Post entry

Scandinavian Clinical Nutrition (SCN) - 75% uppsida

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rekommendation KÖP. Låg värdering och stor potential I nytt preparat. Riktkurs 90 öre.

Scandinavian Clinical Nutrition har inte varit mycket till bolag med en omsättning på ett par miljoner per år vilket inte täckt de löpande kostnaderna. Intäkterna har varit royaltyintäkter från försäljning av bantningspreparatet Cuur på den amerikanska marknaden.

I april aviserade man köpet av Medica Nord, en affär som varit på gång länge men som äntligen roddes i hamn. Förvärvet görs med nytryckta aktier, och en liten företrädesemission på 5 msek har precis avslutats för att stärka upp likviditeten och ta de kostnader som krävs för att slå samman organisationerna.

Medica Nord är ett fint bolag som uppvisat bra tillväxt och hyfsade marginaler. De gjorde sig av med den förlustbringande danska verksamheten under 2012 och kommer därmed kraftigt förbättra resultatet under 2013. En tilläggsköpeskilling faller ut om bolaget genererar ett resultat före avskrivningar på 11 msek under perioden juni 2013 till maj 2014. Det finns mycket som talar för att man lyckas uppnå resultatet vilket skulle vara positivt.

Vi har nu i grunden ett friskt bolag som kommer generera ett rörelseresultat på runt 13-15 msek under de kommande tolv månaderna. Royaltyintäkterna från Cuur kommer kunna lyftas in i den befintliga Medica Nord organisationen och blir därmed ett rent vinsttillskott. Det går alltså att göra ett vettigt värderingsförsök på siffror som det ser ut idag, och då ser det attraktivt ut med en värdering på 100 msek i dagsläget. Bolaget har även underskottsavdrag på 100 msek så de kommer inte betala någon skatt under ett antal år. P/E under, eller för att vara försiktig, runt 10 ggr kommande 12 månaders vinst är en låg värderingen i sig.

Det som dock kommer som en kick, och kan ta bolaget till helt nya nivåer är lanseringen av det prisbelönta batningspreparatet Appethyl. Appethyl utsågs till vinnare på NutrAward i USA och spås en lysande framtid med stort internationellt intresse. Preparatet har ett antal nästan unika egenskaper, där även användning inom sjukvården kan vara aktuellt i framtiden. Apptehyls egenskaper kan vi återkomma till. SCN har exklusiv distributionsrättighet i Sverige, Norge, Island och Danmark för preparatet, och som det ser ut nu kommer man rulla ut en fullskalig lansering i början av 2014. Detta för att tima marknaden rätt och komma ut under en tid då det är som störst sug efter bantningspreparat. Än så länge har man inte gett sig på någon prognos för försäljningen, men vad jag förstått siktar man på någonstans runt 100 msek med en marginal på runt 20 % under första året, dock med hög osäkerhetsfaktor åt båda hållen. Då Appethyl, liksom Cuur, passar rakt in i den befintliga Medica Nord portföljen kommer vi åtminstone få se resultattillskott från preparatet. En konservativ gissning är väl att det kan bli ytterligare 8-12 msek på rörelseresultatet första året.

För att summera handlas aktien, exklusive Appethyl, idag till ett P/E runt 10, och med ett konservativt estimat för Appethyl är vi nere någonstns runt P/E 5. Jämför med branschkollegor, som dessutom har hög skuldsättning, så finns det en betydande uppsida i SCN. Akten har pressats ned från 60-70 öres nivån senaste månaderna pågrund av nyemissionen.

Min rekommendation är köp med en första riktkurs på 90 öre innan vi börjar se vad Appethyl kan generera. Det framstår som troligt att vi ganska snabbt återgår till kursnivåer som gällde.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?