Post entry

Precise Biometrics kontrasterat gentemot Fingerprint Cards

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Inom dagens biometrisektor existerar för närvarande två aktörer det ständigt pratas om. Precise Biometrics, och Fingerprint Cards. Ofta kopplas dessa två samman, man tycks tänka sig att dessa två företag inte kan eller kommer existera fristående ifrån varandra på den snabbt expanderande biometrimarknaden. I min analys kommer jag snabbt kontextualisera och diskutera de två företagen varpå jag kommer påvisa inom vilket område Precise Biometrics faktiskt existerar genom att kort diskutera Precise Biometrics position inom mjukvarusektorn.

När vi blickar tillbaka på stora hårdvaruproducenter kontra mjukvaruproducenter.

Vilka är det då vi faktiskt ser är marknadsledande?

Med historien som vår guide finns ett händigt exempel för att påvisa mjukvarans roll i tekniksamhället. Detta är kampen mellan IBM och Microsoft under persondatorns framväxt och tidiga utvecklingsår.

Här i ett utdrag ifrån Wikipedia finns följande att läsa som sammanfattning:

"In 1980, Microsoft formed a partnership with IBM that allowed them to bundle Microsoft's operating system with IBM computers, paying Microsoft a royalty for every sale. In 1985, IBM requested that Microsoft write a new operating system for their computers called OS/2; Microsoft wrote the operating system, but also continued to sell their own alternative, which proved to be in direct competition with OS/2. Microsoft Windows eventually overshadowed OS/2 in terms of sales. When Microsoft launched several versions of Microsoft Windows in the 1990s, they had captured over 90% market share of the world's personal computers." (Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Microsoft)

På den växande biometrimarknaden betraktar vi nu en framväxt av en jämförbar och i sin skepnad likvärdig situation som den ovan nämnada mellan IBM och Microsoft.

I det som under det senaste kommunicerats på marknaden så har marknaden till viss del lyckats bli införstådda i den relation som existerar mellan Precise Biometrics och Fingerprint Cards utifrån vad som kommunicerats det senaste. Man har också förstått att det för närvarande är Fingerprint som är vår största kund, men inom kort inte enda kund.

Det som detta innebär på kort sikt är att Fingerprint Cards inte kan vara marknadsledande utan Precise Biometrics samtidigt som det motsatta görs gällande.

Det som marknadsutvecklingen på lång sikt pekar mot, för Precise Biometrics är att företaget, med sina patent, står trygga som leverantörer till en marknad som i sig inom kort kommer bli allt mer konkurrensutsatt. En konkurrensutsättning skapad av en storskalig marknadsexpansion vilken Precise Biometrics inom kort kommer dra nytta av.

Vad vi i kontrast till detta vet om Fingerprint Cards, är att företaget utan Precise Biometrics mjukvara, inte kan besitta den avläsningsprecision som marknaden är i behov av. Trots företagets samarbete med Precise Biometrics så finns det andra producenter av smarta kort, vilka etablerat ett samarbete med Precise Biometrics som mjukvaruleverantör av den teknologi som blivit industristandard efter sin lansering och marknadsimplementering.

Att föreställa sig att Fingerprint Cards inte är medvetna om Precise Biometrics leverantörsposition skulle kräva en stor mängd av naivitet och något slags egocentriskt storhetsvansinne baserat på en kortvarig monopolsituation. Företaget bör med stor säkerhet vara medvetna om med vilken lätthet Precise Biometrics mjukvara kan kompabilitetsanpassas till annan hårdvara och därmed fler producenter. Något som, för Fingerprint Cards, innebär att deras marknadsposition totalt förändras samtidigt som företagets marknadsområde blir konkurrensutsatt.

Den som köpt en "App" på sin mobil bör kunna inse att mjukvara kostar när viss "mindre" utvecklad mjukvara kan vara värd allt mellan 7kr - och 100kr. Att med det då påstå att det skulle vara svårt att ta betalt mer än 1-2kr per lincens av Precise Biometrics mjukvara. Allt annat är endast absurt. Det här är ju trots allt inte en lite "app" Precise Biometrics har skapat. Det är ju en stabil och säkrad dekryptionsmjukvara vilken läser av, identifierar och verifierar ett biometriskt mönster(fingeravtryck), något alla vi människor besitter, och programvaran gör det med sådan precision att all föregående mjukvara som arbetat med just detta, nu blivit obsolet.

Samtidigt har Precise Biometrics ingen värdig konkurrent med likvärdig teknologi, i en position som enda leverantör på en marknad som suktar efter företagets produkt för att ens kunna existera (Elan, Synaptic, etc) och jämföra sig med Fingerprint Cards "high-end" slutvara. Detta på en fortfarande väldigt "ung" marknadsektor med "exposure" gentemot den "mobila" världsmarknaden som jagar "säkerhet" och bättre verifikationsskydd.

Samtidigt arbetar Precise Biometrics för att utveckla företaget i nya riktningar på denna nya marknad. Vad personer professionella inom området, med sin förståelse för sektorn och hårdvarans gränser och möjligheter, ser för utvecklingsmöjligheter är i sig också det en fråga som bör röra Precise Biometrics.

Med detta är det dags för oss att sluta jämföra två helt olika produkter, trots deras nuvarande marknadsexponering gentemot varandra. Detta är ju trots allt endast relevant kortsiktigt.

Vad vi behöver inse är att det är tydligt att mjukvarusektorn och hårdvarusektorn samexisterar i praktiken, men att dessa utanför det virtuella, existerar på helt skilda marknader med helt skilda konkurrenssituationer. Där Precise Biometrics, inom sin sektor, besitter en monopolposition med sina patent inom sitt område, i kontrast till Fingerprint Cards som är en skärmproducent, med marknadsförsprång gentemot sina konkurrerande skärmproducenter, konkurrenter vilka redan eller snart besitter samma teknologi, levererat av Precise Biometrics.

För det är just sådan situationen är: Att hårdvara inte fungerar utan mjukvara medan mjukvaran i sig är svårare att reproduceras oavsett om man kunde förhålla sig likgiltig gentemot Precise Biometrics patent.

Med detta sagt är det svårt att föreställa sig att värdet på Precise Biometrics mjukvara, med dess funktion, skulle vara något annat än stort och lukrativt för alla som väljer att ta position på en marknad som ännu är i sitt sköte.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?