Post entry

Oriflame på väg tillbaka?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Låg värdering, Tillväxtmöjligheter, Stabil omsättning och hög utdelning.

Först lite fakta.

Oriflame gjorde ett riktigt kanonår 2010 vilket fick aktien att skjuta i höjden från en kurs på runt 210 kr till 460 kr som högst.

2011 Sjönk omsättningen med 1% och marginalen föll från 11.1% till 11%, detta fick aktien att sjunka kraftigt och kursen halverades från toppen 2010 till ungefär samma nivåer som vi ser nu.

2012 låg omsättningen på samma nivå som 2011 men marginalen steg tillbaka till 11.8% vilket gav ett resultatlyft

Vad har hänt med företaget under denna perioden?

Under början av 2011 fanns det ett flertal rykten om att företaget skulle kunnas köpa upp, samtidigt som störste ägarna(familjen Jochnick) visade klart och tydligen att man inte ville sälja utan behålla sin dominerande ställning inom oriflame.

Sedan dess har det gått åt ungefär samma riktning för bolaget, Östeuropa och Ryssland(klart störst omsättning i det här området) har underpresterat mer eller mindre varenda kvartal. Medans resterande markander växer stabilt. Familjen Jochnick har under hela den här tiden fortsatt öka sitt ägande.

Andelen av omsättningen i östeuropa och ryssland har under 2011 och 2012 minskat från ca 57% till ca 53% vilket bör minska risken i företaget allt eftersom tiden går(större spridning)

Så hur ser nu framtiden ut för Oriflame?

Efter ett dåligt kv3 visade oriflame under kv4 ett par positiva tecken. Försäljningstrenden visade på tillbakasving efter ett dåligt kv3, samtidigt gick man ut och meddelade att omsättningsökningen i lokal valuta under kv1 ökat med 2% fram tills den 14e februari. Detta är en mycket positiv indikation på att tillväxten kan komma att bli väldigt stark under året, då kv1 under förra året var det klart starkaste kvartalet med en omsättningsökning på 7% i jämförelse med 2011

Detta är om omsättningsökning på 9% i lokal valuta jämfört med 2010 för kvartal 1. Skulle Oriflame kunna hålla denna ökning i lokal valuta jämfört med 2010 under hela året så skulle kv2 ge en omsättningsökning på 16% för kv2(-7% 2011), +7% för kv3(+2% 2011) och +10% för kv4(-1% 2011)

Ytterligare positiva tecken är att antalet konsulenter under 4e kvartalet steg från 3.2 miljoner till 3.4 miljoner och Oriflames nya hemsida verkar ha mottagits väl av markanden. Man har dessutom påbörjat ett aktieåterköpsprogram där 10% av aktierna ska köpas upp på markanden innan april slut.

Jag har inte följt företaget väldigt länge men allt detta tyder på att 2013 kan bli ett riktigt starkt år för oriflame med en omsättningsökning i lokal valuta på runt 8-9%. Redan där har vi troligtvis en klar uppsving av kursen då prognoserna för företaget är pressade efter ett dåligt 2012. Skulle den positiva trenden med ökat antal konsulenter under kv4 fortsätta så skulle det kunna gå ännu högre.

Det största orosmolnet för företaget är troligtvis om konjukturen skulle vända nedåt igen, speciellt för östeuropa som visat positiva tecken under senaste månaderna.

Avslutningsvis vill jag bara säga att det ska bli intressant att följa aktiens utveckling under 2013 om dessa prognoserna slår in. Vore kanon om någon som har koll på något jag missat kommenterar.(känns som om det finns andra orosmoln jag kan ha missat?)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?