Post entry

Petrogrand - Det ljusnar och går mot strålsken!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sommarvärmen har entrat Sverige och dagarna blir bara ljusare och ljusare. När jag nu under, främst våren, granskat bolaget Petrogrand får jag precis samma känsla att det blir ljusnar för var dag som går och den efterlängtan kan jämföras mot den svenska sommaren! I Tomsk-oblastregionen arbetar Vdn Maks Grinfeld och hans crew för fullt, vilket visar sig inte i form av pressmeddelanden utan genom de olika presentationerna som presenteras via Petrogrands hemsida, men är minst lika intressanta!

Årsstämman:
I den senaste analysen som jag skrev efter årsstämman presenterades en PDF-fil (samma som användes på stämman) som tydligt visade den process som Petrogrand hade påbörjat. På Nizhnepaninsky-licensen hade man nått måldjupet på brunn N-232 om 2800 meter. Brunn N-6 på var man även på god väg, likt brunn N-3 på Muromsky-2-licensen. Trots att man inte hade nått måldjupen på samtliga brunnar kunde man den 10e maj säga att man på N-232 (efter loggningar) kunnat konstatera åtta nivåer (möjliga oljereservsnivåer). På N-6 hade man nått ett djup om 2820 meter av 3050 meter och kunde vid tidpunkten konstatera fyra möjliga nivåer och även uppskatta ytterligare två möjliga nivåer. På brunn N-3 kunde man konstatera två möjliga nivåer, och även uppskatta ytterligare två.

Efter presentationen kunde vi tala om den stora potentialen som Petrogrand besatt och man uppskattade att dessa nivåer kunde röra sig om en uppskattning av 305,6 meter potentiell olja i dessa tre prospekteringsbrunnar, vilket är väldigt bra. Dock skulle vi inte i detta läge glömma bort att det fortfarande är potentiella och inte konstaterade meter!

Men samtidigt är det svårt att inte hurra lite extra när VDn som aldrig yttrar sig om det inte är ett måste att han är "Mycket positiv".

Borruppdatering av de tre prospekteringsbrunnarna:
Igår den 23e maj så fick vi en uppdatering om prospekteringsarbetet av våra tre prospekteringsbrunnar. På brunn N-232 som nådde måldjupet först har man testat fem nivåer, men berättar enbart om en nivå (oklart om det är bara en nivå givit utdelning eller om man inte nått längre i testningsperioden). Men man skriver här att man nått en uppskattningsvis 10 meter tjock sandstensreservouar, men detta kräver fortsatt verifiering och utvärdering vilket tyder på att man inte nått hela vägen i testningen. Det som även stärker denna teori är att man idag den 24e maj på Öhmans Raw-material dag presenterade ett material där de möjliga oljereserverna kvarstod, vilket det inte borde kvarstå ifall dem varit klara och "torra". Enligt materialet kommer hela brunnen vara klar med testningen i slutet av augusti.

Man presenterade även från igår att den 20e maj så nådde brunn N-6 på Zapadno-Ambarskaya-strukturen sitt måldjup och att testningen ska påbörjas mellan den 26e och 28e maj. Man betonar även här att man är "Mycket positiv" om brunnen eftersom en av nivåerna är uppskattningsvis en 20 meters tjock sandstendsreservouar. Innan stängning igår gick VDn Maks Grinfeld ut i media och sa: "Det är ganska stor sannolikhet att den mycket lätta oljan vid brunn Zapadno-Ambarskaya 6 kommer att vara kommersiellt utvinningsbar. /.../ Det är ganska stor sannolikhet och den bedömningen har stärkts jämfört med tidigare då vi nu har fysiska bevis."

Under dagens Raw Material dag hos Öhman kunde överraska oss aktieägare positivt att man inte bara kunnat tidigare uppskattat sex möjliga nivåer av oljereserver nu ökat och vill påstå att brunn N-6 har sju möjliga nivåer. Utöver detta har de tidigare 111 potentiella meter av olja ökat till 151, vilket är en fantastisk ökning! Beräkningen kvarstår att testningen ska vara klar i slutet av augusti som tidigare prognoser visat.

Den sista brunnen N-3 har inte nått så mycket djupare sedan den 10e maj och har idag nått 2460 meter av 2600 meter! Dock kan man se att Petrogrand inte legat på latsidan vid denna brunn, utan har faktiskt arbetat på annat håll med brunnen eftersom de tidigare 38,6 potentiella meter olja har fram till idag ökat till 47,1 meter! Även detta ska ses som mycket positivt då man fortfarande har kvar nivåer som kan öka potentialen för brunnen att få ännu mer potentiella meter. Man har även här ökat att de tidigare fyra potentiella nivåerna har växt och blivit idag fem potentiella nivåer! Måldjupet beräknas nås i mitten av juni.

Petrogrand har hittat olja:
Bolaget har vid flera tillfällen sagt att man kunnat konstatera att man faktiskt påträffat olja och idag kunde även detta bevisas från Öhmans Raw material-presentation där man tagit bild på ett prov från brunn N-232 på J6-nivån. Läser man på flaskan som innehåller olja från denna nivå kan man se att den hämtats på nivån 2358,5-2360,5 och 2363-2370 meter. Den olja som man har funnit säger sig vara av sorten "Mycket lätt olja" enligt deras egen definition. Att det är en lätt olja är bara positivt för oss aktieägare eftersom denna inte kräver lika mycket bearbetning vid produktion och sparar oss kostnader (Vilket gör att den värderas högre än den tunga råoljan).

Att VDn går ut med att säga att man är ganska säker på att man har kommersiell utvinningsbar olja är för mig samma sak som att läsa mellan raderna och säga: Vi har hittat olja och det är tillräckligt mycket olja för att vara betydelsefull. Dock tror jag inte att man vill vara allt för på att det är så ännu, eftersom man på stämman även tog med bilder på licensen Nikolsky-3 som gränsar till fältet Nizhnepaninsky och har bevisad C1-reserver. Men eftersom enbart Petrogrand var godkända att delta i auktionen för just denna licens så ställdes auktionen in. Men jag tror Petrogrand vill få tag i denna licens och gärna till ett bra pris då man vill använda den för synergier, som VDn själv uttryckte sig. Bevisad olja på Nizhnepaninsky skulle kunna göra att priset stiger på Nikolsky-3, varav jag tror att Petrogrand försöker hålla en låg profil tills man kan komma över denna licens, vilket jag tror att dem kommer att göra!

Något som jag tidigare har nämt och fram tills bara ett par dagar sedan hade glömt bort är att Petrogrand hade kvar förlustavdrag sedan Malka Oil-tiden och licensblock 87, vilket kan fortfarande användas! Denna summa är fantastiska 275 miljoner kr och noteras i årsredovisningen (not 11) och är även av finansiell karaktär! Detta är något som är perfekt då man planerar att få igång produktion på dessa tre prospekteringsbrunnar redan i januari/februari om vi har kommersiell utvinningsbar olja!

Som en avslutning råder jag er alla att inte sälja av er för tidigt! Vi har bara sedan stämman den 10e maj gått från 305,6 potentiella meter olja till dagens 354,1 potentiella meter och även dessa kommer med största sannolikhet öka när vi är klara med brunn N-3. Testningen är i full gång och caset har aldrig varit så spännande som det är nu!

Många har sagt att Petrogrand kan vara ett case som är "once in a lifetime", och jag är beredd att hålla med!

Med detta vill jag säga att jag rekommenderar ett starkt köp på Petrogrand!

Vänligen,
Xenofex

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?