Post entry

Petrogrand - Feltolkning gör fynden!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Petrogrand har under våren blivit en riktig folkaktie, likt Africa Oil. Prospekteringsbolagen ser ut att frodas under våren och har varit de bolag som toppat de aktier som i år nått prispallen. Men idag gick något snett för Petrogrand och kursen rasade med 28,25 % idag! Men var det verkligen motiverat? Läs pressmeddelandet igen för dig själv, innan du läser klart analysen och se om du ändrar uppfattning.

Sedan Maks Grinfeld tog över skutan för Petrogrand har han fått kämpa till en stor del i motvind, även om man nu under dessa snart 3 år granskar hans drag inser att har tagit varje steg åt rätt håll. Petrogrand har varit väldigt noga med att hålla de datum som de gått ut med tidigare, vilket gör att ett förtroende skapas, vilket Maks vet och att det krävs pga. den mörka historik som finns i bolaget. När man gick ut den 23e majvar man tydligt med att betona att borruppdateringen för Ragozinskaya-3 (R-3) att man förväntade sig att nå måldjupet till mitten i juni, vilket många tolkade som, senast 15e juni, idag.

Som Petrogrand sagt så kom det ett pressmeddelande i mitten av juni, men reaktionen av det var inte alls väntat, då dem publicerade 1 timme innan stängning.

Pressmeddelandet sa följande:

"Uppdatering av pågående borrprogram

Vi har testat klart brunn N-232 och har identifierat tre intressanta nivåer, Jura-1, Jura-6 samt Bazhenov, där olja och gas flödat med begränsade volymer.

Baserat på denna information kommer vi nu att genomföra vertikal seismiskprofilering (VSP) i syfte att kartlägga utbredningen av Jura-6 och Jura-1.Detta görs i syfte att få mer information för att kunna bestämma en ny mer preciserad borrplats.

Brunn Ragozinskaya - 3 i Muromsky-2 licensområde:

Ragozinskaya-3 har nått sitt måldjup där resultatet visar på tre intressanta nivåer som vi beslutat att testa under den närmaste tiden.

Brunn Zapadno-Ambarskaya - 6 i Nizhnepaninsky licensområde:

Zapadno Ambarskaya - 6 har hittills testats med begränsade inflöden av gas och kondensat från lägre jura. Vi fortsätter testningen med övre liggande lager i Jura.

Seismik på Muromsky-2 är skjuten och resultat kommer under hösten. Seismik omfattande 1 088 löpkilometer på Nizhnepaninsky licensområde kommer att omtolkas tillsammans med den nya borrdatan från brunn N-232 samt Zapadno-Ambarskaya-6.

Preliminärt resultat från denna omtolkning kommer under tidig höst. "

De fraser som är mest intressanta här, vilket jag tror folket reagerade på var:

Från brunn N-232:

"där olja och gas flödat med begränsade volymer"

och från N-6:

" Zapadno Ambarskaya - 6 har hittills testats med begränsade inflöden av gas och

kondensat från lägre jura. Vi fortsätter testningen med övre liggande lager i Jura. "

Den spontana reaktionen som folket (Jag säger folket då dem som sålde mest idag var Avanza, Nordnet och Swedbank) fick vara med stor sannolikhet: Begränsad olja och gas i två brunnar! Det är inte kommersiellt utvinningsbart! SÄLJ, och det såldes!

****Men... Läs frasen igen. Står det verkligen så?****

Det står ju faktiskt att det är begränsade volym av flödet av olja och gas. Det står INTE att det är begränsat med olja och gas, vilket är en otrolig skillnad.
Det som det innebär att det är dåligt flöde, innebär i praktiken att man inte har tillräckligt med tryck i brunnen, utan kommer behöva ha hjälp för att få upp oljan!

För att få upp oljan kan man på ett enkelt vis använda sig av sänkbara pumpar för att mekaniskt transportera olja i oljebrunnar när det naturliga trycket inte är tillräckligt. Maks var tidig med att vid sitt övertagande som VD att genomföra detta licensblock 87 under Malka Oils tid .

Precis innan stängning så gick styrelseordförande ut till nyhetsbyrån direkt och sa följande kring kraschen:

"Jag tycker inte marknaden gör rätt tolkning utan vi jobbar enligt vårt program. Det finns väl ingenting i det här materialet som motiverar det kursfallet", säger Sven-Erik Zachrisson"

Så vad fick vi egentligen veta idag?
Förutom att vi fick ett otroligt bra köpläge, för ytterligare investeringar i Petrogrand kan vi efter dagens pressmeddelande konstatera att i brunn N-232 så har man konstaterat att efter testningen har man tre nivåer: Jura-1, Jura-6 (Därifrån oljan presenterades på Öhmans Råvarudag) samt Bazhenov där vi nu vet att vi har olja och gas!

Angående N-6 fick vi inte veta så mycket mer än att man har konstaterat gas och kondensat från lägre jura (om det rör sig om mer än en nivå är för tidigt att säga, men 6-7 nivåer ska testas). Med kondensat så menar man mycket lätt olja, enligt Petrogrand.

När man jämför oljor, och kategoriserar dem så ser man till deras API-värde som är förhållandevis till vatten. Lågt API-värde gör det till tung olja (Heavy oil) och oljan sjunker i vatten och ett värde över 10 gör det till lätt olja (light oil) och det är flyter på vatten. Kondensat är en olja som har ett högt API-värde, vilket behöver förtydlig

Angående R-3 fick vi veta att det är 3 nivåer som ska testas, och enligt mig är även här, likt N-232 Bazhenov den mest intressanta som kan vara en nivå om 32,8 meter då nivån vid loggningen enbart visade på 1 churning!

Slutsats av Petrogrand
Enligt mig så finns det inget som ser mörkt ut när man går igenom bolaget grundligt, och massa spännande väntar oss utöver dessa tre brunnar, som Small cap-registering och förvärv av Nikolsky-3 som ser ut att ligga i närtid!

För den riskvillige investeraren (med tanke på kursens rörelse idag) så är Petrogrand enligt mig, framför allt nu ett riktigt fyndpris på grund av stress och dagens tolkning av pressmeddelandet då uppsidan är betydligt mycket högre nu och riskerna minskar för varje pressmeddelande.

Jag ökar på min portfölj och rekommenderar köp!

Vänligen,
Xenofex

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?