Post entry

Tåget fortfarande vid perrongen, hur länge till?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

WntResearch utvecklar ett läkemedel mot tumörspridning kallat Foxy-5. De prekliniska resultaten är lovande och bolaget har fått ett betydande ekonomiskt stöd från EU för fas I och fas II studier. Trots detta värderas forskningen till en spottstyver (ca 15 MSEK). Uppenbarligen har marknaden glömt bolaget…I höst, om inte förr, lär dock aktien bli återupptäckt när kliniska studier kör igång och då kan det bli trängsel att komma på tåget

Det är lätt att konstatera att riskviljan är låg på finansiella marknader för tillfället. Vi kan också nästan säkert slå fast att det inte kommer att vara så för evigt utan att pendeln för eller senare svänger tillbaka. Hur länge det dröjer är en visserligen relevant diskussion som jag dock inte ämnar gå in på här. Till dess kan man i alla fall roa sig med att i jämförelsevis lugn och ro nosa upp aktier med intressant relation mellan risk och potential.

Jag har valt att titta lite närmare på biotechbolaget WntResearch. Bolaget är på väg in i klinisk fas med sitt projekt/preparat Foxy-5. Detta har i prekliniska försök visat sig kunna reducera metastaser med cirka 80 % genom att, kortfattat, förhindra att tumörceller sprider sig i kroppen. De mest långtgående studierna är gjorda på bröstcancer men egentligen är behandlingen relevant för alla sk epiteliala cancerformer vilket inkluderar prostatacancer och tjocktarmscancer.

Skulle man nå hela vägen med att utveckla Foxy-5 till färdigt läkemedel så är det lätt för var och en att förstå att här finns en enorm potential. Enligt bolagets egen uppskattning ligger marknaden för cancerläkemedel på ca 70 miljarder dollar. De största cancerläkemedlen omsätter omkring 30 miljarder kronor, och mer, varje år. Till färdigt läkemedel är dock vägen lång och bolagets plan är heller inte att göra hela arbetet själv utan att satsa på utlicensiering efter fas II.

Utveckling av läkemedel är kostsam och det är därför mycket fördelaktigt för WntResearch att man beviljats stöd från EU:s Eurostarprogram för ca hälften av den beräknade kostnaden för fas I-II studierna. Ytterligare ca en fjärdedel av behovet skjuts till i form av lån från olika utvecklingspartners i Foxy-5 projektet. Alltså behöver WntResearch bara finansiera en fjärdedel av fas I-II studierna helt själva, dvs ett belopp på 10-15 miljoner kr. Här finns ett avtal om finansiering redan på plats med fonden GEM där WntResearch har möjlighet att göra riktad nyemission på 10 miljoner kr med i runda slängar 10 % rabatt. De aktieägare som tecknade i vinterns emission har också teckningsoptioner med lösenpris på 7,55 kr vilka löper ut i höst som inbringar 5,6 milj kr till bolaget vid full teckning.

Att de prekliniska resultaten för Foxy-5 är mycket lovande har redan nämnts och är en självklar men viktig förutsättning för att överhuvudtaget fundera på att köpa aktier. Risken är hög som i alla forskningsbolag men jag vill peka på några andra faktorer som jag anser håller tillbaka risken ytterligare i detta fall:

  1. Foxy-5 har bevisat låg toxicitet och godkännande för fas I-studier på människa borde vara en formsak
  2. Välrenommerad forskargrupp bakom projektet som fått stöd från Cancerfonden och nu alltså EU
  3. Finansiering för fas I OCH fas II mer än 75 % klar redan INNAN kliniska studier inletts

Och jag har inte ens kommit till värderingen. Med en kurs på omkring 5 kr är börsvärdet under 40 miljoner. Om vi justerar för stödet från EU på 25 miljoner kr, som jag räknar som kassa, värderas forskningen alltså till knappt 15 miljoner… Neglected firm är bara förnamnet, vi talar ändå om en portfölj med flera projektben/indikationer som var och en kan vara värda miljardbelopp om/när bolaget kan visa upp framgångsrika fas II-studier…

Nu är jag likväl som de flesta andra medveten om vilken trist resa svenska biotechbolag har haft den senaste tiden. En stor del av de kraftiga nedgångarna är dock kopplade till dåliga resultat i kliniska studier och därför bolagsspecifika händelser. WntResearch har inte den typen av binära händelser framför sig i närtid där kommer att tvingas syna korten, något som också sänker risken på kort sikt. Den viktigaste händelsen torde vara godkännande för och start av kliniska studier på människa vilket borde vara en formsak och där besked kommer till hösten. Med stor sannolikhet kommer det att ge positiv uppmärksamhet åt bolaget och lyfta aktiekursen till väsentligt högre nivå (om det inte redan skett tidigare vill säga).

Tittar vi på bolag som Kancera, Respiratorius och Pharmalundensis som också ligger i tidig fas har de forskningsvärden (börsvärde minus kassa) på 30-60 miljoner kr. Med dessa som måttstock indikerar det en motiverad kurs på 9 kr per aktie för WntResearch (forskningsvärde 45 milj plus EU-stöd 25 miljoner = 70 MSEK delat med 7,654 miljoner aktier). Personligen anser jag att WntResearch är mer intressant och borde värderas högre än dessa. Men enbart för att WntResearch ska komma upp åtminstone i nivå med dessa förhoppningsbolag är alltså i stort sett en fördubbling av kursen befogad. Det motiverade riskjusterade värdet för projektportföljen ligger egentligen förmodligen betydligt högre än så, troligen väsentligt över 20 kr per aktie, men den analysen sparar jag lite på till nästa gång…

Självklart äger jag aktier i bolaget, som en krydda i en (mer eller mindre) väldiversifierad portfölj…

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?