Post entry

Ortivus, en potentiell kursdubblare.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Företaget har genom sina verksamma år visat att man kan vinna upphandlingar på en internationell nivå med sina produkter. Detta blir extra tydligt då man sent förra året tog hem en order på 100 miljoner kronor i Storbritannien, ordern omfattar installation i 1200 ambulanser med ca 5000 användare. För att sätta detta i perspektiv har Sverige totalt ca 600 ambulanser. Ordern man vann är Europas hittills största upphandling inom EPR(elektronisk patientjournal).

Lyckas man genomföra/installera Europas största EPR projekt, ger naturligtvis stora konkurrensfördelar i den marknad som nu öppnar upp sig i Storbritannien. Det är nämligen så att regeringen i Storbritannien har gått ut med ett krav att alla län i Storbritannien ska senast 2018 gå över ifrån pappers journaler till elektroniska journaler.

Sköter Ortivus detta rätt får man alltså stora konkurrensfördelar samt att det är en stor merit vilket kommer underlätta kommande upphandlingar, både i England men också på andra ställen i världen.

Bakåt i tiden har man också vunnit upphandlingar i bland annat i USA, Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien och Norge. I Sverige har man en väldigt starkt ställning där många av Sveriges landsting har valt Ortivus produkter.

Problemet som varit med Ortivus tidigare är att man valde att expandera sin verksamhet till andra sidan atlanten, till USA. Detta gjorde man för snabbt och med en marknad som inte riktigt var mogen ännu för den tekniken, man började blöda pengar vilket satte Ortivus i en nedåtgången trend. Man har nu bytt marknadsstrategi och sålt USA verksamheten. Ortivus satsar nu istället på länder närmare Sverige tex Storbritannien. Detta har gjort att man nu börjar göra vinst igen.

Saker som hänt i år:

-VD köpt 150 000 aktier
-Landstingen i Östergötland och Kalmar väljer MobiMed Smart. Värde 14 MSEK.
-Landstinget i Uppsala uppgraderar till MobiMed Smart. Värde 2 MSEK.
-Dagens Industri ser Ortivus som en potentiell uppköpskandidat. ( http://www.di.se/artiklar/2014/5/7/rakna-med-fler-mjukvarubud/ )

Nu till värderingen.

För att uppnå ett ev/ebit 10 måste Ortivus uppnå en rörelsevinst på 9 MSEK. I Q1 var den ca 2 MSEK och i Q2 var den ca 1.5MSEK och man behöver nu generera 5.5 MSEK i vinst för att försvara en kurs på över 5 SEK.

Räknar man sedan med en bruttomarginal på 50% som är Ortivus historiska medelmarginal så kan man enbart med hjälp av de svenska ordrarna kunna försvara en kurs på över 5 SEK.

Upphandlingen man vann i Storbritannien är skriven som så att 50 MSEK kommer in i år, enligt VD. Man inser då ganska snabbt att kursen som i skrivande stund är på 6.10 är kraftigt i underkant.

Med en aktiestock på totalt 20.71 miljoner aktier och en bruttomarginal på ca 50% så hamnar värderingen med en EV/EBIT på 10 för 2014 med halva Englands ordern(50m) tillsammans med svenska orderna(16m) runt 14-16kr/akiten . (Osäkert hur stor del av dom svenska orderna som bokförs under 2014).
Lägg sedan på löpande intäkter från tidigare vunna orders och pengar från eftermarknaden, så kan man tydligt se att Ortivus framgångsrikt har vänt den negativa trenden.

Men detta sagt tror jag Ortivus och dess aktieägare står inför en fin framtid. Min rekommendation är starkt köp då nedsidan är väldigt liten medans uppsidan är stor. Kurs mot 14kr /aktien

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?