 51 milj. Per ak 6,50kr. De ger p/e-tal 6 på dagens kurs 39 öre. Vi kan troligen också räkna med utdelning i januari, kanske 2,50-3kr per ak.

Min bedömning är att det inte längre råder någon tvekan om att VRG har vänt skutan, det visar Q1 vinsten på 17 milj och snart dimper Q2 ner som en bomb. Bolaget borde värderas till minst p/e-tal 10. Kursen borde rimligen inom 6 månader kunna stiga till i första hand 65 öre, alltså en uppgång på ca 70%.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?