Post entry

RhoVac: Ett nytt och mycket spännande litet läkemedelsbolag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

14 miljoner patienter om året diagnosticeras med cancer runt om i värden och ca 1/3 av dessa bär på metastaser. RhoVacs läkemedelskandidat har en uttalad potential att kunna behandla samtliga metastaserande cancerceller. RhoVac har således en produkt med en enorm potential och planerar efter avslutade tox-studier (Q1/Q2) att gå in i kliniska fas I/IIa studier under 2016. Detta kommer såklart att kittla många att investera i bolaget under året. Bolaget är i mina ögon ett solklart case och ett bolag det lär pratas en hel del om under året.

Nedan följer ytterligare analys av RhoVac (var klar med min när Dantes journey publicerade sin och har därför tvekat på att lägga upp den då vi har kommit till ungefär samma slutsats, men bolaget är dock så pass spännande att de är värda dubbla analyser...och det lär komma fler)

Om RhoVac i korthet

RhoVac AB är ett bioteknikbolag som bedriver forskning och utveckling av immunterapeutiska läkemedel. Bolagets huvudfokus är utveckling av ett terapeutiskt cancervaccin med potential att förhindra eller begränsa metastasering vid cancer. Bolaget grundades 2007 och deras första läkemedelskandidat, RV001, befinner sig nu i slutfasen av preklinik, där en klinisk fas I/IIa-studie mot lungcancer är beräknad att inledas under senare delen av 2016. För att finansiera den kliniska fas I/IIa-studien, som enligt plan skall utföras på patienter med lungcancer, så genomfördes precis en nyemission om 20 miljoner och i samband med detta så noterades också bolaget på Aktietorget den 9 mars.

Marknadens behov av RhoVacs produkt

Årligen upptäckts ca 14 miljoner nya cancerfall världen över och enbart i Sverige insjuknade under 2013 cirka 58 000 personer i cancer. De flesta cancersorter kan bilda dottertumörer (sk. metastaser) och idag bär ca var tredje cancerpatient på metastaser när de diagnosticeras med cancer. I och med att det ofta är förekomsten av dottertumörer till cancern, som avgör allvaret vid en cancersjukdom, så är det av stor vikt att kunna förhindra eller begränsa bildandet av metastaser. RhoVacs första, och än så länge enda, läkemedelskandidat, RV001, riktar sig mot samtliga metastaserande cancerceller. I en första klinisk studie så kommer dock bolaget att börja med att undersöka RV001´s verkan på patienter med icke-småcellig lungcancer. Att just lungcancer valts beror enligt bolaget på att lungcancer omfattar ett stort antal patienter och är den cancertyp som står för flest dödsfall totalt bland män och kvinnor. Lungcancerpatienter är dessutom en patientgrupp som ofta inte erhåller någon uppföljningsterapi förrän de får ett återfall, vilket möjliggör för bolaget att få svar på hur deras läkemedelskandidat fungerar kliniskt utan att andra behandlingar utförs samtidigt.

Hur fungerar RhoVacs läkemedelskandidat RV001

Immunterapi innebär att kroppens eget immunförsvar används för att bekämpa – i detta fall cancern i kroppen. I immunförsvaret finns T-celler som kan skolas/programmeras till att bli så kallade mördarceller, som då kommer att känna igen och ha ihjäl cancerceller i kroppen. Cancerceller innehåller proteiner som delas, vilket gör att fragment av proteinerna (ett ”fingeravtryck”, i aktuellt fall proteinet RhoC som bolaget upptäckt finns uttryckt i alla metastaserande cancerceller) hamnar på utsidan av cellen. Det är detta protein (RhoC) som T-cellerna, med hjälp av RhoVacs läkemedelskandidat RV001, kan programmeras att känna igen och där med göra så att T-cellerna eliminerar de metastaserande cancercellerna. Att så sker i praktiken och att de omprogrammerade T-cellerna förgör metastaserande cancerceller från flera olika cancerformer, har bolaget visat i flera positiva ex-vivo-studier. Väldigt positiva resultat detta.

RhoVacs koncept innebär att eliminera metastaserande cancerceller – inte själva modertumören (som inte uttrycker proteinet RhoC). Således är Bolagets ambition att deras produkt ska användas i kombination med annan behandling – dvs. att modertumören tas bort genom kirurgi, strålning eller kemoterapi, men att patienten sedan också behandlas med bolagets terapeutiska cancervaccin för att ta bort bildade metastaser.

Vart befinner sig bolaget nu

RV001 befinner sig i en avslutande pre-klinisk fas, som avslutats med en utförd vetenskaplig toxikologisk studie. Enligt bolaget så bekräftade de pre-kliniska studierna RV001:s effekt och goda toxikologiska profil, men för att erhålla myndigheternas godkännande att få starta kliniska studier, så behöver bolaget även genomföra en toxikologisk studie enligt GLP (Good Laboratory Practice). I och med att studien till stor del är en repetition av tidigare utförd Tox-studie, med samma behandlingstid (8 veckor) och samma antal behandlingar, men med fler studieobjekt och med kontroll enligt GLP, så förväntar sig bolaget att studien kommer att falla väl ut.

Enligt RhoVac har de fått bekräftelse från det danska läkemedelsverket att det endast är GLP-studien som fattas i det pre-kliniska utvecklingsprogrammet för att de sedan skall kunna ansöka om godkännande av de kliniska fas I/IIa-studierna. GLP-studien startades under december 2015, själva studien är på 8 veckor och beräknas att avrapporteras under Q1/Q2. Efter detta planerar de att inleda den kliniska studien under slutet av 2016.

Affärsmodell

Ett bolag av Rhovac´s storlek är själva för små för att driva deras produkt vidare till marknadsföring och försäljning. I likhet med andra små läkemedelsbolag är därför deras strategi att utlicensiera eller sälja produkten till större aktörer på marknaden.

Värdering

En värdering av ett bolag som RhoVac kan inte baseras på kommande produktion med påföljande vinster (då detta inte ligger i deras strategi), utan måste till största del baseras på en bedömning av vilka möjligheter deras läkemedelskandidat har att bli framgångsrik, vilken potential den har och där med hur attraktiv den kan bli för de stora bolagen att köpa in sig på. Sedan får dessa möjligheter vägas mot risken att kandidaten inte blir framgångsrik, dvs. värdera ”risk” mot ”reward”. I bedömningen måste ledningen/styrelsens kompetens och track record, likvida medel, befintliga resultat och erhållna patent såklart också vägas in. Likaså i vilken utvecklingsfas bolaget befinner sig. En fingervisning om värderingen kan också fås genom att titta på hur andra bolag inom samma område och utvecklingsfas värderas på marknaden.

RhoVac har en enorm potentiell marknad. 14 miljoner patienter om året diagnosticeras med cancer runt om i värden och ca 1/3 av dessa bär på metastaser. Bara bolagets initiala indikation, lungcancer, drabbar ca 1,5 miljon nya patienter varje år, men då bolagets kandidat har en uttalad potential att kunna behandla samtliga metastaserande cancerceller, så har de således en produkt med en enorm potential. Mångmiljardpotential. Detta kommer såklart att kittla många att investera i bolaget.

RhoVac noterades på aktietorget nu den 9 mars och genomförde inför detta en emission på 20 MSEK. I emissionen ingår också en option på ytterligare 10 MSEK med inlösen i december 2016. De intagna medlen skall tillsammans med befintligt kapital sedan enligt bolaget räcka för att finansiera fas I/IIa-studien i mål. Bolaget värderades i samband med emissionen till 57,6 MSEK (post money). Emisionen övertecknats kraftigt med 565%, vilket således innebär att marknaden såg en värdering om 57,6 MSEK som en attraktiv värdering: Efter introduktionen den 9 mars, så ligger i skrivande stund kursen på ca 12 kr, vilket innebär en värdering om 83 miljoner.

Historiskt sett så sker nästan samtliga större och lite mer permanenta uppgångar i små läkemedelsbolag när de går in i kliniska studier. För normalt sett så är det först när bolagen kan visa att deras preparat har positiva kliniska resultat, dvs. i patientstudier, som de stora läkemedelsbolagen tar konkreta steg in i bolagen. Vilket då återspeglas i att bolagens värde ofta går upp kraftigt när kliniska studier startas. Enligt VD´n för RhoVac (Anders Ljungqvist) så för de diskussioner med stora läkemedelsbolag, men att dessa just inväntar säkrare resultat, vilket innebär resultat från kliniska studier.

Cantargia, som börsintroducerades i mars 2015, och som befinner sig i något av en liknande situation med planer på att starta fas I/IIa-studie för deras preparat mot icke-småcellig lungcancer i slutet av 2016, har idag ett börsvärde på ca 140 miljoner. Jämförelse kan också göras med Kancera och Wnt-Reseach med börsvärden om ca 500 resp. 400 miljoner. Självklart kan inte dessa bolag jämföras rakt av med RhoVac, då de har olika produkter och ligger i lite olika faser, men det ger en fingervisning.

Under ””Sedermeradagen” i Nov 2015”, så fick VD Anders Ljungqvist en direkt fråga vilka risker/utmaningar han ser framåt. På det svarade han att de känner sig säkra på att den utökade Tox-studien kommer att falla väl ut och att de där med kommer att komma igång med den kliniska fas I/IIa-studien. Att de kommer att kunna trigga en immunologisk respons känner de sig också säkra på, men att det sedan inte går att veta om den effekt de får kommer att har tillräcklig klinisk relevans.

Utifrån tidigare data och uttalanden från RhoVac, så kommer således bolaget mest troligt att erhålla godkända Tox-data på GLP-studien under Q1/Q2. Där med skall sedan fas I/IIa-studien kunna startas, vilket gör 2016 till ett mycket intressant år för bolaget. Hur de kliniska studierna sedan faller ut blir avgörande för om större bolag kommer ta stegen in i bolaget eller ej, vilket i så fall kommer att återspeglas under 2017-2018.

Positivt för bolaget är också att ledning och personerna bakom RhoVac har ett bra track record med lång erfarenhet, de har flera framtagna läkemedelskandidater bakom sig och har flera exits i bagaget. Bl.a. SurVac som såldes till Merck 2005 för €11 miljoner och Santaris Pharma som såldes till Roche för $450 miljoner 2014.

Så för att summera det, så är RhoVac ett väldigt intressant bolag med stor potential. Det är ett bolag som det med säkerhet kommer att skrivas och diskuteras mycket om framöver på olika aktieforum och tex. här på Redeye, vilket mest troligt också kommer att resultera i en intressant och volatil kurs under 2016.

Värdet då? Ja, miljardvärdering lär vänta på sig tills positiva kliniska studier börjar levereras. Nuvarande kurs om ca 12 kr innebär dock en värdering om 83 MSEK, vilket är lågt i jämförelse med liknande bolag på marknaden och med tanke på att RhoVac har en sådan stor och bred potential. Så i och med att Tox-studien mest troligt kommer uppvisa positiva resultat under Q1/ Q2 och att bolaget där med då kommer att skicka in sin ansökan för att få starta fas I/II-studien under slutet av 2016, så skulle jag inte bli förvånad om vi får se flera rusningar i kursen under året och att dagens kurs 2-4 dubblas under året. Skall bli väldigt intressant att följa och självklart äger jag aktier i bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?