Post entry

Towork - turnarounden snart fulländad

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Här kommer en uppdatering av mitt första tävlingsbidrag från maj månad. Allt eftersom att omsättningen fortsätter öka och att kassaflödet nyligen nått break even motiverar Towork än allt högre värdering...

Historik: Rekryterings och bemanningsbolaget Towork Sverige AB har som jag tidigare nämnt haft några tunga år bakom sig med misslyckade storsatsningar, personalavhopp och dåliga finanser. Sedan ganska exakt två år tillbaka när nuvarande huvudägare och VD Anders Landelius (via sitt Xcaret Invest) tog över bolaget har dock en stor förändring tagit vid. Dels har Towork fått en kapitalstark huvudägare som gett stabilitet och lugn, dels har man via huvudägaren fått in nya nyckelpersoner i bolaget (tex styrelseordförande Anders Lundström med erfarenhet från bla Poolia), dels har kostnadskontrollen och styrningen förbättrats och sist men inte minst har man nu en strategi för hur bolaget ska utvecklas både på kort och lång sikt.

Nuläge: Towork presenterade i slutet av augusti sin Q2 rapport där det går att utläsa att omsättningen ökat kraftigt, att kassaflödet nu för första gången är positivt men där resultatet dock fortfarande är marginellt negativt. Det är dock enligt mig bara en tidsfråga innan man blir vinstgivande. Kostnaderna är under kontroll så lyckas man bara öka omsättningen inom respektive affärsområde (bemanning, rekrytering och jobbcoaching) finns det stora möjligheter till flera vinstgivande månader i slutet av innevarande år.

Q3 2010: Omsättning 0,7 msek. Resultat -0,3 msek.

Q4 2010: Omsättning 1,1 msek. Resultat -0,7 msek

Q1 2011: Omsättning 1,9 msek. Resultat -0,3 msek

Q2 2011: Omsättning 2,5 msek. Resultat -0,1 msek

VD-intervju: I samband med Q2 rapporten passade jag på att träffa VD Anders Landelius för en intervju. Det känns alltid bra att personligen ha träffat personer i ett bolag man investerar i och Anders ger med sin erfarenhet ett tryggt och seriöst bemötande. Intervjun i sin helhet går att läsa här: http://www.aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=59656&Language=1

Marknaden: Det är en fortsatt stark efterfrågan på Toworks tjänster. Senast för någon vecka sedan gick det att läsa att bemanningsbranschen är rekordstark och att någon avmattning egentligen inte går att utläsa, trots den senaste tidens finansoro. Se länk här: http://www.dn.se/ekonomi/bemanningsbranschen-slar-rekord. Givetvis kommer marknaden förr eller senare försämras men detta behöver nödvändigtvis inte vara negativt då företag i kristider har en tendens att gärna hyra in konsulter, ofta pga att det råder anställningsstopp. En konsolidering i branschen lär dock ske/fortlöpa kommande år och tex lär antalet anlitade jobbcochingföretag begränas hos Arbetsförmedlingen pga det uppmärksammande fusket tidigare i år.

Toworks finansiella ställning: Vinterns nyemission stärkte kassan i Towork avsevärt, likvida medel uppgick vid halvårsskiftet till knappt 700 tsek men där flertalet upptagna kundfordringar förföll till betalning dagarna efter bokslutet varpå cashen egentligen är större än det redovisade beloppet. Någon risk för ytterligare nyemmision bedömer jag som ytterst liten i dagsläget. Detta var även Anders Landelius noga med att understryka i samband med intervjun.

Toworks ägarstruktur och den låga omsättningen i aktien: De 10 största aktieägarna innehar idag på ca 80% av totala antalet aktier i bolaget. Detta ser inte ledningen som något problem utan snarare som en fördel i det läge Towork befinner sig i idag. Personligen tror jag vi kommer få se en naturlig ägarspridning på sikt i samband med att bolaget blir större och mer attraktivt bland investerare på marknaden. Givetvis kan den låga omsättningen i aktien vara ett problem för den som funderar på att kortsiktigt gå in och köpa samt sälja en större post. I den här aktien gäller det att ha långsiktighet samt att ha koll på köp/säljkurs då spreaden ofta är extremt hög pga den låga omsättningen.

Marknadsvärderingen: Vid senaste betalkurs 0,25 värderas Towork till ca 5 msek. Då bolaget ännu inte visar vinst vill jag inte ge mig på att beräkna eventuella kommande pe-tal. Jag skulle påstå att dagens kurs är baserad enbart på q2-rapporten, dvs de framtida förväntningarna och målen är ej inräknade (säkerligen pga den dåliga historiken), men fortsätter bolaget att utvecklas på samma positiva sätt vad avser omsättning och resultat bör en kurs på 0,50 kr (marknadsvärde 10 msek) vara rimlig på 1 års sikt.

Uppköp/strategiska förvärv: Att Towork behöver växa för att kunna nå lönsamhet är nog de flesta införstådda med. Det är oftast svårt att enbart växa organsikt (tar längre tid än man tror) så jag skulle personligen tro att någon form av strukturaffär är tänkbar framöver. Utmaningarna vid ett samgående/förvärv ska inte underskattas, men å andra sidan finns det flertalet synergieffekter att uppnå, tex sänkta oh-kostnader, breddad produktportfölj, starkare varumärke osv osv.

Avslutande ord: Detta är börsens minsta bemanningsbolag. Detta avspeglas i såväl börsvärde som omsättning. Vill ni dock ha en krydda i portföljen som komplement till tex Poolia, Uniflex eller Proffice tycker jag Towork är ett utmärkt alternativ. Jag har alltid haft visionen att försöka leta turnaround kandidater innan den stora massan gör det och jag är övertygad om att Towork har stora möjligheter att lyckas. Framtiden får utvisa om jag har rätt eller fel i mina tankar...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?