Post entry

Petrogrand: Årets raket 2012?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Petrogrand är ett börsnoterat bolag som kan handlas på Stockholmsbörsen och har idag ett börsvärde på 916 miljoner. Bolaget är verksamt i Ryssland, och är för närvarande ett oljeprospekteringsbolag som innehar två licenser i Tomsk-oblastregionen, Nizhnepaninsky och Muromsky-2. Under våren 2012 sattes två prospekteringsbrunnar igång på licensen Nizhnepaninsky och en prospekteringsbrunn på licensen Muromsky-2 och är nu i slutfasen för måldjupen för respektive brunn. Skulle olja påträffas i någon av brunnarna kommer kursen stiga betydligt, men där är vi ännu inte!

Historik om Petrogrand Som de flesta bolag så har även Petrogrand en historik, en historik som inte ska döljas. Samtidigt vill jag belysa att man inte bör stämpla Petrogrand för vad dess tidigare ledning genomfört och inte genomfört.

Bolaget börsnoterades redan 2007, men då under namnet Malka Oil. Malka Oil ägde Licensblock 87 och hade bevisade reserver och hade en oljeproduktion, men den var för liten i förhållande till kostnaden, så varje månad gick man i förlust. När Malka Oil var tvungen att genomföra en nyemission då pengarna bokstavligen var slut, användes pengarna som nyemissionen medförde av VD Fredrik Svinhufvud samt ledning till att exploatera mer än att effektivisera de tidigare brunnar som redan fanns. Detta ledde tillsammans med den interna konflikten mellan styrelsenordförande Mats Gabrielsson och vice styrelseordförande Mikhail Malyarenko som lämnade pressmeddelanden som av ena partnern sedan dementerades gjorde att bolagets trovärdighet sjönk samtidigt som pengarna återigen började sina.

Vändningen och grunden till dagens Petrogrand Från ett objektivt perspektiv såg det väldigt illa ut för Malka Oil. Det gick så långt att Mikhail Malyarenko beskrev i en intervju med affärsvärlden att Malka Oil skulle sättas i konkurs och konkursansökan var inlämnad.

Till midsommar 2009 påbörjades det som troligen var Malka Oils räddning. Fredrik Svinhufvud avgick som VD för Malka Oil och Maks Grinfeld tog över rodret för Malka Oil, i samband med Sven-Erik Zachricsson. Den nya ledningen tog tag i Malka Oil, genomförde omstruktur i organisationen och gjorde på väldigt kort tid så att bolaget slutade läcka pengar, och löste konflikterna som fanns sedan tidigare ledning. Men ledningen insåg att den tidigare ledning hade gjort för stor skada, genom okunskap, och fokuserat på fel områden vilket ledde till att man tog beslutet att sälja av Licensblock 87 och börja om på nytt. Licensen köptes av Gazprom och Petrogrand fick lös omkring 820 miljoner kr, vilket användes för att först få bort alla tidigare skulder, namnbyte till Petrogrand och även en omvänd splitt till nystarten.

Petrogrand idag och dess potential Idag är petrogrand sedan försäljningen av Licensblock 87 varit helt skuldfritt och pengarna man fick av försäljningen användes för att investera i nya licenser. Efter granskning av ett 100-tal licenser och man valde att delta i två auktioner. Den ena auktionen vann man och licens Nizhnepaninsky införskaffades i slutet av 2010 för 45 miljoner kr. Den andra licensen, Muromsky-2 var det enbart Petrogrand, som godkänt bolag för att kunna delta i auktionen. Detta ledde till auktionen ställdes in och blev en specialare och bolaget fick förvärva fältet utan kostnad.

Under 2011 gick man igenom det gamla seismiska materialet på Nizhnepaninsky samt gjorde ny skjutning, vilket ledde till att man fick en bra ökning på de gamla reserverna på 8,7 miljoner ton till dagens 54,8 miljoner ton. Utöver den stora reservuppdateringen så är läget på Nizhnepaninsky ultimat då den ligger mitt i centrum för Ust-Tym depressionen och har samma geologiska struktur som grannfältet Samolator som är världens sjätte största oljefält.

Muromsky-2s fält består av fyra strukturer, men två av detta räknas inte med till de 20,5 miljoner ton som registretats hos Tomsknedra vid årsskiftet då Petrogrand under våren skjutit ny seismik över dessa strukturer. Resultatet av detta kommer att redovisas under hösten 2012, men en markant ökning är min gissning!

Petrogrands 75,3 miljoner ton olja (C3-reserver) eller motsvarande 565 miljoner fat C3-reserver som idag knappt värderas till någonting idag då kassan består av ca 490 miljoner kr och börsvärdet är vid skrivandet stund 918 miljoner. Detta innebär att 565 miljoner fat ska värderas till 428 miljoner kr. På kapitalmarknasdagen 2011 informerade den ryska investeringsbanken Renaissance Capital att man på londonbörsen värderar C3-reserver till 0,7 $ /fat. Det skulle innebära att 565 miljoner C3-fat borde värderas till 395,5 miljoner dollar (utöver kassan), vilket ger Petrogrand en stor uppsida redan här!

De tre prospekteringarna Den 17e februari i år sattes första prospekteringsbrunnen (Brunn N-232) på Yuzhno-Nazinskayastrukturen igång för att ta sig ned mot måldjupet på 2800 meter och den andra prospekteringsbrunnen (Brunn N-6) på Zapadno-Ambarskayastrukturen sattes inte långt därefter, 6e mars för att nå 3050 meter. På strukturen Ragozinskaya (Brunn N-3) startade man igång dagen efter N-6, den 7e mars för att nå måldjupet på 2600 meter.

Under årsstämman som genomfördes i Stockholm igår den 10e maj så släpptes även en PDF-fil som man visade på stämman, på Petrogrands hemsida. Materialet visar processen som ovanstående brunnar har gått igenom och visar en otrolig möjlighet för den som har nerver av is (det är fortfarande en högriskaktie, men potentialen är desto högre).

I brunn N-232 så kunde man tydligt se att man nått måldjupet om 2800 meter och att loggningen visat på goda resultat. I brunnen kunde man se åtta zoner (oljereservsnivåer) där det finns god potential att finna olja, men innan man kan bekräfta detta så måste testning genomföras.

Dessa potentiella oljenivåer finns i Krita, Jura och Paleozoikum och kan röra sig om upp till 156 meter av olja! Detta bör belysas att detta är inte bevisat ännu att det är så, men det är goda tecken i alla fall! Testningen beräknas pågå nu under sommaren.

I brunn N-6 hade man den 8e maj när presentationen skrevs nått ett djup om 2820 meter av 3050 meter. I material kan man läsa att fem zoner hade vid denna tidpunkts nått varav man beräknar att kunna finna upp till 111 meter olja. Då ska det även belysas att man tror sig finna ytterligare en zon på 2990-3010 meters djup och bör i så fall addera ytterligare 20 meter potentiell olja!

I brunn N-3 på Muromsky-2 hade man vid tillfället nått 2416 meter av totalt 2600. Dock kunde man konstatera att man i Krita och Jura har potentiellt 38,6 meter olja i två zoner. Även här ska det belysas att man förväntar sig från bolagets sida finna ytterligare två zoner!

Summerar man den potentiella antal meter olja i dessa tre brunnar blir det potentiellt 305,6 meter olja, vilket man ska försöka bevisa nu under sommaren! Skulle man bevisa att dessa nivåer existerar kommer Petrogrand bli utan tvekan 2012 års vinnare på börsen!

För att se potentialen kan man jämföra mot Africa Oil där man konstaterade den 26e mars i år en zon om 20 meter olja. Detta medförde att bolaget steg med 1,5 miljarder i börsvärde omgående! Och då ska det även belysas att Africa Oil äger enbart 50 %. Jämför det sedan mot potentialen Petrogrand besitter med möjliga 305,6 meter olja!

Att aktiekursen fortfarande står så pass lågt kan bero på flera faktorer: Petrogrands historik, att de är verksamma i ryssland m.m. Men ju mer man bevisar desto mer rättvist värde kommer bolaget att få och VDn med ledning är på mycket god väg!

Möjliga utfall för Petrogrand
Om man ser till de möjliga utfallen som Petrogrand kommer presentera inom en snar framtid är det många! På de tre prospekteringsbrunnar har man sammanlagt 18 zoner (oljereservsnivåer) där man har potential att hitta olja. I de värsta utfallet så ska man bomma samtliga 18 nivåer, vilket är en möjligen, även om jag personligen inte tror att vi gör detta.

Vid detta utfall kvarstår fortfarande 491 miljoner kr i kassan, vilket ger ett en aktiekurs om 12,275. Då vill jag påpeka att detta är "worse case" senariot!

Om vi vänder på steken och ser till potentialen, i förhållande till aktiekursen som senast var 22,9 kr så är den betydligt högre än den möjliga nedgången.

Om vi ser generellt sett så kunde Petrogrand presentera C3-reserver om 565 miljoner fat. En tredjedel av C3, reserverna har potential att bli C1/C2 reserver vilket vanligt brukar värderas till omkring 4 $ / fat. Detta skulle ge oss en möjlig kurs om 188,3 x 4 = 752 miljoner dollar.

Vid skrivandets stund ligger en dollar på 6,96 kr vilket skulle ge oss ett börsvärde om nästan 5234 miljoner kr. Detta motsvarar en aktiekurs på närmare 130 kr / aktie. Då ska man även komma ihåg att bolaget inte tagit med två strukturer på Muromsky-2 ännu, vilket gör att potentialen är även högre!

Man kan även se potentialen genom att jämföra hur marknaden reagerade när Africa Oil släppte pressmeddelande om att man kunde bekräfta olja om 20 meter. Börsvärdet steg med 1,5 miljarder kr. En sådan höjning för Petrogrand skulle motsvara 37,5 kr och skulle idag ge en kurs om 60,4 kr / aktie. Glöm då inte att vi kan ha upp mot 305,6 meter olja i våra tre prospekteringsbrunnar!

Dagens kurs
22,90

Sämsta utfall
12,275

Bästa utfall
Det är svårt att sätta ett exakt värde här, men jag väljer att gå på värdet av motsvarande en tredjedel av C3-reserverna, 130.

Prospekteringsbolag är aldrig en säker aktie att handla i, men i ett bolag som Petrogrand där risken är hög, men uppsidan är så mycket högre ger jag rekommendationen: Starkt köp!

Vänligen,
Xenofex

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?