Post entry

ShaMaran Petroleum: Mot nya höjder

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

ShaMaran Petroleum dubbelnoterades härom dagen på First North, den har handlats på Torontos Venture Exchange under snart två år och toppade på 1,43 CAD i vintras vilket motsvarar ca 9,30 SEK vilket får ses som första delmål

ShaMaran har idag ett börsvärde på närmare 600 miljoner kanada dollar, vilket är högt för ett bolag som inte tjänar en enda krona. Det politiska läget utgör en risk, men löser det sig så finns en rejäl uppsida i bolaget. Kassan är stark på cirka 100 miljoner CAD, man tog in ca 50 miljoner CAD i en nyemission för ett par månader sedan. Detta bör räcka till man får igång produktion och ett cash flow.

ShaMaran har intressen i fyra fält i Irakiska Kurdistan. Man gjorde en fullträff i Atrushfältet i vintras och mätte upp flöden på över 6000 fat/dag. När brunnen sätts i produktion räknar man med att den ska kunna producera mellan 10-15.000 fat/dag. Produktionen beräknas vara igång i slutet av året. Man planerar också för en andra borrning under året, vilket skulle kunna innebära att man kan dubbla de produktionssiffrorna. ShaMaran har ett ägarintresse av 26,8% i fältet.

Just nu pågår borrningar i Pulkhanafältet (Pulkhana-9). Där finns sedan tidigare borrningar som uppmätt flöden på ca 3000 fat/dag. I dagsläget är man på 1.400 meters djup och jag antar att man inte blir klar här för ens i slutet av Juli. Man planerer här en produktion från totalt tre brunnar i början av nästa år. Här har man 60% ägarandel.

Övriga två fält Arbat och K42 får ses som bonusar (60 resp 20% andel). K42 gränsar till Pulkhana samt i söder till ett fält där WesternZagros nyligen borrade en brunn med ett flöde på ca 9000 fat/dag. Borrningar i de här två fälten är inte aktuella för ens i slutet av året eller början på 2012.

Enligt bolaget själva så räknar de med att det i dagsläget kostar mellan 100 och 200 miljoner CAD för att komma in i ett nytt fält i Kurdistan, detta skulle betyda att ShaMarans licenser är värda någonstans mellan 400 och 800 miljoner CAD, lägg på kassan på det så ser det inte så dyrt ut längre.

Kommande triggers som kan komma vara kursdrivande:

- Reservuppdatering av Atrush väntas inom närmsta veckorna.

- Resultat av Pulkhanaborrningen, inom en månad. Därefter lär tester ta lite tid. Men info om net pay och oljebärande zoner lär vi få innan de slutliga resultaten.

- Workover på tidigare Pulkhanabrunn (Pulkhana-8) skall påbörjas, Borrning av ytterligare en brunn i området påbörjas så snart Pulkhana-9 är färdig.

- En lösning med Irakiska regeringen angående giltigheten av avtalen som tecknats med Kurdiska regeringen KRG. En eventuell miss här skulle kunna innebära totalfiasko för ShaMaran och övriga bolag verksamma i regionen.

I det stora hela anser jag att ShaMaran är värd att ha som krydda i portföljen. Med facit från tidigare Lundinbolag, t.ex. Tanganyika Oil så får man tro på en försäljning av bolaget längre fram. Det har oftast varit lönsamt att ta rygg på dessa herrar. Jag ser det gamla ATH-kursen på 1,43 CAD som första anhalt (ca 9,30 SEK), mot slutet av året räknar jag med en kurs på minst 2 CAD (ca 13 SEK), vilket innebär en uppsida på närmare 200%.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?